A.A
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2009 11:10
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde kemoterapi tedavisi gören hastalara, seans sırasında moral olması ve vakit geçirebilmeleri amacıyla internet bağlantılı dizüstü bilgisayar veriliyor.
OMÜ Tıp Fakültesinde kemoterapi tedavisi gören hastaların yaklaşık 5 saat süren seansları sırasında sıkıntı çekmeleri, hastane yönetimini arayışa yöneltti.
Hastaların can sıkıntısın gidermek isteyen yönetim, hastalara yataklarında kullanabilecekleri internet bağlantılı diz üstü bilgisayar sağlamaya başladı.
Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, hastaların uzun süren ilaç alımlarında sıkılmaması ve moral bulmaları amacıyla böyle bir uygulama başlattıklarını söyledi.
Hastanenin Kemoterapi Ünitesine gelen hastaların kullanımı için diz üstü bilgisayar verildiğini belirten Başhekim Selçuk şunları kaydetti:
“Bu fikir, hastanemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat tarafından dile getirildi. Biz de uygun gördük ve bunu uygulamaya başladık. Uygulamadan hastalarımız da oldukça mutlu oldu. Uygulama bildiğimiz kadarıyla Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. Bu anlamda da memnuniyet verici olduğunu düşünüyoruz. Çünkü kemoterapi seansları oldukça uzun sürüyor. Buradaki hastalarımızın tamamı da onkoloji hastası. Aldıkları kemoterapi ilaçlarının seansı da 4 ile 5 saat sürüyor.”
Söz konusu sürede hastaların sıkıldıklarını anlatan Selçuk, uygulama ile artık bu sıkıntılardan biraz uzaklaştıklarını söyledi.
Genellikle hastaların internette ya işleriyle ilgili, ya hastalıklarıyla ve kendileriyle ilgili konuların yer aldığı sitelere girdiklerini belirten Selçuk, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Aldığımız diz üstü bilgisayarları kullanımları için hastalarımıza veriyoruz. Hastalar ilaçlarını alırken bir yandan da internete giriyorlar. Kimisi hastalıklarıyla ilgili beslenme şeklini, kimisi kendileriyle ilgili konuları, erkek hastalarımız ise genellikle merak ettikleri güncel konuları internete girerek öğreniyorlar. Böylece seans süresindeki sıkıntılı durumdan biraz olsun uzaklaşmış oluyorlar.”
Bilgisayar kullanmasını bilmeyen ve merak eden hastalara ise görevlilerin yardımcı olduğunu anlatan Selçuk, “Hastalarımız internete girmek istedikleri zaman ya da merak ettikleri konuları hemşirelere söylüyor, onlar sayesinde internette geziniyorlar. Böylece hastalarımız tedavi olurken internet kullanımını da öğreniyor” dedi.
Selçuk, her seansta ortalama 10 hasta bulunduğunu da belirterek, başlatılan uygulamadan sonra bazı hastaların kendi diz üstü bilgisayarlarını beraberinde getirmeye başladıklarını da belirtti.
Tedavi gören hastalar ise başlatılan uygulamadan memnun olduklarını belirterek, daha önce seans sırasında çok sıkıldıklarını, yeni uygulama ile daha çabuk vakit geçirebildiklerini söylediler.