Güncelleme Tarihi:
Hipertansiyon (yüksek kan basıncı) bütün dünyayı etkileyen önemli bir salgındır. Tüm dünyada 1,5 milyarın, ülkemizde ise 15 milyonun üzerinde insanın hipertansiyonu vardır. Hipertansiyon kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalığı için en önemli risk faktörüdür.Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği (http://www.turkhipertansiyon.org) tarafından gerçekleştirilen Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan Basıncı Çalışmasında (SALTurk, 2008) göre Türk toplumunda ortalama tuz tüketiminin (sofra tuzu, sodyum klorür) günde 18 gram olduğu bulunmuştur. Tuz hipertansiyon başta olmak üzere birçok hastalığa yol açar ve günlük 18 gram tuz tüketimi çok yüksektir. Bu miktar ülkeler arasında bir Dünya rekorudur. Ülkemizde başlıca tuz alım kaynakları beyaz peynir, turşu, zeytin, erişte, ayçiçeği çekirdeği, salça ve yemeğin tadına bakmadan tuz atmaktır. Günlük tuz tüketimine ekmeğin katkısını anlamak amacı ile bu çalışmayı planladık.Çalışmanın yürütücüleri:Prof. Dr. Tekin AKPOLATOndokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi-SAMSUNDr. Ragıp KADIOndokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi-SAMSUNProf. Dr. Cengiz UTAŞErciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi-KAYSERİÇalışmayı destekleyen kuruluş: Türk Nefroloji Derneği Kayseri ŞubesiÇALIŞMANIN BULGULARITuz içeriği çalışılan beyaz ekmek sayısı 100(Ekmekler nüfusa orantılı şekilde 7 bölge ve 46 ilden toplanmıştır)Ortalama sodyum klorür içeriği 1.8 gram/100 gramEkmekle alınan günlük tuz Yaklaşık 7.2 gram**Türk toplumunda ortalama ekmek tüketimi kişi başına yaklaşık olarak 400 gramdırEkmekle günde 7.2 gram tuz alınması hipertansiyonu önlemek ve tedavi etmek için izin verilen tuz miktarından daha fazladır.Türk toplumunda günlük ortalama tuz tüketimi 18 gramBatı toplumlarında günlük ortalama tuz tüketimi 9-12 gramHipertansiyonu önlemek ve tedavi etmek için izin verilen maksimum günlük tuz miktarı 5-6 gramTürk toplumunda sadece ekmekle alınan ortalama günlük tuz miktarı 7.2 gramBu çalışma American Journal of Kidney Diseases isimli derginin 2009 Haziran sayısında yayınlanmıştır.Bu sonuçlar toplum olarak çok tuz tükettiğimizi ve ekmeğin tuz tüketiminde önemli bir rolü olduğunu göstermektedir. Ekmek toplumumuzda önemli bir besin kaynağıdır, bu nedenle ekmek içerisindeki tuz miktarı azaltılmalı ve tuzsuz ekmek tüketimi teşvik edilmelidir. Ekmekte tuzun azaltılması ülkemizde hipertansiyonun önlenmesi ve tedavi edilmesi için önemli toplumsal yöntemlerden birisidir.Ülkemizde tuz tüketimini azaltmanın yollarından birisi de kapalı yiyecek ve içeceklerin üzerinde bulunan etiketlere (enerji ve besin ögeleri tablosu) sodyum (tuz) miktarı eklenmesinin zorunlu hale getirilmesidir. Birçok yiyecek ve içecekte enerji ve besin ögeleri tablosunda sadece enerji, karbonhidrat, protein ve yağ miktarına ait bilgiler yer almaktadır. 2009 yılı Dünya Hipertansiyon günü sloganı:Tuz ve Hipertansiyon: İki sessiz katil