Almanya’da Baden-Württemberg Eyaleti Tüketici Bakanlığı, ‘Dubai çikolatası’ olarak piyasaya sürülen ithal ürünlerin, adıyla uyumlu olmayan içeriklere sahip olduğunu tespit etti. Stuttgart Kimyasal ve Veterinerlik İnceleme Kurumu’nun (CVUA) yaptığı testler, ithal çikolatalarda dolandırıcılıktan sağlık riski oluşturan maddelere kadar birçok sorunu ortaya çıkardı.
#ALMANYAAngus, doğduğu andan itibaren çok mutlu ve sağlıklıydı. Doğumundan sadece altı ay sonra ise bebekte değişimler meydana gelmeye başladı. Sık sık testler yapılan bebeğe tam olarak teşhis ise iki yıl sonra konabildi. Dünyada sadece 27 kişide var olduğu bilinen bir hastalığa sahip olduğu ortaya çıkan Angus, teşhisi alan 28’inci kişi oldu.
#CRELD1BİLSEM’ler, özel yetenekli öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla açılmış proje tabanlı bağımsız destek eğitim kurumları olarak tanımlanıyor. Aralık ayı itibarıyla Türkiye genelinde 110 bin 730 özel yetenekli öğrencinin, ilgi alanları doğrultusunda eğitim aldığı bu kurumlar bazı veliler tarafından bir ‘statü’ merkezi olarak değerlendiriliyor. Çocuklar bu merkezlerde eğitim almaları için zorlanabiliyor. Bu amaçla bazı veliler çocuklarının elinden tutup hazırlık kurslarının yolunu tutuyor. Oysa BİLSEM’ler öğrenci seçerken hazırlıktan çok yeteneği önemsiyor. Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, öğrencilerin BİLSEM’de eğitim alabilmek için bir sınavdan değil 3 aşamalı değerlendirme sürecinden geçtiğini belirtti. Doç. Dr. Otrar, son zamanlarda çocuğunu BİLSEM’e göndermenin ebeveynler arasında bir trende dönüştüğüne dikkat çekerek, özel yetenekli olmayan bir çocuğun BİLSEM aşamalarını geçmesi ve merkezde eğitime başlaması mümkün olsa da bu durumun sonradan uyum sorunlarına neden olabildiğini dile getirdi. Ayrıca kurs görünümlü oluşumların insanların umutlarını sömürdüğünü söyleyen Otrar, birçoğu için hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.
#BİLSEMYeni yıl tüm güzellikleriyle gelirken, kendinizin ve sevdiklerinizin hayatını kolaylaştıracak bir hediyeye ne dersiniz? Dyson V15s Detect Submarine™ ıslak ve kuru temizleme özellikli kablosuz süpürge, yeni yıla özel ayaklı ünite hediyesiyle teknoloji ve estetiği bir arada sunuyor.
#Sponsorlu İçerikOyun alanından çıktıktan sonra hastalanan ve aşırı baş dönmesi yaşayan küçük kızın yapılan testlerin ardından felç geçirdiği ortaya çıktı. Çocuklarda nadir görülen felcin sebebi ise 18 ay önce geçirdiği su çiçeği hastalığının 'yeniden aktif hale gelmesiydi.'
#Çocukluk Felciİnsanlar bireysel farklılıklarla dünyaya gelirler. Bu farklılıklar bazen bireyleri normal denilen grupta bulunanlardan anlamlı ölçüde ayırır ki ayrılanlar özel eğitim grubuna girerler. Bu ayrım normalin altına yönelik de üzerine yönelik de olabilir. Yetenekler de doğumla getirilen gizil güçler ve farklılıkların da kaynaklarından biri. İyi bir eğitim bu farklılıkları olabildiğince dikkate alarak tasarlanan eğitim olarak tanımlanır.
#Konuk YazarNikâh işlemleri için istenen sağlık testlerini iki farklı hastanede yaptırıp, HIV pozitif olduğunu öğrenen ve raporları eşinden saklayıp, HIV olduğunu bildiği halde gizlice belediyeye teslim edip, yine de evlenen adam hakkında “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamasından 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
#HIV PozitifGEBZE Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansu Ülker Turan, ameliyat sonrası pansuman değişim ihtiyacını ortadan kaldırmaya olanak sağlayan ‘yara örtüsü’ geliştiriyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da desteklenen projeye ilişkin Dr. Öğretim Üyesi Turan, “Tek seferde uygulanabilecek ve yara üzerinde kontrollü bir şekilde uzayan periyotlarda kullanacağımız aktif bileşenin salımını gerçekleştirebilecek biyouyumlu bir yara örtüsünün elde edilmesini hedefledik” dedi.
