Paylaş
Ama bu sektörün perde arkasında bir de dev ekonomi var. İşte o ekonominin en kudretli ‘Power broker’ları Yani en güçlü insanları.
Dijital müziğin yüzde 47’si onun üzerinden geçiyor
-SAMSUN DEMİR: DMC (Doğan Müzik) Genel Müdürü
Başında bulunduğu müzik şirketinin sanatçıları, radio playlistlerinin yüzde 40’ını oluşturuyor. Temsil ettiği öteki şirketlerle birlikte Türkiye’de dijital müziğin yüzde 47’sine sahip. Bünyesinde bulunan NETD müzik kanalı Youtube’da Eylül 2014-Ekim 2015 arasında dünyanın en çok izlenen Youtube kanalı oldu.
Türkiye’de streaming müziğin yeni kraliçesi
-ERGÜL ÇİVİ Spotify Türkiye Ülke Müdürü
Streaming müzik alanında Türkiye’nin en güçlü şirketi. Apple Music’in bu pazara geç girmesi nedeniyle birincilik hala açık ara Spotify’ın elinde. Arşivindeki Türk müziği hızla büyüyor. Geçen yıl Türkiye’deki büyüme hızı yüzde 300.
11 yıl devrimci hapisten müzik kalesi muhafızlığına
-BÜLENT FORTA: MÜYAP Başkanı
Adı önce ODTÜ Öğrenci Birliği Başkanı olarak duyuldu. Ama Türk kamuoyu onu asıl Dev Genç başkanlığı sırasında tanıdı. 12 Eylül askeri darbesinden sonra Bursa Cezaevi’nde 11 yıl hapis yattı. Sonunda, Türkiye’de müziğin en güçlü ekonomik koltuklarından birine oturdu. Müzik yapımcılarını temsil eden güçlü MÜYAP örgütünün güçlü başkanı oldu. Ayrıca Dünya Plak Şirketleri Örgütü IFPI’nin yönetim kurulu üyesi.
Madonna’nın sahnesinde teknik direktör OLDU
-ERTUĞRUL YALÇIN: Staras sahne teknolojisi şirketi.
Türkiye’deki en önemli mega konserlerde, sahne ekipmanını sağlayan şirket. 1983 yılından beri konserlerin çoğunda onların malzemesi kullanılıyor. 20 milyon dolara yakın bir ekipman parkı ile müzik sahnelerinin teknik gücünü onun 3 ortağı ile birlikte kurduğu şirket temsil ediyor.
Bilet satışının adını biletlemeye çevirdi
-KEMAL ERDİNE: Biletix Genel Müdürü
Türkiye’deki konser biletlerinin önemli bir bölümünü o satıyor. Koç Grubu tarafından kuruldu. 2006 yılında dünyanın en büyük biletleme (İnternet üzerinden bilet satışı) şirketi olan Live Nation Entertainement’a bağlı Ticketmaster şirketine satıldı. Konser cirosunun önemli bir bölümü onun üzerinden geçiyor.
Türk sanatçı kataloğu kuvvetli en eski şirket
-CENGİZ ERDEM: Avrupa Müzik Başkanı
Avrupa Müzik, 1924 yılında kurulmuş en eski şirketlerden biri. Türk müzik kataloğu en kuvvetli şirketlerin başında. Teoman, Nazan Öncel, Göksel, Manga, Kibariye, Gripin gibi bir çok sanatçı onun kadrosunda. 2007 yılında MÜYAP’ın 13 dijital ödülünün 5’ini bu şirket aldı.
Nesli tükenmekte olan müziğin Robin Hood’u
-HASAN SALTIK: Kalan Müzik şirketinin sahibi.
Türkiye’de etnik ve nadir müzik sektörünün tartışmasız kralı o. Kenarda kalmış, taş plaklarda koybolmuş müzikleri o bulup çıkarıyor. Ekonomik olarak küçük, ama “Niche” olarak en büyük şirket o. Kalan Müzik için “Müziğin WWF’si” (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) denebilir.
57 il, 127 mağaza, yerli CD satışının yüzde 60’ı: Kral o
-KÜRŞAT DEMİRCİOĞLU: D&R Genel Müdürü
Türkiye’de korsan olmayan CD ve plak satışının nabzı burada atıyor. Yabancı müzik CD satışının yüzde 85’i, yerli müziğin yüzde 60’ı bu mağazalarda yapılıyor. Türkiye’de 27 ilde, 152 mağazada, 61 bin metrekare alanda, müziğin tartışmasız en kudretli agorasının başında o oturuyor.
Konser trenlerinin güçlü lokomotifi
-TARKAN: “Sold out” ekonomisinin en büyüğü
Konser sektörünün tartışmasız en büyüğü. Küçük konser salonlarının bile boş kaldığı şu günlerde, ard arda 10 gün açık hava mekanlarını tıklım tıklım dolduran “Sold out” (Biletleri satışa çıktığı an biten) sanatçı. Konser ekonomisinin lokomotifif ve kralı o.
Best seller söz ve şarkı fabrikasının hanımağası, Müziğin kıblesi ONUN EVİ
-SEZEN AKSU müzik ekonomisinin “Spirituel dergâhının kraliçesi”
Müziğin kıblesi hâlâ onun evi. Eskileri hâlâ yeni, yenileri ise yepyeni. Müziğin en politik nabzı hâlâ onda atıyor. Besteleri ve yazdığı şarkı sözleri ile hâlâ best seller deposu. Bir cümleyle kızdırma, bir cümleyle barıştırma, bir cümleyle düşündürme kudretine sahip.
Paylaş