Nisan ayı ortasında 22 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan TL mevduat faizinde son haftalarda yaşanan gerileme devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, 9 Ağustos haftası itibarıyla 1-3 aylık mevduat faizi yüzde 58.47 ile son 1.5 ayın; 1 ay vadeli TL mevduat faizi ise yüzde 53.89 ile son 4 ayın en düşük seviyesine indi. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre, mevduat faizinin ilerleyen aylardaki seyrini, enflasyon belirleyecek. Enflasyon net bir şekilde düşmeye başlarsa mevduat faizindeki düşüşün de hızlanacağını aktaran uzmanlar, sıkılaşmanın sürmesi halinde mevduat faizlerinin yeniden artacağına işaret etti.
#Merkez BankasıGeçen hafta dışarıda yaşanan türbülansın kısa zamanda toparlanması BIST100 Endeksi’ndeki düşüşün daha fazla derinlik kazanmasını önlerken tepki alımlarının gelmesine neden oldu. Yine de gerek Ortadoğu, gerekse ABD ve Japonya’daki sorunlar tamamen ortadan kalkmış değil. Yatırımcılar bir şok daha yaşamak istemiyorlar. Borsa İstanbul’da dalgalı seyrin devamı beklenmekle birlikte temkinli görünümün dağıldığını söylemek için henüz erken.
#Dış PiyasaSon bir yıldır uygulanan ekonomik programın hedefleri gerçekleştikçe piyasanın güveni de artmaya başladı. Ekonomi yönetimi enflasyonda “Mayıs ayına kadar zirve, yılın ikinci yarısı için ise düşüş” yönlü bir takvim veriyordu. Bunun ilk adımı atıldı, temmuz ve ağustos sonrası baz etkisiyle düşüşün hız kazanması bekleniyor. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama ile piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir.
#TCMBMerkez Bankası (TCMB) verileri, 1.5 aydır gerileyen mevduat faizi oranlarının yeniden yükselişe geçtiğini ortaya koydu. Buna göre, 1-3 aylık mevduat faizi oranları 28 Haziran haftası itibarıyla yüzde 0.7 puan artışla yüzde 59.17’ye yükseldi. Ancak TCMB’nin açıkladığı bu oranlar daha çok yüksek hacimli döviz dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) standart TL mevduata geçişlerde geçerli. Bu nedenle vatandaşın bankaya gittiğinde karşılaştığı oranlar daha düşük oluyor. TCMB’nin zorunlu karşılıklarla ilgili son düzenlemeleri sonrası, vatandaşa sunulan mevduat faizi oranlarında da sınırlı artışlar yaşandığı belirtiliyor.
#MevduatDış piyasalardaki olumlu seyir, 28 Haziran’da Singapur’daki toplantıda Türkiye’nin ‘gri liste’deki durumunun görüşülecek olması, haziran sonrası enflasyonda düşüş öngörüsü borsadaki çıkışın ana nedenleri oldu. Yatırımcıların dikkati BIST100 Endeksi’ndeki zirve seviyesine çevrilmiş durumda. Güç denemesi o noktada ortaya çıkacak. Singapur’dan iyi haberler gelirse borsa zirve kırmak için iyi bir neden bulabilir.
#Dış PiyasalarMerkez Bankası verileri, TL mevduat faizi ile ihtiyaç ve ticari kredi faizlerinin son iki ayın en düşük seviyesine gerilediğini ortaya koydu. Bir ay önce yüzde 68.88 ile 22 yılın zirvesine ulaşan 1-3 aylık TL mevduat faizi, geçen hafta yüzde 61.77’ye geriledi. Böylece son iki haftada 6.3 puan birden gerilemiş oldu. Mart ayında yüzde 86’yı aşarak rekor kıran ihtiyaç kredisi faizi ise geçen hafta 76.94’e düştü.
#Merkez BankasıYerli yatırımcının banka mevduat hesaplarındaki dövizini bozdurup TL mevduat hesabı açma eğilimi hızlandı. BDDK verilerine göre, 17 Mayıs haftasında KKM 20.3 milyar TL geriledi. TCMB verilerine göre ise aynı haftada döviz mevduatları 1.2 milyar dolar azaldı. Gerilemede piyasanın enflasyonun kontrol altına alacağına olan inanç, yatay seyreden dolar kurunun yatırımcısına beklediği reel getiriyi sunmaması ve yüksek faizin etkili olduğu belirtiliyor.
#BDDKMerkez Bankası verilerine göre, geçen ay itibarıyla 22 yılın zirvesine ulaşan mevduat faizi, son bir haftada 4.4 puan birden geriledi. Banka şubesine gidip bire bir görüşmelerde ‘müşteri bazlı’ sunulan mevduat faizi de, bir ay içinde yüzde 60’tan yüzde 47’ye indi. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre, bu düşüşün ana nedeni piyasada oluşan TL likidite fazlası. Son haftalarda bu nedenle hızlı gerileyen mevduat faizi oranlarının TCMB’nin son günlerde aldığı önlemlerle yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor.
