Sıcaklık şimdiden mevsim normallerinin üzerinde hissediliyor. Havaların ısınması nem artışına bağlı olarak vücut ısımızı arttırıyor ve metabolizmamız bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenleri uzmanlara sorduk: “Belirti olmasa bile kan basıncınızı ölçün, yaşlılarda düşük tansiyon da sorun yaratır. Güneş koruyucu kreminizde ve güneş gözlüklerinizde hem UVB hem de UVA koruması olmalı...”
#Güneş IşınlarıÖzellikle bu sıcak yaz günlerinde sağlık için yapılması gereken en önemli şey su içmek! Artan sıvı kaybının halsizlik, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, böbrek yetmezliği hatta bilinç kaybı bile yapabilir. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat “Özellikle kalp, böbrek veya karaciğer gibi sıvı dengesinin belirli bir dengede olması gereken hastalar kendilerine çok dikkat etmeli, almaları gereken sıvı miktarını doktorlarına sormalıdır. Sağlıklı kişiler eğer aşırı miktarda su kaybetmiyorsa genellikle günde 2-3 litre sıvı almalıdır” diyor.
#SağlıkDünya genelinde salgın haline gelen Covid-19 için en yüksek risk grubunu oluşturanlardan biri de tansiyon hastaları. Öncelikle yapılması gerekenin evde kalmak ve tedbirlere uymak olduğunu söyleyen Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, tansiyon hastalarının dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
#TansiyonBirçoğumuzun, yemeklere bol bol serptiği tuz, aslında vücudun baş düşmanı. Uzmanlar, günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlandırmak gerektiğini söylüyor. Nefroloj Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, konu hakkında bilgiler verdi, tuz tüketimin azaltmak için 10 pratik öneriyi açıkladı.
#Genel SağlıkBirçoğumuzun düşünmeden yemeklere bol bol serptiği tuz aslında vücudun baş düşmanı. Uzmanlar tuzla mesafeli bir ilişkiyi öneriyor. Yemeklerimize tuz yerine baharat, limon suyu, nar ekşisi ya da sirke kullanarak tat katmak tuz tüketimini azaltmayı sağlıyor. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlamak gerektiğine dikkat çekiyor.
#Tuz Tüketimini Azaltacak ÖnerilerNEFROLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, sağlığı tehdit ettiği için tuz ve şekerin ‘21’inci yüzyılın sigarası’ olduğunu söyledi. ‘İyi ki Yaş Alıyorum’ kitabında, kanıtlı bilgilere dayanarak sağlıklı yaşam için ipuçları veren Prof. Dr. Akpolat, bilhassa tuzun alışkanlık olduğunu belirtiyor. Tuz, en fazla ekmekten (yüzde 34’ü) alınıyor. Bunu yemek hazırlanırken eklenen (yüzde 30’u) ile hazır-işlenmiş gıdalardan alınan tuz (yüzde 21) izliyor.
#GazetehaberleriOndokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyon hastalarının çoğunluğunun yaşam düzenlerini değiştirmedikleri ve ilaçlarını düzenli kullanmadıkları için kan basınçlarını kontrol altında tutamadıklarını bildirdi.