Azospermi, boşalma sırasında seminal sıvının tamamen yokluğu olan aspermiden farklı olarak ejakülat içeriğinde hiç sperm bulunmaması durumudur. Çeşitli hastalıklar veya durumların neden olduğu bu sorun, spermin meniye girmesini engelleyen bir tıkanıklığa bağlı oluşabildiği gibi testis tarafından azalan sperm üretimine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan bazı hormonal bozuklukların da hem azospermi hem de kısırlık ile doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir.
#AzospermÖstrojen hormonu öncelikle yumurtalıklarda kolesterolden gelen hormonu içermektedir. Bu hormon sadece kolesterolden değil böbrek üstü bezi ve az miktarda yağ dokusu üzerinden de salgılanmaktadır. Östrojen hormonu kadınlarda bulunduğu gibi erkeklerde de bulunmaktadır. Kadınlarda adet döngüsü üzerinde önemli rol oynamaktadır. Erkeklerde ise bu hormonun fazla olması cinsel isteksizlik gibi önemli rahatsızlıklara yol açmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#Östrojen Hormonu YüksekliğiDaha çekici görünmek, yapılan antrenmanların etkilerini daha hızlı görmek için günümüzde ne yazık ki anabolik steroid kullanan erkeklerin sayısı hızla artıyor. Anabolik steroidlerin birçok farklı zararı olduğu genel anlamda bilinse de bu sentetik hormonların yakından tanınması ve erkek sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin fark edilmesi son derece önemli. Bu hafta sizler için anabolik steroidin yanlış kullanımı ve cinsel sağlık üzerindeki etkileri özelinde faydalı olmasını umduğum bilgiler paylaşacağım.
#Anabolik SteroidBirçok konuda olduğu gibi kısırlık için de toplumumuzda değişik inanışlar süre gelmiştir. Bazıları faydalı gibi görülse de bilimsel temeli olmayan duyuma dayalı çoğu uygulamalar aksine zarar da verebilir. İşte doğru olduğu sanılan yanlışlardan bazıları...
#KısırlıkTestisler skrotum içerisinde yer alan iki küçük organdır. Temel fonksiyonları spermlerin üretilmesi ve depolanmasıdır. Aynı zamanda erkeklik hormonunun üretiminden de testisler sorumludur. Bu nedenle erkek üreme sisteminde kritik rollere sahip bu organların yapısındaki değişim, erkeklerin hem cinsel fonksiyonlarını hem de sperm kalitelerini ilgilendirir. Testislerin küçülmesi ya da testis atrofisi olarak adlandırdığımız durum da testislerde meydana gelebilen ve ardında birçok farklı nedenin bulunduğu yapısal değişimlerden biridir. Bu yazımda sizler için “testisler neden küçülür?” sorusunun potansiyel yanıtlarını paylaşacağım.
#Testislerde KüçülmeTestosteron insan ve hayvanlarda bulunan bir hormondur. Erkeklerde testisler tarafından üretilir. Kadın yumurtalıkları az miktarda testosteron üretebilir. Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
#TestosteronKaraciğer nakli, vücudun en önemli organı olması dolayısıyla kritik bir önem taşıyor. Karaciğerin görevini tam olarak yapamaması nedeniyle yaşanan bu karaciğer yetmezliği, laboratuvar sonuçlarında ortaya çıkabilmektedir. Peki, karaciğer naklinin gerçekleştirilmesinin ardından nelere dikkat edilmesi gerekmektedir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Karaciğer NakliVarikosel, erkek kısırlığının teşhis edilebilen ve geriye döndürülebilen nedenlerinden biridir. En basit şekliyle, testis torbasındaki toplardamarların varisleşmesi durumudur. Büyük çoğunlukla sol testisi etkiler, sağ testisi etkilemesi durumunda nedenlerinin belirlenmesi için kapsamlı tetkiklere ihtiyaç duyulur. Görülme sıklığı göz ardı edilemeyecek kadar fazla olduğundan ve ergenlik dönemindeki erkekleri de etkileyebildiğinden, varikosel hakkındaki farkındalığın yükselmesi son derece önemlidir.
#VarikoselVarikosel, skrotum adı verilen ve testisleri tutmakla görevli olan deri kesesi içerisindeki toplardamarların (venlerin) şişmesi ve genişlemesi durumudur. Pampiniform pleksus adı verilen bu damarların büyümesi ile testis ağrısı, sperm azlığı ve buna bağlı infertilite gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
#VarikoselGeçtiğimiz hafta Covid-19 geçirdikten sonra cinsel organının küçüldüğünü iddia eden 30 yaşındaki adam bir anda gündemi değiştirdi. İddia edildiği gibi Covid-19’un penis üzerinde böyle bir etkisinin olup olmadığını alanında uzman üç üroloji uzmanı ile konuştuk.
#Covid-19Çocukluk çağı hastalığı olarak bilinen kabakulak, ergenlerde kısırlık nedeni olabilir. Kısırlık nedenleri arasında %5 gibi önemli bir yeri vardır. Kabakulak hastalığından korunmanın en etkin yolu, doğumu takiben yapılan karma aşıdır. Aşılanmamış çocuklar ileri yaşlarda bu hastalığa yakalanma riski ile karşı karşıya kalır. Kabakulak virüsünün en büyük özelliği, testislerde de yerleşmesi ve sperm üretimini bozacak derecede hasara neden olmasıdır.
#KabakulakErkeklerin korkulu rüyası varikosel, tedavi edilmemesi durumunda başta kısırlık olmak üzere birçok soruna neden oluyor. Varikosel daha çok uzun boylu, kilolu, ağır spor yapan, kronik öksürük nöbeti geçiren, kabızlık yaşayan, varisleri olan, çok sıcak suyla banyo yapan, sık sık hamam ve saunaya giden erkekleri tehdit ediyor.
#Varikosel