Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının devam edip etmeyeceğine yönelik “Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde bir çalışma yok” dedi. Ayrıca, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisi getireceklerini dile getiren Şimşek, “Arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler konusunda da paket çalışmamız var” ifadelerine yer verdi.
#Mehmet ŞimşekKonut kiralarındaki artışlar gündemdeki yerini korumaya devam ederken, ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları da ilginç davalara konu oluyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan olayda, satın aldığı evde kiracı bulunan bir ev sahibi, kiracıdan evi boşaltmasını talep etmek yerine 4500 lira olan kira ücretini 24.000 liraya yükseltmek istedi. Dairede 10 yıldan fazladır oturmakta olan kiracı olumsuz yanıt verince mülk sahibi konuyu yargıya taşıdı. Ev sahibinin talebini yerinde bulan mahkeme önemli bir karara imza attı. Peki kiracılı bir ev satıldığında, yeni kira ücreti nasıl belirleniyor? Ev sahibinin ve kiracının hakları ve sorumlulukları neler?
#EmlakHükümet, sayılarının 8-10 milyona yaklaştığı iddia edilen başıboş sokak köpekleri konusuna çare bulmak için çalışırken, evcil hayvan sahipleri de farklı sıkıntılar yaşıyor. Yeni yılda sokaktaki hayvanların da evdekilerin de sorunlarına çözüm bulunmasını istiyorlar. Evcil hayvan sahipleri, veteriner muayene, tedavi ücretlerinin ve mama fiyatlarının yüksekliğinden şikâyetçiler.
#Veteriner Hekimleri BirliğiSon aylarda yüksek kira bedelleri, ev sahibi-kiracı ilişkilerinde büyük sorunlara yol açtı. Tartışmalara konu olan meselelerden biri de geciken kira ödemeleri... Kira sözleşmesinde belirtilen tarihte kirasını alamayan çoğu ev sahibi, parasını gecikme faiziyle birlikte tahsil etmek istiyor. Peki zamanında ödenmeyen kiraya faiz uygulanır mı? Bu durumun sözleşmede belirtilmesi gerekiyor mu? Kiracı, kira ücretini en fazla kaç gün geciktirebilir? Tüm bu sorulara Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa ile cevap aradık.
#EmlakKira artışları vatandaşların kanayan yarası... Özellikle İstanbul'da taraflar arasında tartışmalar bitmiyor. Ev sahiplerinin kiracıları çıkarmak için başvurdukları yöntemlerden biri “Kendim oturacağım” demek. Ancak bazı ev sahipleri bu yöntemle boşalttıkları evleri kendileri oturmak yerine yeniden kiraya veriyor. