Onlara, kısaca NEET diyorlar. Ne istihdamdalar ne de eğitimde. Yaşları ise 15-24 arası. Türkiye’de NEET’lerin, 15-24 yaş nüfusa oranı yüzde 22.5, dünyada ise her 5 gençten 1’i ne eğitimde ne de istihdamda. NEET’ler tüm ülkeler için sorun ve gençlerin işgücü piyasasına katılması için farklı farklı modeller uygulanıyor. Peki, neden işgücüne katılmıyorlar?
#NEETElektrik tesisat altyapısında ‘yetkili fen adamı’ açığı çok büyük. İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Haluk Bozali, 100 milyar TL’lik yıllık büyüklüğe sahip sektörde işlerin sadece yüzde 10’unu ‘yetkili fen adamı’ ruhsatlı teknisyenlerin yaptığını belirtti. Bozali, “Gençler ilgi duymadı, sektörde eğitimli, ruhsatlı fen adamı azaldı. Sektörün yüzde 90’ı korsanların elinde. Ruhsatlar kiralanıyor. Büyük bir tehlike var” dedi.
#Haluk BozaliTürkiye’de inşaat sektörünün en önemli sorunlarının başında iş gücü eksikliği geliyor. Önce yetişmiş elemanların yurtdışına çıkması, sonra 11 ilde başlatılan deprem dönüşümü nedeniyle işçilerin bu bölgeye yönelmesi krizi büyüttü. Sıvacısından kalıp ustasına, kule vinç operatöründen boya ustasına, iş sağlığı ve güvenliği şefinden proje müdürü ve mimara kadar pek çok iş kolunda istihdam açığı olduğunu belirten sektör temsilcileri, kentsel dönüşümle doğacak yeni ihtiyacı da hatırlatarak, ‘Kalıcı çözüm şart’ diyor.
#Gülistan ALAGÖZKapaklı Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Kapaklı yerel seçim sonuçları da sebeple araştırılıyor. Peki, Tekirdağ Kapaklı Belediyesi hangi partide? Kapaklı Belediye Başkanı kimdir?
#Kapaklı Belediyesi Hangi PartiTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan son verilere göre, üniversite mezunlarının istihdam oranı yüzde 77,4 oldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu oranın lise mezunlarına kıyasla daha yüksek olduğuna dikkat çekti.
#TÜİKEskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uçak Bakım Alanı öğretmeni Hamit Yılmaz ve öğrencileri, TEKNOFEST ve TÜBİTAK gibi önde gelen yarışmalarda son 3 yıl içinde 4 madalya kazandılar. Öğretmenliğe başlamadan önce 7 yıl boyunca uçak teknisyeni olarak Birinci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı’nda, F-16 ve F-4 gibi askeri uçakların büyük bakımlarını gerçekleştiren öğretmen Yılmaz’ın, işinden ayrılıp çocukluk hayali olan öğretmenliğe başlaması; havacılık sektöründe başarılı öğrencilerin yetişmesi için de bir dönüm noktası oldu. O ve öğrencileri 2021’de TEKNOFEST İnsansız Hava Aracı (İHA) kategorisinde Türkiye birinciliğini, 2021, 2022 ve 2023’te TÜBİTAK’ta Türkiye ikinciliğini kazanarak katıldıkları her yarışmada zirveye oynama başarısı gösterdi. Bu başarılar okul öğrencilerinin, bir Alman ultra hafif uçak firmasına üretim desteği sağlamasının da kapısını araladı.
#TEKNOFESTANKARA Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran mesleki ve teknik lise mezunu çalışanlara, ücretten sigorta primine, askerlikten sağlık giderlerine çeşitli alanlarda teşvik verilmesinin, reel sektörün kronik hale gelen ara eleman sorununun çözülmesine katkı sağlayacağını belirtti.
#ANKARA Ticaret OdasıTürk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından düzenlenen ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İş Gücü Piyasası Destek Programı’ (NEET PRO) kapsamında ‘Veriyle Gelecek’ projesi tanıtıldı. Buna göre Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 veri bilimcinin yetiştirilmesi planlanıyor.
#Ne Eğitimde Ne İstihdamdaOnlar ‘Değişim mahalleden başlar, kadından başlar’ diyerek yola çıkanlar. Anadolu’da elini taşın altına koyarak mahalledeki ev kadınlarını, kırsaldaki kız çocuklarını cesaretlendiren iki sivil toplum kuruluşunun yarattığı değişim örnek niteliğinde. Adana’da ev kadınlarına ‘Ben de yapabilirim’ dedirten Ev Hanımları Dayanışma ve Kaldırdırma Derneği ile Samsun’un ücra köylerinde kız babalarını bile heyecanlandıran Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği’nin çalışmaları, kamu ve sivil toplum el ele verdiğinde yaratılan değişimi anlatan iki güzel örnek.
