TEOG tercih işlemlerinin sona ermesi ardından gözler sonuçlara çevrildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen sınavlardan biri olan TEOG yerleştirme sonuçları bu ay içerisinde öğrencilerin erişimine açılacak. Öğrenciler, E- okul sistemi üzerinden sonuçları görüntüleyebilecek. Peki TEOG lise yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?
#TeogTEOG tercih süreci ardından gözler sonuçlara çevrildi. Aldıkları puan ve sıralamaları doğrultusunda tercihlerini yapan ortaöğretim 8. sınıf öğrencileri, istedikleri liseye gidip gidemeyeceklerini öğrenmek için sık sık TEOG tercih sonuçlarını araştırıyor. Öğrencilerin sorularına yanıt ise MEB sınav takvimiyle geldi. Peki lise yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte TEOG tercih süreciyle ilgili detaylar!
#Teog2017 TEOG tercih sonuçlarının MEB tarafından ne zaman açıklanacağı yüz binlerce öğrenci tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. TEOG tercihleri geçtiğimiz hafta sonlanmıştı ve öğrenciler TEOG tercih işlemlerinin bitmesinin ardından sonuçların açıklanacağı tarihi araştırmaya başladılar. Öte yandan MEB, öğrencilerin kendilerini rahatça ifade edebilecekleri ortamlar oluşturma politikası hedefiyle "açık uçlu soru" dönemi başlatıyor. Peki, 2017 TEOG tercih sonuçları MEB tarafından ne zaman açıklanacak? İşte, TEOG tercih ve yerleştirme takvimi.
#TeogTEOG kaldırıldı, ortaöğretime geçişte seçici liseler için ‘merkezi sınav’ ile ‘adrese dayalı yerleştirme sistemi’ getirildi. Yeni sistemin bazı ayrıntıları kasım ayında netlik kazandı. Henüz adrese dayalı yerleştirmede kullanılacak eğitim bölgeleri açıklanmadı ve sistemle ilgili 8’inci sınıfların kafasına takılan bazı sorular var. MEB’in açıkladığı bölümleri gelin, hep birlikte hatırlayalım.
#Liseye Giriş SınavıTEOG kaldırıldı, ortaöğretime geçişte seçici liseler için ‘merkezi sınav’ ile ‘adrese dayalı yerleştirme sistemi’ getirildi. Yeni sistemin bazı ayrıntıları kasım ayında netlik kazandı. Henüz adrese dayalı yerleştirmede kullanılacak eğitim bölgeleri açıklanmadı ve sistemle ilgili 8’inci sınıfların kafasına takılan bazı sorular var. MEB’in açıkladığı bölümleri gelin, hep birlikte hatırlayalım.
#TEOMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye geçiş sınavıyla ilgili detayları açıkladı. Sınav ücretsiz. Tek oturumda 90 soru için 135 dakika verilecek. Sorular sadece 8’inci sınıf müfredatını kapsayacak ve açık uçlu olmayacak. Örnek sorular ve eğitim bölgeleri aralıkta açıklanacak. Bakan, TRT Haber’de özetle şunları söyledi:
#Liseye Giriş SistemiMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG’un ardından uygulanacak yeni liseye giriş sistemiyle ilgili detayları canlı yayında açıkladı. Bakan Yılmaz’ın açıklamalarına göre haziran ayında yapılacak sınavda öğrencilere 90 soru yöneltilecek ve 135 dakika süre verilecek. Bunların arasında açık uçlu soru olmayacak. Sınav ücreti ise alınmayacak. Örnek sorular aralık ayında yayınlanacak.
#LiseTEOG yerine gelen yeni sistem hakkında detayları milyonlarca öğrenci merakla bekliyordu. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni sistem hakkında öğrencileri aydınlattı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un ardından liselere geçişteki yeni sistemin detaylarını açıkladı. Bakan Yılmaz, yeni sistemin adına ilişkin soruya, "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" şeklinde yanıt verdi. İşte, TEOG yerine gelen yeni sınav sistemi hakkında ayrıntılar.