#GebzeDemans uzmanı bir nörolog olan 72 yaşındaki Daniel Gibbs, tam 25 yıl boyunca demans hastaları ile ilgilendi. Hastalarıyla aynı kaderi yaşayan doktora bundan 11 sene önce Alzheimer teşhisi kondu. Ancak o bu işin uzmanıydı ve hastalığa teslim olmaya niyeti yoktu. Alzheimer’ı yavaşlatmak için harekete geçti. İşte Daniel Gibbs’in Alzheimer teşhisi aldıktan sonra yaptıkları ve önerileri…
#AlzheimerGüney Kore'de yapılan son testler, bazı markaların çocuk kışlık kıyafetlerinde ciddi sağlık riski taşıyan toksik kimyasalların bulunduğunu ortaya koydu. 26 üründen yedisinde ftalat, kurşun ve kadmiyum gibi zararlı maddeler tespit edilirken, bir çocuk ceketinin yasal sınırın 622 katı kadar ftalat içerdiği belirlendi. Uzmanlar moda endüstrisindeki bu durumun tüketici güvenliğini tehdit ettiğini vurguluyor. Peki bu maddeler hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar…
#SağlıkÜnlü oyuncu Olivia Munn, son bir buçuk yılı hiç beklemediği bir zamanda yüzleştiği meme kanseriyle boğuşarak geçirdi. Sonunda hastalığını yendi, hatta kısa süre önce ikinci kez anne oldu. Ama belli ki geçirdiği o zorlu süreç onun hayata bakış açısını da değiştirdi.
#Olivia MunnYozgat’ta rehber öğretmenlik yapan Mustafa Yılmaz ile parmak izi uzmanı Hacı İsmail Çıngı, çocukların parmak izlerini analiz ederek yeteneklerini saptayabilen bir yazılım tasarladı. PAPBİL adı verilen program, 2024 TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nda birincilik ödülü aldı.
#Hacı İsmail ÇıngıGoogle ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber GüvenlikSoğuk Savaş döneminde nükleer deneylere maruz kalan askerlerin kanında, radyoaktif madde tespit edildiği öne sürüldü. İngiltere Başbakanı Starmer, nükleer deneylerinin devlet tarafından örtbas edilmesinin hükümete kadar uzanacağı konusunda uyardı. İnsan hakları avukatı Jason McCue, adaletin sağlanmaması durumunda hükümete zarar vereceği uyarısında bulundu.
#İngiltereAnkara’da yaşayan SMA hastası Efraim Efe Ete’nin tedavi masrafı için başlatılan valilik onaylı bağış kampanyasında hedeflenen 63 milyon liraya ulaşıldı. Şimdilerde Efraim bebeğin tedavisi için yurt dışına gitmeye hazırlandıklarını belirten baba Savaş Ete, “Ne olursunuz SMA’lı çocuklarımıza bir el uzatalım. Bugün Efraim kurtuldu, yarın diğer evlatlarımız da kurtulsun” dedi.
#Efraim EteAkdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından tarımda önemli bir zararlı türüne karşı doğal yolla mücadelede kullanılabilecek sıvı üretildi. Yapılan araştırmada, mısır sapı artıklarının biyokömüre dönüştürülmesi sürecinde ortaya çıkan sıvının önemli zararlı türlerden biri olan kırmızı örümceklere karşı yüksek etki gösterdiği tespit edildi.
#Akdeniz ÜniversitesiCinsel yolla bulaşan hastalıklar listesine henüz birkaç ay öncesinde eklenmiş olması ve tedavisinin zor ve uzun süreli olması nedeniyle ‘süper mantar’ olarak nitelendirilen bir mantar türü ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından, yeni ortaya çıkmış bir mantar türü olarak sınıflandırılan ‘Trichophyton mentagrophytes tip VII’ (TMVII) ABD ve Fransa'nın ardından İngiltere'de de görüldü. Uzmanlar bu mantar türünün 'sessizce' yayıldığı konusunda uyarıyor.
#CYBHTrendyol Süper Lig'in 12. haftasında Galatasaray ile Samsunspor karşı karşıya geldi. Heyecan ve temponun oldukça yüksek olduğu maçta 5 gol atılırken, kazanan taraf 3-2'lik skorla sarı - kırmızılılar oldu. Yazarımız Uğur Meleke, karşılaşmayı köşesinde değerlendirdi.
#GALATASARAY2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda Imane Khelif ve Lin Yu Ting isimli iki kadın boksörün erkek kromozomu taşımaları gündeme gelmişti. İki isim de sıkletlerinde altın madalya kazanırken, yeni bir gelişme yaşandı.
#2024 ParisMeme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın kanser türü olarak kabul ediliyor ve bu hastalığın erken teşhisi ve kişiye özel tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınması mümkün hale gelebiliyor. AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, doğru ve zamanında tanı ile tedaviye başlamanın hastaların tedavi sürecindeki başarısı için kritik olduğunu vurguluyor.
#Sponsorlu İçerikİkinci başkanlık dönemine başlayacak olan Trump'ın, 2024 başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından karşılaşacağı küresel sorunlara nasıl bir stratejiyle yaklaşacağı,merak konusu oldu. Trump'ın karşılacağı küresel sorunlar arasında, Ukrayna-Rusya savaşı, Orta Doğu'daki gerilimler ve Çin ile rekabet öne çıktı.
#ABD