Ortobiyolojiklerin, vücutta doğal olarak bulunabilen ve kemik kırıklarında, bağ, menisküs ve kıkırdak yaralanmalarında iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılan biyolojik maddeler olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Özcan, vücuda etkileri ve kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.
#1Son zamanlarda neredeyse tüm tıbbi uygulamalarda “PRP tedavisi” yaşantımıza girmiş durumda. Artık öyle bir hale geldi ki, hastalar direkt PRP işlemini istiyor. Peki bu kadar yaygın olan bu tedavinin ne işe yaradığını ve özellikle ortopedide hangi hastalıklarda kullanıldığını biliyor muyuz?
#PRPTenisçi dirseği, ön kol kaslarının aşırı bir şekilde kullanılması ve çok zorlayıcı hareketler yapılması sonucunda meydana gelir. Duruma göre ise, dinlenmeden cerrahi tedavilere kadar pek çok tedavi yöntemi bulunur. Tenisçi dirseği, tıbbi ismi ile lateral epikondilit, dirseğe aşırı yüklenmek nedeni ile dirseklerde oluşan kasları kemiğe bağlayan bağlarda ortaya çıkan çok ağrılı bir durumdur. Tenisçi dirseği kendiliğinden geçer ve iyileşir mi sizler için derledik.
Spor yaralanmaları, vücudun çeşitli bölgelerinde spor gibi yorucu faaliyetlerden kaynaklanabilecek geniş bir yaralanma kategorisini ifade eder. Vücudun spor yaralanmalarından zarar görmeye daha eğilimli bazı kısımları vardır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.
#Diz YaralanmalarıSon zamanlarda adını sıkça duyduğumuz günümüzün hastalıklarından biri olan ‘Tenisçi Dirseği’ tedavi edilmedikçe kişilerin hayatını olumsuz etkiliyor. Tıbbi adı “Lateral epikondilit’ olan bu rahatsızlık, kişilerin gün boyu bilek ve kol hareketleri ile dirsekteki tendonlara aşırı yüklenmesi sonucu ortaya çıkıyor. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Halil İbrahim Bekdemir, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.
#Tenisçi DirseğiProloterapi tedavisi ile iyileşme mekanizması uyarılarak ameliyat yapılmaksızın bir ağrı tedavisi uygulanır. Bu tedavi cerrahi dışı bağ ve ‘tendon rekonstrüksiyonu’ ya da ‘yenilenme tedavisi’ olarak bilinir. Yaralanan kas ve iskelet dokularını tedavi etmek için vücudun doğal mekanizmasını uyarır.
#ProloterapiKuru iğne, kas iskelet sistemi problemlerinden kaynaklanan akut ve kronik ağrıların tedavisinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Profesör Dr. Turan Uslu, Kuru İğne Tedavisinin hangi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını anlatıyor.
#Kuru İğneNöral terapi; ağrı şikayetiyle başvuran hastalarda, otonom sinir sistemi bozuklukları olanlarda tedavi için etkili ve güçlü bir yöntemdir. Tedavide iyileşme mekanizmasını harekete geçiren bir enjeksiyon uygulanır. 19. yüzyılın başlarında yöntem oluşmaya başlamış ve gelişmiştir.
#Nörol TerapiAğrı bandı, yani orijinal adıyla ‘’kinesio’’bant pamuk ve naylondan oluşan özel bir karışım banttır. Cildin elastik yapısını taklit etmek gibi bir özelliği vardır. Bu sayede vücut hareketlerini de kısıtlamaz. Ağrı bandı yapıştırıldıktan sonra su geçirmez özelliği, egzersiz sırasında hatta duş alırken bile çıkmaz. Ağrı bandı, vücutta yaklaşık olarak 5 gün dayanabilecek yapıya sahiptir.
#Ağrı Bandının FaydalarıKuru iğneleme tedavisi, tetik noktasının tedavisi için çok ince bir iğnenin deriden itildiği bir tedavidir. Tamamlayıcı tedavi olan kuru iğne tedavisi tetik noktayla ilişkili olan ve geniş bir alana yayılan ağrıya sebep veren gergin kas bantlarının gevşemesi için kullanılır. Bazen bu tetik noktalar günlük işleri yapmayı zorlaştırır çünkü alana her dokunulduğunda ağrı olur ve ağrı vücudun yakın bölgelerine yayılır.
#Kuru İğnelemeGirişimsel Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Aşkın Nasırcılar, yapısı bozulmuş, yıpranmış, zedelenmiş, tendon, eklem ve bağlara yapılan bir enjeksiyon tedavisi olan ve son dönemde kullanımı oldukça artan ‘Proloterapi Tedavisi’ hakkında merak edilenleri yanıtladı.
#ProloterapiPRP (Platelet Rich Plasma) tedavisi, kozmetik anlamda son yıllarda ön plana çıkan yöntemler arasında yer almaktadır. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan PRP tedavisi, daha çok kozmetik ve anti-aging amaçlı ortaya çıkmıştır. Peki, son dönemlerde kas ve iskelet sistemi hastalıklarında da kullanılmaya başlanan PRP tedavisi nedir ve ne işe yarar? İşte, o konuda bazı bilgiler
#PrpOrtopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Turhan Özler, endokrin hastalıklarının ortopedik rahatsızlıkları da beraberinde getirdiğini belirterek, “Kemik ağrısı, sinir sıkışması, topuk ağrısı gibi şikâyetlerin altında endokrin hastalıklar yatabilir” dedi.
#Ağrıİş hayatında bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik cihazların sıkça kullanımı ile aşırı stres gibi faktörler, özellikle el bölgesinde görülen sağlık problemiyle ciltte lekelenme ve aşırı terleme sorunlarına yol açabiliyor. Teknolojik aletlerin kullanımına bağlı olarak, el bölgesinde görülen sağlık sorunları arasında; tenisçi dirseği, başparmak sendromu, kapral tünel, tetik parmak ve parmak sıkışmaları gibi el cerrahisini kapsayan hastalıklar öne çıkıyor. Bu cihazların kullanımıyla oluşan cilt lekelenmeleri gibi sorunların; nem aşıları, PRP ve dermapen uygulamalarıyla ortadan kaldırılabileceğini vurgulayan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı Op. Dr Evrim Uçkunkaya, iş hayatının tetiklediği sağlık sorunlarına ve çözüm önerilerine ilişkin şu bilgileri paylaşıyor…
#Karpal Tünel SendroumuDirsek çevresindeki ağrılarının en sık sebepleri arasında tenisçi dirseği (lateral epikondilit) ve golfçu dirseği (medial epikondilit) bulunmaktadır. İsimleri farklı olsa da, tenisçi dirseği ve golfçu dirseğinin oluşum mekanizmaları ve oluşturduğu şikayet şekilleri aynıdır, sadece bölgeleri farklıdır. Tenisçi dirseği dirseğin dış bölümünde olurken, golfçu dirseği iç bölümünü etkiler.
#Dirsek