#Son DakikaKaldırılan TEOG’un yerine getirilerek liseye girişte uygulanacak olan ve isteyen öğrenciye mahallesindeki okula gitme, isteyene de sınava katılarak köklü okullara yerleşme imkanı sağlayan yeni sistemi uzmanlar yorumladı. Ortak görüş ise yapılacak sınavda ölçme için soru sayısının yetersiz olması ve mahalledeki okul türlerinin yetersizliğinden dolayı özel okullara ilginin artabileceği.
#LiseBakan İsmez Yılmaz, 3 alternatiften birinin her lisenin kendi sınavını yapması, ikincisinin soruların bakanlıkça merkezi sorulması, üçüncüsünün de adrese dayalı kayıt sistemine göre yerleştirme ve başarılı öğrenciye sınav yapılması olduğunu söyledi. Testin kesinlikle öğrencinin ne öğrendiğini ölçmediğini vurgulayan Bakan Yılmaz, “Yazılı olacak, klasik olacak, açık uçlu olacak. Çocuklar kendini ifade edebilmeli” dedi.
#TEOGMERAKLA beklenen liseye geçiş sistemiyle ilgili Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademik yıl açılış töreninde bazı detaylar paylaştı. Buna göre, liseye geçişte dört yıllık ortalama dikkate alınacak, bir sınav yapılacak, test değil klasik olacak ve öğrencilere açık uçlu sorular yöneltilecek. Ancak bu açıklamaların yarattığı bazı soru işaretleri var. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nükhet Demir ve eğitim uzmanı Hatice Yılmaz akıllara takılan bu soruları yanıtladı.
#GazetehaberleriBaşbakan Binali Yıldırım, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) uygulamasının yerine getirilecek sisteme ilişkin "8'inci sınıfta sınav yapılıyor. O sınavın soruları, soru havuzundan geliyor. Her okul, her sınıf kendisine göre yapmıyor. Niye? Hormonlama, şişirme olmasın; diye. Okuma sistemini de onlar yapmıyor. Dışarıda okunuyor. Sorular, test değil. Klasik sorular olacak, açık uçlu sorular. Sosyal bilgiler, şunu anlat. Matematik, şu problemi çöz. A şıkkı, B şıkkı, C şıkkı yok. Açık uçlu sorular sorulacak" dedi.
#Yeni SistemTEOG yerine gelecek sistem, yeni dönemde kaldırılacağı kesinleşen Temel Eğitimden Ortaöğretim Geçiş sınavının alternatiflerini merak ettirdi. Öğrenciler kadar öğretmen ve velilerin merakla beklediği TEOG yerine gelecek olan sistem, Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Peki, TEOG yerine gelecek sistem ne olacak? İşte, Bakan İsmet Yılmaz'ın açıklamaları ve sistem hakkında bazı bilgiler
#TeogMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG ile ilgili yeni sistemi bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladı. Bakan Yılmaz 'Her okul kendisi sınav yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın, diyenler bulunuyor. Eskiden de öyleydi. Ankara Fen, İstanbul Erkek, Kabataş lisesi gibi okullara girebilmek için her iki matematik ve Türkçenizin 5 olması gerekiyor. Eğitim uzmanı diyor ki 85’in üzerinde olanlar girsin. Kimisi de diyor ki, açık uçlu soru sorun. Sınavı yapacak öğretmen bir başkası olacak, okuyacak kişi başkası olacak. Ancak sonuçta öğrencinin ne cevap verdiğini ailesine de gönderin ki o da bilsin. Bu da bir başka alternatif' dedi.
#TEOGMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Temel liseler devam edecek. Dönüşüm başvurusunda bulunan dershanelerden isteyenler başvurusunu geri çekebilir. AYM gerekçeli kararına göre isteyen takviye kursu, etüt eğitim merkezi ya da özel okula dönüşebilecekler. Ama bütün bunları bir senaryo olarak söylüyoruz. AYM’nin gerekçeli kararı açıklandıktan sonra neyi iptal ettiğini göreceğiz” dedi. Bakan Avcı ayrıca, AYM’nin gerekçeli kararını önümüzdeki çarşamba günü açıklamasını beklediklerini de belirti.
#Anayasa Mahkemesi