#Ev KadınlarıÖnceki gün açıklanan Orta Vadeli Program’da istihdamı artıracak adımlar da paylaşıldı. Bunlar içinde en dikkat çekeni mesleki eğitim oldu. Uzun süredir birçok işkolunda yaşanan ara elaman sorununun mesleki eğitimle çözümü planlanıyor. İşte nitelikli ara eleman ihtiyacının sağlanmasına yönelik yol haritası...
#Orta Vadeli Program26 Temmuz’da ordunun yönetime el koyduğu Nijer’in Türkiye Büyükelçisi Özgür Çınar, Hürriyet’e yaptığı açıklamada ülkede bir çatışma ortamı olmadığını, ancak gergin bir bekleyiş olduğunu söyledi. Çınar, Nijer’de bulunan vatandaşların dönmesi için THY’nin özel sefer düzenlediğini de kaydetti.
#Nijer2008’de Sarten Akademi’yi kuran ve 50’den fazla yöneticisini burada eğitim alan gençlerden yetiştiren Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir’e göre Türkiye’de istihdam bir yaklaşım meselesi. Sarıbekir, “Ben genç yetiştirmek istiyorum diye hangi meslek lisesine gitsen kapılar açılıyor. Bizim gençlere hayallerini, hedeflerini göstermemiz lazım. Eski usul yönetimle gençleri tutamayız” diyor.
#Türkiye İstatistik KurumuYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Yükseköğretimin, özellikle kadınların mezuniyet oranlarında, işgücüne katılımda ve gelirlerinde büyük bir etkisi bulunuyor. Son istatistiklere göre, yükseköğretim mezunu kadınların yıllık ortalama geliri, lise ve dengi okullardan mezun olan kadınların yıllık ortalama gelirinin 1,7 katı kadar” dedi.
#YÖKİTÜ Mimarlık Fakültesi Bina Bilgisi Anabilimdalı bünyesinde öğretim üyesi yardımcısı olarak görev yapan ve özel mimarlık ofisi de bulunan Y.Mimar Cem Erözü tarafından Urla için hazırlanan, Milas’ta da uygulanabileceği düşünülen ve Köy Enstitülerinin öğretim ilkelerine uygun olarak öğretim verecek teknik lise düzeyindeki “Zeytincilik Okulu” projesinin tanıtımı yapıldı.
#İTÜDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada vaka sayısının bir aylık düşüşünün ardından, 7-13 Mart arasında haftalık vaka sayısının küresel çapta yüzde 8 arttığını açıkladı. Bazı ülkelerin test sayılarını düşürmesine karşın 11 milyon vaka ve 43 bin can kaybının görüldüğü mart ayının ikinci haftasının, dünyada ocak ayından sonra ilk artışı işaret ettiğini vurguladı. Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Bahriye Oya İtil, Türkiye’yi yeni bir dalganın bekleyebileceğine dair uyarılarda bulunarak, “Dünya Sağlık Örgütü, bu tablonun buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu belirtiyor. Bu uyarıyı akılda tutarak toplu taşıma, sağlık kuruluşları ve kapalı alanlarda maske kullanılmaya devam edilmesi gerektiğini belirtmek isteriz” dedi.
#DSÖ2020’nin son çeyreğinde istihdam edilen kadın oranı yüzde 26.3 seviyelerindeyken, bu oran 2021’in son çeyreğinde yüzde 29.4’e yükseldi. Kadınların istihdama katılma oranı ise son bir yılda yüzde 30.8’den yüzde 34.2’ye çıktı. Salgın döneminde biraz düşen kadınların istihdam edilme oranı, son çeyrekte yeniden toparlandı. Türkiye İstatistik Kurumu verileri de, ekonomide Türkiye’nin en büyük gücünün kadınlar olduğunu gösteriyor.
#KadınUkrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’ya art arda konulan yaptırımlar ve Batı’nın uyguladığı izolasyon, bazı Rus çevrelerinde “Petro bize Avrupa yolunu açmıştı, Putin şimdi o yolu kapattı” eleştirilerine sebep oldu. 43 sene çarlık yapan, kimilerinin ‘Büyük Petro’, kimilerinin de ‘Deli Petro’ dediği I.Petro modernleşmenin anahtarını ‘Batılılaşmak’ olarak görmüş ve buna uygun birçok reformlar yapmıştı. Peki, şimdi Rusya-Avrupa ilişkisi tamamen koptu mu? Büyük Petro bu savaşı görseydi ne derdi? Biz sorduk, tarihçiler cevapladı.
#Putin