Giyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, kaç yaşında, nereli? Canan Dağdeviren Nobel ödülü aldı mı, ne ödülü aldı? İşte Canan DAğdeviren yaptığı çalışmalar
#Canan DağdevirenGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı.
#Doç. Dr. Canan DağdevirenO, Türkiye’nin gururu… Dünya bilim camiasına, henüz 28 yaşındayken ‘giyilebilir kalp pili’ icadıyla imza atan, Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı olan Doç. Dr. Canan Dağdeviren, BBC’nin ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde de yer alıyor. Çalışmalarını The Massachusetts Instute of Technology (MIT) Media Lab’da sürdüren Dağdeviren, meme kanserini erken teşhis edebilecek giyilebilir elektronik sütyen çalışmalarına son hızla devam ediyor.
#Doç. Dr. DağdevirenTürkiye Jokey Kulübü, at yarışçılığı alanında önemli bir anlaşmaya imza attı. Türkiye Jokey Kulübü ve 1/ST Content-Technology (AmTote)/B2E iş ortaklığı arasında yapılan iş birliği sayesinde Türkiye’deki at yarışları, yurt dışında da canlı olarak yayınlanacak.
#At YarışıSON zamanların en sevindirici hadiselerinden biri dünyanın en prestijli ekonomi ödülü olan Nobel Ekonomi Ödülü’nün bu yıl Türkiye’den çıkan bir iktisatçıya, Galatasaray Lisesi mezunu Daron Acemoğlu’na verilmesi oldu.
#Nobel Ekonomi ÖdülüGörsel algı, görme-algılama ikilisi çerçevesinde gelişen bu süreç. Basit gibi görünse de gerçekte oldukça karmaşık. Duyu organları (görme, işitme, tatma) ile alınan tüm bilgiler duyumsanarak anlamlandırılıp algılanır. “Duyu organları aracılığıyla elde edilen bilgilerin yüzde 80’i görme organı aracılığıyla gerçekleşir. Gözümüzle çevremizdeki uyaranları görür ve bu uyarıcılar beyin ve göz arasındaki mesafede optik sinirler aracılığı ile beyne iletilir. Beyindeki görme merkezine iletilen bilgiler düşünce şemalarında beynin görsel algıdan sorumlu bölgesinde anlamlandırılarak fikirlere dönüşür. Görsel algı sürecinde beyne iletilen görüntüler düzenlenir ve yorumlanır. Böylelikle bir görsel algı sürecinden bahsedilebilir.
#Prof. Dr. Aybige Demirci ŞenkalBoğaziçi Üniversitesi’nden bölüm ikincisi olarak mezun olan Eyyüp Taşçı, Massachusetts Institute of Technology (MIT), University of California (UCLA) ve California Institute of Technology (CALTECH) gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden doktora eğitimi için tam burslu kabul aldı.
#EYYÜP TaşçıVestel Mobilite şirketinin Çinli Hiconics Eco-energy Technology şirketiyle Türkiye ve Avrupa pazarlarında ev tipi batarya ürünlerinin tasarım, üretim, pazarlama ve satış faaliyetlerinin yürütülmesi ve geliştirilmesi amacıyla iş birliği anlaşması imzaladığı duyuruldu.
#VestelBaykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Katar merkezli Al Jazeera yayın kuruluşu için, Gazze'de yaşananları yorumladığı “Adil Bir Dünya İçin Filistin’i Destekleyin” başlıklı bir makale kaleme aldı. Selçuk Bayraktar makalesinde Netanyahu'nun ABD kongresinde alkışlanmasına tepki gösterirken Filistin için destek çağrısında bulundu.
#Selçuk BayraktarBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenÇin ve Rusya'nın artan askeri tehditleri ve ABD’nin buna verebileceği karşılık tüm dünyada nükleer gerginlik korkusunu artırıyor. Dünyayı yeni bir topyekûn savaşa sürükleyebilecek bu tehditlerin ortasında ABD’den gelen yeni füze denemesi haberi gündeme bomba gibi düştü.
#ABDİngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), Dünya Üniversite sıralamasını açıkladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), geçtiğimiz yıl yer aldığı 336’ncı sıradan 285’e yükselerek ülkenin en iyi yükseköğretim kurumu oldu. İlk 500’de Türkiye’den İTÜ 326, Koç 401, Boğaziçi 418 ve Bilkent Üniversitesi 477’inci sırada yer aldı. Türkiye’den üniversitelerin sıralamadaki yerleri önceki yıllara göre yükseldi.
#Quacquarelli Symondİzmir’de yaşayan 19 yaşındaki Selin Karaca, dünyanın en iyi üniversitelerinden tam burslu kabul aldı. Bu üniversiteler arasından Columbia University New York’u tercih eden Selin Karaca, sağlık alanında yapay zeka üzerinde projelerine devam ederek, computer science (bilgisayar bilimi) ve neuroscience (nörobilim) alanında çift anadal yapmayı planlıyor.
#1Atatürk Havalimanı yeni terminali inşaatı ile başlayan müthiş bir serüven. Havalimanları, terminaller yaptı. TAV’ı bir dünya markası haline getirdi. TAV Havalimanları Holding üst yöneticisi Dr. Sani Şener artık TAV İnşaatı yönetecek. Yani şantiyesine döndü. Ama geride bıraktıkları onun imzasını, aklını, fikrini ve gerçekliklerini yaşatıyor. Yoğun çalışma temposundan şimdi bambaşka bir tempoya koşuyor. Emeklilik sözü onun hayatına sanırım hiç girmeyecek.
#Sani Şenerİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Akıllı Şehirler İnovasyon Merkezi’nde Türkiye’deki şehirlerin birer dijital ikizi kurulacak. Bu sayede şehirleri ve insan yaşamını etkileyen ulaşım, doğal afet, çevre kirliliği veya iklim koşulları gibi soruna neden olabilen birçok faktör önceden saptanacak ve bunların neden olabileceği sorunlar çözüme kavuşturulacak.
#İTÜYenilenebilir enerji sektöründeki yatırımlarına 2009 yılında Avrupa’da başlayan ve bugün üstün kalite anlayışı ile dünyanın pek çok ülkesinde tercih edilen, halka arz edilmiş, BIST-50 endeksinde yer alan, değer mühendisliği misyonu ile öne çıkan Smart Güneş Teknolojileri, 4 – 6 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen SolarEX İstanbul Fuarı’nın ilk günü 4 Nisan tarihinde Hetero Junction (HJT) ürün lansmanını gerçekleştirdi.
#Sponsorlu İçerikSinema ya da TV dünyasına çocuk yaşta adım atanların öykülerini bilirsiniz... Bazıları küçücük yaşta elde ettiği şöhretin rüzgarını arkasına alarak aynı alanda yıllarını geçirir... Bir yetişkin olarak kariyerini sürdürür. Bazıları aynı başarıyı tekrar edemediği için bu dünyadan silinir gider. Aralarından pek azı da kendi isteğiyle farklı bir yolda yürümeye başlar. İşte şimdi böyle bir eski çocuk yıldızın öyküsünü anlatacağız size.
#Bridgit MendlerAralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke standının yer aldığı ve eğitim ile teknolojiyi buluşturan dünyanın en büyük eğitim teknolojileri fuarı olarak kabul edilen BETT (British Educational Training and Technology), İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlendi. Fuara, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba Korkmaz ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa Canlı da katıldı.
#BETT