Dijital dönüşümde İzmir'i adres gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Dijital dönüşümde İzmiri adres gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2018 19:11

Dijital dönüşümde İzmir'i adres gösterdi

Haberin Devamı

 

Dijital dönüşümde İzmir'i adres gösterdi

 

İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, dijital ekonominin fırsatlarından yararlanılması gerektiğini belirterek İzmir'in yetişmiş insan kaynağı, sahip olduğu çok uluslu şirketleri ve coğrafi konumu ile bilişim sektörü için çok iyi bir seçenek olduğunu savundu. Kızılgüneşler, Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunun İzmir’den başlayabileceğini dile getirdi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener'in, bel fıtığı ameliyatı geçirdiği için katılamadığı temmuz ayı olağan meclis toplantısının açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler yaptı. Değişim ve katılımcı yönetim anlayışıyla 3 ay önce hizmet bayrağını devraldıklarını anlatan Kızılgüneşler, İZTO Eğitim ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı'na ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı’na Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener'in seçildiğini belirtti. Kızılgüneşler, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin artık yüksek akademik ve bilimsel standartlarla, çağdaş ve profesyonel yönetim anlayışı ile yoluna devam edeceğini söyledi.

'İZTO KABİNEDEN MEMNUN'

Seçimlerin ardından 9 Temmuz’da resmi olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiğini hatırlatan Kızılgüneşler, sistemin bürokrasiyi en aza indirecek biçimde kurgulandığını öne sürerek "Bakanlık sayısının 26’dan 16’ya düşmesi ve Cumhurbaşkanlığı teşkilatının hızlı karar alınması, verimli ve etkin çalışılması üzerine inşa edilmesi, bu konuda başarıya ulaşılacağına dair iş dünyasının umutlarını arttırıyor. İş dünyası olarak bir an önce ekonomi gündemine dönülmesini bekliyoruz. Tarım ve Ticaret Bakanlıklarının Egeliler'e emanet edilmesi bizleri memnun etti. Odamızın bağlı olduğu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yeni dönemde Ticaret Bakanlığı oldu. Öte yandan yeni kabinede farklı sektörlerin sorunlarını iyi bilen, işin mutfağından gelmiş isimlerin yer alması da bizim açımızdan son derece olumlu bir gelişme. Şimdi el ele çalışma ve üretme zaman" dedi.

 

'VERGİ YÜKLERİNİN AZALTILMASI KONUSUNDA ADIM ATILMALI'

Yeni hükümetin önceliğinin cari açık, üretim, istihdam, büyüme, iç ve dış borç stoku, ihracatın arttırılması gibi ekonominin temel göstergelerinde iyileşme sağlayacak adımların atılması olması gerektiğini savunan Emre Kızılgüneşler, kamu alt ve üst yapı yatırımları devam ederken Türkiye’nin büyüme temposunun artması yönünde üretken yatırımların önünü açacak yeni teşvik sistemlerinin süratle devreye alınmasını önerdi. Küçük ve orta ölçekli işletmeleri zorlayan başta enerji olmak üzere girdi maliyetlerinin ve vergi yüklerinin azaltılması konusunda adım atılmasını gerekli gördüklerini ifade eden Kızılgüneşler şöyle konuştu:

"Temel ekonomik sorunların içinde en önemlilerinden biri cari açığın büyüme eğilimi. Merkez Bankası verilerine göre, cari işlemler açığı, mayısta geçen yılın aynı ayına kıyasla 516 milyon dolar artarak 5 milyar 885 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 57 milyar 637 milyon dolara çıktı. Bu dönemde, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığı 678 milyon dolar artarak 6 milyar 498 milyon dolara, birincil gelir dengesi açığı 214 milyon dolar yükselerek 1 milyar 156 milyon Dolara çıktı. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, mayısta geçen yılın aynı ayına göre 703 milyon dolar azalarak 429 milyon dolara geriledi. Bu dönemde, portföy yatırımları 1 milyar 15 milyon dolar net çıkış kaydetti. Resmi döviz rezervlerimizde Mayısta 2 milyar 823 milyon dolar rezerv azalışı gözlendi. TCMB verileri bu eğilimin haziranda da devam ettiğini ve rezervlerde 8 milyar dolar civarında bir erime daha olabileceğini gösteriyor. Bu eğilimin tehlikeli olduğunu belirtmek isterim. Umuyorum ki bu yıl turizm gelirlerinde beklediğimiz artış gerçekleşir ve haziran ayından itibaren cari açık azalma eğilimine girer."

ODANIN BEKLENTİLERİNİ SIRALADI

Cari açığın yüksek olduğu bir ortamda Türkiye ekonomisinin ihracatta olası bir daralmaya tahammülü olmadığını ifade eden Kızılgüneşler, dış pazar arayışlarının yoğunlaştırılarak Afrika başta olmak üzere gelişmekte olan ülke pazarlarında ihracat, üretim, ortak yatırım alternatifleri de dahil yeni iş fırsatları yaratılması gerektiğini savundu. Ekonomi gündemiyle ilgili oda olarak kısa ve orta vadeli beklentilerini sıralayan Kızılgüneşler şunları söyledi:

"Siyasi istikrar, güçlü hükümet, uyumlu ekonomi yönetimi, güven ortamı ve ekonominin bir numaralı ana gündem maddesi haline gelmesi en öncelikli beklentimizdir. Mali disiplinin devamı sağlanmalı, bütçe dengesi gözetilmelidir. Ülkemizin kronik problemleri olan enflasyon ve faizin aşağı çekilmesi, tasarruf açığının kapatılması ve cari açığın finansmanı konusunda kalıcı adımlar atılmalıdır. Döviz kurundan kaynaklanan zararların en aza indirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Yatırım ortamı iyileştirilmeli ve uluslararası piyasalara güven mesajları verilmelidir. Eğitim, hukuk ve vergi başta olmak üzere yapısal reformlar hayata geçirilmelidir. İhracatın arttırılması, ülkemizin en öncelikli gündem maddelerinden bir tanesi olmalıdır. Ülkemizde, ithalat girdi bağımlılığı azaltılarak, katma değeri yüksek ürün üretimi ve ihracatı teşvik edilmelidir. Yüksek teknoloji içeren ürünlerin imalat sanayi ihracatı içinde yüzde 4.1 olan payı aşamalı olarak yüzde 10’lara çıkarılmalı."

IMF, OECD ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların Türkiye’nin ekonomik büyümesine ilişkin yüzde 4 ila yüzde 5 arasında çeşitli öngörülerde bulunduğunu ifade eden Kızılgüneşler, bu tahminlerin ötesinde büyümenin mümkün olduğunu öne sürerek "Önerimiz yeni ekonomi yönetiminin reel sektör dostu ve dijital kalkınma odaklı olması. Biyoteknoloji, nanoteknoloji, genetik, yapay zekâ araştırmaları ve yatırımları, ilk planda düşünülmeli. Dijital ekonomiyle ilgili çalışmaları hızlandırmalıyız. Dijital ekonomi genç ve dinamik bir nüfus gerektiriyor. Ancak bu nüfusu dijital ekonominin ihtiyaçlarına hazırlayan bir eğitim veremiyoruz. Türkiye’nin en güzide eğitim kurumlarından birine sahip olan bir oda olarak; bu konuda da elimizi değil bedenimizi taşın altına koymaya hazırız. Endüstri 4.0 konusunda İzmir Ticaret Odası olarak daha proaktif çalışmalar yapmalıyız. Dijital çağda 4 temel teknoloji, dünyayı derinden etkileyecek" diye konuştu.

