‘Türkiye Güneş Enerjisi Sektöründe İstihdam’ raporuna göre; lisanslı YEKA ve depolamalı GES projeleriyle önemli bir işgücü talebi doğacak. Ancak güneş enerjisinde işgücü nitelik olarak ihtiyacı karşılamıyor, ara elaman açısından da istihdam sorunu yaşanıyor. Sorunların, ‘kamu-sivil toplum kuruluşları-özel sektör’ işbirliği ile çözülebileceği vurgulanıyor.
#Güneş Enerjisi6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremDepremden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Gaziantep, Kırıkhan, Hatay’ı ziyaret ederek orada tanıdık tanımadık tüm depremzedelerin yanlarında olduğumuzu hissettirmek, Bursa’dan dost elimizi uzatmak ve sarılmak, izleyerek değil yerinde görerek ve anlamak için duyarlı birkaç arkadaşımızla birlikte deprem bölgesindeydik.
#BursaMerkez üssü Kahramanmaraş olan iki yıkıcı deprem, 10 ilde büyük kayıplara yol açtı. 85 milyonun yüreğine ateş düştü, ulusal yas ilan edildi. Her kesimden ‘Gün birlik beraberlik günü’ mesajı gelirken, ülkenin önde gelen sivil toplum kuruluşları ve şirketleri yardım seferberliği başlattı. Enkazın hızla kaldırılması için gerekli iş makinelerinden teknik ekibe, çadır ve konteynerden giyim ve gıda yardımına kadar birçok ihtiyaç için TIR’lar yola çıktı, çıkmaya devam ediyor. İşte deprem bölgesine yapılan yardımlar...
#KahramanmaraşGenellikle bir makinenin bilişsel işlevleri (algılama, öğrenme, muhakeme etme, problem çözme, bağlamsal anlam çıkarma ve tahminler yapma gibi) insanlar kadar veya insanlardan daha iyi gerçekleştirme yeteneği olarak tanımlanan yapay zeka (artificial intelligence - AI), yaşama, çalışma ve sosyalleşme şeklimizi temelden değiştiriyor.
#TeknolojiTürkiye’de son 10 yılda nükleer mühendislik bölümlerinden mezun olan 300 gencin tamamının Akkuyu NGS’de işe başladığını belirten santral direktörü Denis Sezemin, “Akkuyu NGS için hedeflenen eğitim programı kapsamında 2027 yılının sonuna kadar 300’ü aşkın Türk gencinin daha Rusya’da eğitim alarak santralda görev almasını hedefliyoruz” diye konuştu. Santralin açılış tarihi için ise 2023 yılı planları geçerliliğini koruyor.
#AkkuyuEndüstri mühendisliği bölümü, yurt içi ve yurt dışı çalışma olanakları, uzmanlık alanları ve zorlukları olan bir meslek dalıdır. Son zamanlarda gençlerin daha çok ilgisini çekmeye başlayan bu bölümü seçecek olan kişilerin merak ettiği Endüstri sistemler mühendisliği nedir? Mezunları ne iş yapar? İşte, tüm detaylar.
#Endüstri Sistemleri Mühendisliği Bölümü Nedir?Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüsü (COVID-19) küresel pandemi ilan etmesi tarihte ilk kez görülen bir durum ve böyle bir salgın nesillerdir görülmedi. Salgının etkileri dünya genelinde hissediliyor ve vaka sayılarının katlanarak artması nedeniyle ülkelerin sağlık sistemlerinin salgınla baş edebilme yetkinlikleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor.
#İşletme'Koronavirüs' ile ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'Şu ana kadar Türkiye’de kesin olarak 'koronavirüs' tanısı alan herhangi bir hastamız olmadı.' dedi. Bakan Koca, 'Şu ana kadar 11 bin yolcu tarandı ve herhangi bir şüpheli yolcuya rastlanmadı." ifadelerini kullanırken, Wuhan'dan getirilecek Türkler'le ilgili de 'Uçak indiğinde de ekiplerimiz dahil olmak üzere 14 gün gözlem altında tutulacak.' dedi.
#Bakan KocaDassault Systèmes, süpersonik seyahati yaygınlaştırmayı ve uygun maliyetli hale getirmeyi amaçlayan Boom Supersonic'in, Mach-2.2 ticari uçağı olan Overture'ün tasarım ve geliştirme sürecini hızlandırmak için 3DEXPERIENCE platformunu kullandığını açıkladı.
#Boom SupersonicVeYasin, bir ‘müzik kazıcısı’. Türkiye ve Anadolu müziğini dijital çağın sahnelerinde hakkıyla temsil edebilecek bir prodüktör/müzisyen. Hiphop’la başladığı hikâyesi Hey! Douglas projesinde 70’lerin Türkçe şarkılarını elektronik sound’la bugüne ışınlayıp yeni neslin kalbini kazandı. Derken müzik yapımcıları ve eser sahiplerinin hukuki engellemeleriyle karşılaşınca kendi şarkılarını yapmaya karar verdi. Göksel, Can Gox ve Gaye Su Akyol’lu eşlikler derken ilk dijital albümü ‘Marşandiz’le yurtdışında dikkat çekmeye hazırlanıyor. Uluslararası festivallerden teklif yağarken Türk müzisyenler onunla çalışmak için kuyrukta. Bunlar yetmezmiş gibi belgesel çekip yurtdışında ödül alan Veyasin cephesinde dünden yarına olup biteceği sorduk, çok ilginç yanıtlar aldık.
#HiphopUBM, AGİD ve ATMK stratejik ortaklığı ile düzenlenen 11. IstanbulLight Uluslararası Aydınlatma ve Elektrik Malzemeleri Fuarı ve Kongresi, 19-22 Eylül tarihlerinde sektörün tüm paydaşlarını İstanbul Fuar Merkezi’nde buluşturuyor.
#IstanbullightAlbüm çıkarmak için kimseye dil dökmedi, kapılar aşındırmadı. Şarkılarını bir online müzik paylaşım platformuna yüklemesi yetti. Çok geçmeden müzikte yeni dalganın en çok dikkat çeken isimlerinden biri oldu. Geçen hafta ‘Kozakuluçka’ isminde bir albüm çıkaran 19 yaşındaki müzisyen Deniz Tekin’le bir araya geldik...
#Deniz TekinArtvin'de yapımı tamamlandığında "kemer baraj" sınıfında temelden 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, dünyanın 3'üncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında çalışan 20 dağcı, bellerine bağladıkları halatlarla dik yamaçlarda yaklaşık 9 saat havada asılı kalarak, tehlike arz eden kayaları temizliyor, bariyer ve çelik ağla kaplıyorlar.
#ArtvinLastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman, 2014 yılında Türkiye lastik pazarının yüzde 1,5 küçüldüğünü belirterek, tüm zorluklara rağmen 2015 yılı için umutlu olduklarını ve yüzde 3-4 civarında büyüme öngördüklerini söyledi.