Paylaş
Kuru iğneleme işleminde katı filament iğne kullanılır. Genellikle manuel terapistin elle ulaşmadığı bölgelerde, kaslarda kuru iğneleme yapılır.
Kuru iğne tedavisinin faydalarını üç başlıkta toplamak mümkündür:
Ağrıyı tedavi eder: Birçok çalışma, kuru iğne tedavisinin hastanın ağrı veya özürlülüğünde anında veya kısa süre sonra iyileşmeler olduğunu gösterdi. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Dergisi’nde 2007 yılında yayınlanan bir çalışmada, tetik noktaların kuru iğne tedavisiyle omuz ağrısını önemli ölçüde azalttığı öne sürüldü. Çalışmada iki taraflı omuz ağrısı ve aktif miyofasyal tetik nokta olan 14 hastanın tek omzuna kuru iğneleme tedavisi, diğer omzuna da kontrol olarak herhangi bir tedavi yapılmadı. Kuru iğneleme, omzunun aktif ve pasif eklem hareketlerini artırdı ve ağrısını önemli oranda azalttı.
Hareketi iyileştirir: Araştırmalar, kuru iğne ve egzersiz tedavisinin birlikte yapıldığı hastaların günlük yaşam aktivitelerinde daha hareketli olduklarını gösteriyor.
İyileşme sürecini hızlandırır: Kuru iğneleme tedavisi gören hastalar daha az acı çeker ve çoğu hasta ilk tedaviden hemen sonra faydaları hissediyor. Ortopedi Dergisi’nde yayınlanan raporlara göre kuru iğne tedavisi rutin tedavi protokolüne eklendiğinde hastaların fonksiyonu çok daha hızlı bir şekilde geri geliyor.
Kuru iğne tedavisi acı vermeyen bir tedavidir. Kas içinde bulunan tetik nokta üzerine basıldığında acı verir. Kuru iğne tedavisiyle ağrılı tetik noktalar ortadan kaldırılır. Kuru iğneleme manuel terapi gibi diğer tekniklerle birlikte kullanıldığında yararlı bir tedavi olarak hizmet eder.
Kuru iğne tedavisinin nasıl ve hangi bölgeye yapılacağına muayene sonucuna göre karar verilir. Tetik noktaların tedavisinde kuru iğneleme tekniklerini kullanırken doktor tedavi edilecek kastaki gergin bandı ve en hassas noktayı dokunarak belirler ve tedavi edilmesi gereken tetik noktayı teyit eder.
İğne bir tüpün içindedir. Tedavi edilecek bölge diğer elle kıskaç şeklinde veya düz tutarak sabitlenir. Manuel terapist hassas alanları parmaklarıyla hisseder. İğne tüpten yavaşça gevşetilir. Tüpün üst kısmına vurularak iğnenin deriye nüfuz etmesine izin verilir. Doktor bir direnç hissedinceye kadar ya da yerel bir seğirme tepkisi oluncaya kadar iğne tetik noktasına doğru yönlendirilir.
Lokal seğirme yanıtı, istemsiz oluşan omurilik refleksidir. Araştırmalar, yerel seğirme cevabının bir çeşit hafifletmenin sonucu olduğunu gösteriyor. Bu, bağışıklık sistemi ile ilgili kimyasalların, iltihaplanmanın veya spontane elektriksel aktivitenin salınmasına bağlı olabilir. Hastada istemsiz bir seğirme cevabının olması iğnenin doğru noktaya geldiğini gösterir. İğne tetik noktasını yerleştirdiğinde (yerel seğirme yanıtının alınması bunu gösterir) diğer komşu alanlara yönlendirilir. İğne, yerel seğirme yanıtları durana kadar veya hasta o bölgedeki iğnelere artık dayanamaz hale gelinceye kadar kalan tetik noktalarına doğru yönlendirilir.
İğne ciltten çekildiğinde, şişme ya da ağrının önlenmesine yardımcı olmak için iğnenin çıktığı yere basınç uygulanır. Yüzeysel kuru iğneleme terapisi sırasında, iğne sadece bir tetik noktasının yakınında bulunan bir kas içine yerleştirilir, ancak yerel seğirme tepkisinin olması beklenmez. İğne yaklaşık 30 saniye yerinde tutulur ve sonra çekilir.
Kuru iğneleme, iğne fobisi ya da iğnelerle tedavi edilmekle ilgili diğer kaygıları olmayan hemen hemen tüm hastalar için uygundur. Her türlü tedavi gibi kuru iğneleme, iğnenin yapıldığı yerde ağrı, kas ağrısı, yorgunluk ve morarma gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Tecrübeli bir uzman doktorun elinde kuru iğneleme, güvenli ve etkili bir tedavi seçeneğidir.
Boyun, sırt ve bel ağrıları, boyun ve bel fıtığı, Karpal tünel sendromu gibi sinir sıkışmaları, kas romatizması, kireçlenme, omuz sıkışma sendromu, tenisçi dirseği dediğimiz kas tendon problemleri, golfçü dirseği, kol ve bacak ağrıları, baş ağrısı (migren, gerilim tipi), kas gerilmeleri, kas düğümlenmeleri, diz ağrısı başta olmak üzere her türlü eklem ağrısı, kompleks bölgesel ağrı sendromu, topuk dikeni, diz kireçlenmesi, kalça kireçlenmesi, fibromiyalji sendromu, omuz ağrısı, omuz kas yırtıkları, menisküs yırtığı, Priformis sendromu, fibrozit, omuz impingment sendromu (omuz sıkışma sendromu), kas krampları, boyun düzleşmesi, bel düzleşmesi, omurga eğrilikleri, duruş bozuklukları, bel kayması, faset eklem sendromu, bel ve boyun tutulması, tendinit, hayalet ağrılar ve gece krampları gibi rahatsızlıkların tedavisinde uygulanabilir. Kuru iğne tedavisi aynı zamanda iskelet kası, fasia ve bağ dokusunda görülen işlev bozukluklarını tedavi etmek için de kullanılır. İşlev bozukluklarını azaltır ve vücut yapısını eski haline getirir.
Paylaş