İZMİR'DE YABANCI ŞİRKET SAYISINDA ARTIŞ

5G'nin hem yüksek hız hem de yüksek kapasite ile dijital dönüşümün gerçekleşmesi için en kritik adımlardan biri olduğunu anlatan İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, dijital ekonominin fırsatlarından yararlanılması gerektiğini vurguladı. İzmir'in yetişmiş insan kaynağı, sahip olduğu çok uluslu şirketleri ve coğrafi konumu ile bilişim sektörü için çok iyi bir seçenek olduğunu anlatan Kızılgüneşler, Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunun İzmir’den başlayabileceğini kaydetti. Bu kapsamda, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Kampüsü’nde kurulacak olan İzmir Teknoloji Üssü için start verildiğini açıklayan Emre Kızılgüneşler, İzmir'de uluslararası sermayeli şirketlerin sayısının 2 bin 633’e yükseldiğini ifade etti. Kızılgüneşler şöyle dedi:

"2018 yılının ilk 5 ayında ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 17 artarak 9 milyar dolara ulaştı. Türkiye ihracatının yüzde 13’ünü biz karşılıyoruz ve ihracatçı firma sayımız geçen yıla oranla yüzde 4 arttı. Kentimizden merkezi bütçeye aktarılan vergi geliri 2018 yılı mayıs ayında 27.1 milyar TL’yi aştı. Ülke genelinde toplam tahsilatın yüzde 10.75’ini karşıladık. İzmir ve etrafında büyük yatırımlar devam ediyor. İstanbul-İzmir Otoyol Projesi’nin yüzde 90’lık kısmı tamamlandı. Dev otoyol 2019’da açılacak. Petkim tarafından Aliağa Nemrut Körfezinde gerçekleşecek liman projesine ÇED onayı verildi. İzmir’de yerli otomobili üretmeye talibiz. Bunun için tecrübemiz, alanımız, kısacası her şeyimiz var."

İZTO'YA GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ

Odanın eski hizmet binalarında 'Girişimcilik Merkezi' kurmayı planladıklarını dile getiren Emre Kızılgüneşler, İzmir’de inovasyon ve girişimciliğin gelişmesine büyük önem verdiklerine dikkat çekerek "Bu amaçla, projemize model olacak Türkiye’deki ve Avrupa’daki başarılı kuruluşları incelemeye başladık. Türkiye’nin en önemli girişimcilik merkezlerinden olan INOGAR ve Yemek Sepeti Park’ı ziyaret etti. İzmir Kalkınma Ajansı’ndan Fizibilite Desteği almak için projemizi de tamamladık ve İZKA’ya teslim ettik. Girişimcilik Merkezi için yenilikçi, teknolojik bir ortam yaratılması ve İzmirli girişimcilerin ve üyelerimizin kullanımına açılması hedefleniyor."

EL SANATLARI ÇARŞISINA TANITIM

Kemeraltı'nın dünyanın yaşayan en eski çarşılarından biri ve önemli bir turizm değeri olduğunu dile getiren Kızılgüneşler, odanın 3 bin civarında üyesinin tarihi çarşıda faaliyet gösterdiğini anlattı. Kemeraltı Çarşısı'nı canlandırmak, turizm değerini arttırmak amacıyla pek çok proje yürütüldüğünü anlatan Kızılgüneşler, "Cami altındaki 28 dükkanda Başdurak Kemeraltı Turistik El Sanatları Çarşısı Projesi hayata geçirildi. Çarşımız, şehrimizin kültüründen ve geleneklerinden beslenerek zanaatkarlar ve sanatçılar tarafından tasarlanan ve el işi olarak üretilen ürünlerin satıldığı bir çarşı. Odamızın kurduğu bu örnek çarşıyı hep birlikte yaşatmalıyız. Bu konuda yeni bir tanıtım çalışması da planlıyoruz" dedi.

DALGAKIRAN PROJESİ MECLİS'TEN GEÇTİ

İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, Pasaport Limanı Turizm Dönüşüm (Dalgakıran) Projesi'nin 9 Temmuz 2018 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçtiğini söyleyerek 1 No'lu Koruma Kurulu’na gireceğini açıkladı. Konuşmasının sonunda üniversitelerde tercih döneminin yaklaştığını hatırlatan Kızılgüneşler, bu yıl üniversitede oda üyelerinin çocuklarına yüzde 25 indirim uygulanacağını ifade etti.

 

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!