Yenikapı ve Zeytinburnu açıklarındaki kirlilik dron ile görüntülendi. İnce uzun bir şerit halinde gözüken kirlilik müsilaj olarak yorumlandı. Geçtiğimiz gün de TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu'nun TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a sunulan raporunda müsilaja neden olan faktörlerin yanında, kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. Öte yandan raporda çarpıcı detaylara yer verildi.
#İklimİzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Toros Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi'nde 3 kadından 1'inin itfaiye aracını kullandığı, diğer 2'sinin ise araca tutunarak yolculuk yaptığı görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından açılan davada karar çıktı. Aracı kullanan kadın ile ona izin verdikleri öne sürülen 2 itfaiye personeli beraat etti.
#İzmirTBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu'nun TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a sunulan 400 sayfalık raporunda müsilaja neden olan faktörlerin yanında kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. Raporda, "Marmara Denizi'nde müsilaj oluşumunda en önemli faktör sudaki besin maddeleri oranının artmasıdır. Tarımsal faaliyetler gerçekleştirilirken alınması gereken tedbirlere uyulmasının tarımsal kaynaklı kirliliği önemli ölçüde azaltacağı değerlendirilmektedir" denildi. Komisyon Başkanı Mustafa Demir ise biyolojik arıtma tesislerinden geçmeden Marmara Denizi'ne atık su verilmemesi gerektiğini söyledi. Demir, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yasal çalışmaların alt yapısına başlandı. Hedefimiz, Marmara Denizi'ne atık suların verilmemesi" dedi.
#MüsilajBaşta Marmara Denizi olmak üzere denizlerdeki müsilaj kâbusu için rapor hazırlandı, müsilajın nedeni açıklandı. TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu, 400 sayfalık raporunu dün Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a da sundu. Raporda müsilaja neden olan faktörlerin yanında kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. "Marmara Denizi'nde müsilaj oluşumunda en önemli faktör sudaki besin maddeleri oranının artmasıdır" denilen raporu hazırlayan komisyon başkanı Mustafa Demir, biyolojik arıtma tesislerinden geçmeden Marmara Denizi'ne atık su verilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yasal çalışmaların alt yapısına başlandı" diyen Demir, hedefin Marmara'ya atık suların verilmemesi olduğunu belirtti.
#MüsilajAdana’da boşandığı eşi tarafından boğazı kesilerek öldürülen kadının cenazesi yakınları tarafından Adli Tıp Kurumu morgundan teslim alındı. Genç kadının öldürülmeden önce teyzesine mesaj atıp yardım istediği ortaya çıkarken, kuzeninin anlattıkları ise kan dondurdu. Genç kadının uzun yıllardır şiddet gördüğü, eşinin ise uyuşturucu bağımlısı olduğu ortaya çıktı.
#AdanaEdirne'nin Hasanağa köyü yakınlarında bir asfalt şantiyesinin fuel oil kazanı patladı, tonlarca yakıt çevreye yayıldı. Hasanağa köyü muhtarı Mehmet Üstün olay hakkında bilgi verirken, 'Bu asfalt yapımında kullanılan fuel oil karışımı zift dediğimiz bir malzeme. Onu depoluyorlardı burada. Sıcak asfalt. Bunların depolandığı 60 metrelik bir duvar tamamen yıkılıp, bir anda 5 bin tonluk asfalt malzemesi bu şekilde alana yayıldı.' ifadelerini kullandı.
#EdirneTBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu yakın zamanda raporunu açıklamaya hazırlanıyor. Yapılan araştırmaya göre Marmara Denizi’nin kirletilmesinde İstanbul’un payı yüzde 72. Konuyla ilgili açıklama yapan komisyon başkanı Mustafa Demir, “Belediyelerin 16 adet biyolojik arıtma tesisi yapması gerekiyor. Ekonomik açıdan oldukça maliyetli olan bu tesisler için Çevre Bakanlığı’nın devreye girmesi gerekecek” diye konuştu.
#Müsilaj2023-2024 su ürünleri av sezonu açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yarın itibariyle gemi başına 3 bin 500 ila 60 bin lira arasında desteği depremzede balıkçılarımızın hesaplarına yatırıyoruz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanTBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporu Meclis başkanlığına sunarken, 415 sayfalık raporda müsilajdan yakıt ve gübre üretilebileceği yönündeki açıklamaların aksine denizlerden toplanan müsilajın yakılarak enerji üretimine, biyogaza dönüştürülmeye ve tarım alanında gübre ya da sulama amacıyla kullanılmaya uygun olmadığı belirtildi.
#TBMMÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul'daki Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun, 200 bilim insanının desteğiyle hazırlandığını belirterek, "Kanal İstanbul için adımlar ÇED raporu doğrultusunda atılacaktır. Ne su kaynaklarına zarar verecek ne ekolojik yaşama zarar verecek adımlara biz de müsaade etmeyiz." dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanıTürk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, bu yıl müsilajdan etkilenen 100 geminin taşımacılık yapamadığını belirterek, “Bu ileride yük taşımacılığını da etkiler, limanlarımıza yük girmeyebilir. Bununla ilgili bir senaryo hazırlanmalı” dedi.
#MüsilajTBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Demir, İstanbul'un Marmara Denizi'ne bıraktığı kirlilik yükünün yüzde 76 oranında olduğunu, bu nedenle İstanbul'un yapacağı projelerin son derece önemli olduğunu söyledi.
#IstanbulTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, başkanlığını yürüttüğü Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurulu'nun, müsilaj sorunu konusunda öncelikli hedefler olarak belirlediği çalışmaları bu yılın sonuna kadar tamamlamayı öngördüklerini söyledi.
#MüsilatKuraklık haritalarında Türkiye'nin büyük bölümü 'olağanüstü kurak', 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak' olarak gösteriliyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz, Antalya için ürküten sözler söyledi. 2100 yılında Antalya'nın ikliminin aynen Kahire gibi olacağını söyleyen Kurnaz, ''Çukurova, Urfa, hepsi aynı şekilde olacak. Bu yüzyılın sonunda sıcaklıklar büyük ihtimalle 4-5 derece artmış olacak" dedi. 2100 yılında Antalya'da turizm olmayacağını savunan Prof. Dr. Kurnaz, “İnsanlar sıcaktan düşüp ölecek. Tamamen içeride ve klimayla yaşayabilecek böyle günlerde. Bu durumu ancak iklim değişikliği önlenebilirse değiştirmek mümkün'' diye konuştu.
#AntalyaMuğla, Milas Kıyıkışlacık Mahallesi’nde (Antik Kent İasos) yapılması düşünülen Ayyıldız Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi, Maden ve Konteyner Yükleme Boşaltma Limanı/İskelesi projesi, yaşam alanlarına huzur ve sükunu bozacak kadar yakın mesafede yer alacağından, ekolojik dengeleri de bozarak yaratacakları gürültü ve kirlilik nedeniyle balıkçılığa, turizme, çevreye ve de SİT alanı olması sebebiyle kültür varlıklarına verecekleri zarardan dolayı, bu projeye onay ve ruhsat verilmesine karşıyız, diyor yöre halkı...
#YazarİSKİ Genel Müdürlüğü döneminde Haliç’in temizlenmesinde büyük katkısı olan, ardından DSİ Genel Müdürlüğü ile Orman ve Suişleri Bakanlığı görevlerinde de bulunan TBMM Küresel İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, dün AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nda Marmara’daki müsilaj sorununu ve çözüm yollarını anlattığı bir toplantı düzenledi.
#Veysel EroğluCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, son günlerde tartışılan iddialarla ilgili siyasi ahlak kanunu gerektiğini söyleyerek, “Siyaset kirliliği kabul etmemeli. Sayın Bahçeli ‘Siyasi etik kanunu çıkarılsın’ diyor. Güzel. Getirsinler destek vereceğiz. Temizleyecek olan Meclis’tir” dedi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iddialarına ''Milletten umutlarını kesenler, gırtlaklarına kadar iç içe girdikleri terör örgütleri yetmemiş olacak ki, şimdi de suç örgütlerine bel bağlamış durumdalar'' yanıtını verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMarmara'nın kâbusu olan deniz salyası Ordu'nun Fatsa ilçesinde de önceki gün küçük çaplı bir alanda görüldü. Balıkçıların ihbarı ile belediye ekipleri, deniz yüzeyindeki kirliliği temizledi. Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, "Çay ve fındık tarımında gübre olarak çok fazla azot ve fosfor kullanılıyor. Marmara kadar yakın zamanda böyle etki göstermez ama kirliliğe devam edersek 3, 5, 30 yıl sonra biz de karşı karşıya kalacağız" dedi.
#Ordu