Liseye girişte son durum: 8. sınıf, 6 ders, 90 soru

Güncelleme Tarihi:

Liseye girişte son durum: 8. sınıf, 6 ders, 90 soru
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2017 23:07

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye geçiş sınavıyla ilgili detayları açıkladı. Sınav ücretsiz. Tek oturumda 90 soru için 135 dakika verilecek. Sorular sadece 8’inci sınıf müfredatını kapsayacak ve açık uçlu olmayacak. Örnek sorular ve eğitim bölgeleri aralıkta açıklanacak. Bakan, TRT Haber’de özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

Sadece 8’inci sınıftan soracağız. Okul kitabı, müfredat, kazanımlar doğrultusunda çıkacak. 60 soru demiştik, üniversite soru sayısı artınca, biz de çoğalttık. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi, 10 da yabancı dilden çıkacak. TEOG’da da bu dağılıma eşitti. Tek oturumda 90 soru 135 dakikada yanıtlanacak. Belki bir 10 dakikalık ara olabilir. Ücretsiz girilecek.

Liseye girişte son durum: 8. sınıf, 6 ders, 90 soru



AÇIK UÇLU YOK
Daha önce ben de Başbakanımız da açık uçlu sorunun doğru olacağını ifade ettik. Ancak toplumda, değerlendirmesinin objektif olmayacağı, algısı var. Eğitimin ölçme sistemi açık uçluyu gerektirir. Ama yeni tartışmalara yol açmamak için açık uçlu sormayacağız.

YÜZDE 10 SINAVLA ALACAK
TEOG’a dönüş hiçbir şekilde olmayacak. Eğitim bölgelerini kuruyoruz. Aralıkta vatandaşlarımız görecek ki, kaygılanacak bir şey yok. Yüzde 90 adresine dayalı okula kaydedilecek. İsteyen sınava girecek. Ancak öğrenci sayısı yüzde 10’a tekabül eden liseyi, sınavla alan okul statüsüne getireceğiz.

KONTENJAN 1 MİLYON 268 BİN
İlk yıl sınava başvuran belki fazla olabilir. Kaliteli eğitim için olmazsa olmaz unsurları sağladığımızda liseye sınavsız geçiş mümkün. Yüzde 40 meslek, yüzde 12 imam hatip, gerisi Anadolu, fen, sosyal bilimler, güzel sanatlar, spor lisesine gidiyor. Bu yıl 1 milyon 180 bin 8’inci sınıf var. Toplam lise birlerin kapasitesi 1 milyon 268 bin. 200 bin özel okul da eklenirse 1.5 milyona ulaşıyor. Açıkta kalma kaygısına gerek var mı? Veli imam hatibe, meslek lisesine göndermiyorsa, kaydını oraya yapmayacağız. Sistem özel okula talebi artırmaz.

KOMİSYONLAR OLUŞTURULDU
(Kontenjan üzerinde talep olursa) İl müdür yardımcılıklarımızın başkanlığında, ilçe müdürlerimizin olduğu komisyonlar oluşturuldu. İlçelerde sıkıntı olmayacaktır. Ancak büyük illerde daha geniş bir çalışma yapılması lazım. Her ortaokulu liseyle ilişkilendireceğiz.

BAŞARI NOTU ETKİLİ DEĞİL
Yerleştirmede okul başarı notu dikkate alınmayacak. Güzel sanatlar, spor liseleri eskisi gibi yetenek sınavıyla alacak. 81 güzel sanatlar lisesinde 14 bin 743, 93 sosyal bilimlerde 36 bin 780 öğrenci okuyor. 70 spor lisesi var. Bu yıl 5 bin 490 öğrenci spor, 5 bin 790 güzel sanatlar, 9 bin 60 sosyal bilimler, 33 bin 810 öğrencimiz de fen lisesine gidebilir.

TAŞINANLAR YÜZDE 1'İ BULMAZ
İlkokul, ortaokulda kayıtlar adrese dayalı. “Evladımı şu ortaokula yazdırmak için taşınacağım” diyen duydunuz mu? Yer değiştirenler yüzde 1’i bulmaz. "Okula yakın ev satılık, kiralık", sosyal medyada gündem oluşturur. Gerçek hayatta değil. Sahte adres kayıtlarının çok önemli olmayacağını düşünüyoruz. İkametgâh değiştiyse okul da değişecek.

ŞUBATTA 20 BİN ATAMA
Şubatta 20 bin öğretmen atamak için duyuruya çıkacağız. Başbakanımız da 500’e yakın engelli öğretmenin atanacağını duyurdu. Atamada mülakat gerekli. Öğretmenler güvenlik soruşturmasından geçiriliyor. Bir branşta alınacak öğretmen sayısının üç katı aday, KPSS puanı üstünlüğüne göre mülakata çağırılıyor. 5 yıl ücretli öğretmenlik yaparak tecrübe kazananları, üç katı şartı aramadan mülakata alacağız. Danıştay'ın ilahiyat mezunu din dersi öğretmeni olamaz, kararı yanlış. Bunu kaldırmak için bir yasal düzenleme de dahil gereğini yapacağız. Şu anda eğitim fakültelerinde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yok.

UZMANLAR NE DİYOR?

OKUL PUANI AZ DA OLSA ETKİLİ OLMALI
Onur Soğuk (Eğitimci): Nitelikli okullar için sınav olacağından sorularda matematik, fen, Türkçe'ye ağırlık verilmiş, diğerlerinden 10’ar soru olması mantıklı. Okul puanının etkili olmamasının avantajı, şişirme notların önüne geçilmesi. Ama hiç dikkate alınmaması öğrencilerin okul dersine, sınavlarına ilgi göstermemesi anlamına gelebilir. Okul puanı etkisi azaltılarak devam ettirilse iyi olur. Sınav önümüzdeki yıldan itibaren 6, 7 ve 8’i de kapsamalı.

SORU BAŞINA 1.5 DAKİKA YETERLİ
Talha Doğan (Tonguç Akademi): Sistem doğru olana yaklaşıyor. Soru başına 1.5 dakika öğrenciler için yeterli. Okul başarı puanının dikkate alınmaması yanlış. Hormonlu notlardan dolayı bunu yaptıklarını söylediler. Ancak okul derslerine önem vermeden, sınava hazırlanan öğrencilerin başarılı olacağı bir sistem doğru değil. Okula önem verilmesi isteniyor ama sınava çalışın deniyor gibi. Bu düzeltilebilir. Açık uçlu sorular ise çocukları tedirgin ediyordu.

SINAV İÇERİĞİ ÖNEMLİ
Prof. Dr. Selahattin Gelbal (Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri): Ne kadar çok soru olursa yerleştirme daha iyi yapılır. Soru niteliği önemli. Gerçekten ayırıcı olursa iyi bir yerleştirme yapılabilir. Ama TEOG’daki gibi olacaksa yerleştirmede sıkıntı yaratabilir. Yabancı dilden 10 soru olması özel okulların lehine. Onlar daha iyi yabancı dil eğitimi veriyor. Dini farklı olanlar için başka soru mu olacak, muaf mı tutulacaklar; bu da açıklanmalı. Esra ÜLKAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!