#Merkez BankasıTL mevduat faizi ile ticari, ihtiyaç ve konut kredisi faizleri frene, taşıt kredisi faizleri ise gaza bastı. Merkez Bankası (TCMB) verileri, tüm kredi faizleri ile TL mevduat faizindeki rekor yükselişin hız kestiğini; ancak bu kez de taşıt kredisi faizlerinin son 22 yılın zirvesine ulaştığını ortaya koydu.
#KrediMerkez Bankası’nın son faiz artırımından sonra mevduat faizi oranları da yükseldi. 100 bin liraya 32 gün vadede sağlanan net kazanç bankadan bankaya göre değişmekle birlikte 4 bin 500 TL’ye kadar çıktı. Ayrıca, TCMB verileri ihtiyaç kredisi faizlerinde 22 yılın zirvesi görüldüğünü ortaya koydu.
#TCMBGayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 4. Çeyrek Raporu’nu yayımladı. Rapora göre konut satışları 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17.5 düşüşle 1 milyon 225 bin 926 adede gerileyerek son 9 yılın en düşük seviyesine indi.
#GYODERGYODER, gayrimenkul sektörünün alt segmentlerini değerlendirdiği, 'GYODER Gösterge' Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 4. Çeyrek Raporu'nu yayımladı. Rapora göre konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 17.5 düşüşle 1.225.926 adede gerileyerek son sekiz yılın en düşük seviyesine indi. Kredi mekanizmasında yaşanan yavaşlama ve tasarrufların azalması ile tasarruf amaçlı konut alımları azaldı.
#GYODERPiyasalar Ortadoğu kaynaklı gelişmelere odaklandı. Öncü merkez bankalarının faiz kararları baskı altındaki piyasalarda bir rahatlama sağlasa da İsrail-Hamas savaşı konusundaki belirsizlikler iyimserliği sınırlayan bir gelişme olarak geçerliliğini sürdürüyor. Borsada ise bilanço değerleme rasyolarına göre oldukça iskontolu bir görünüm var.
#OrtadoğuPiyasalar İsrail ve Filistin çatışmasına odaklandı. Son hamlelerle savaşın bölgeye yayılma riski biraz daha arttı. Ortadoğu’daki gerginlik piyasalarda ekonomik gelişmelerin de önüne geçti. Borsa İstanbul da yaşananlardan payına düşeni aldı. BIST100 Endeksi’nin 8.000 seviyesinin üzerinde tutunma çabası sürüyor.
#İsrailMalum; piyasalar belirsizliği sevmez. 14 Mayıs seçimlerinin ardından Borsa İstanbul’da dalgalı seyir hâkim. Kararsız yatırımcılar seçim gibi çok önemli bir gündemi geride bırakıp önüne bakmak istiyor. Bunun için de 28 Mayıs bekleniyor. Öte yandan sanayi hisselerindeki primler ve hisse bazlı hareketlilik de yakından izleniyor.
#BorsaSon aylarda borsaya akın akın yatırımcı geliyor. Yüksek enflasyona karşı getiri arayışı, alternatif piyasaların düşük kazanç sağlamaları, 2022 dönem bilançolarının ekonomideki büyüme ve yüksek enflasyon nedeniyle iyi performans göstermeleri yatırımcıları borsaya çeken önemli etkenler oldu. Ancak perşembe günü sert satışlarla kısa süreli bir panik havası yaşanınca, yatırımcı borsanın düşebileceğini gördü. İşte bu dalgalanma, durumu gözden geçirme ve daha seçici olmayı da beraberinde getirebilir.
#BorsaAltında son dönemlerdeki yükseliş devam ediyor. Piyasalar altın fiyatlarındaki yükselişi yakından takip ediyor. Koronavirüsle ilgili yaşanan gelişmeler ve ekonomik toparlanmalardaki ivme kaybı nedeniyle borsalarda da kâr satışları görülüyor. Dolar/TL kurunda tepki yükselişi yaşanırken, piyasalarda ise temkinli bir hava hâkim.
#YAZARBorsa, çıkış için beklenti ve gündem ihtiyacını güvercin tondaki TCMB metninde bulmuş görünüyor. Bu beklentinin tek başına BIST100 Endeksi’ni çok yukarılara taşımasını öngörmek fazlaca iyimserlik olacak. Ancak borsadaki hareketle birlikte işlem hacmi tekrar 100 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bu durum borsaya ilginin arttığının göstergesi olarak kabul edilebilir.
#BorsaABD’de 5 Kasım’da seçim, 7 Kasım’da da Fed toplantısı var. Harris ve Trump arasındaki yarış başa baş giderken muhtemelen Fed’in faiz kararı seçim sonuçlarından önce gelecek. Piyasalar temkinli, borsalarda satış dikkat çekiyor. Altının kâr satışlarına karşı daha dirençli kalmasının arkasında da ABD seçimlerinin belirsizliği var. Özetle bu hafta gözler Amerika’da.
#ABDBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulBorsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuBIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.
#BIST100 Endeksi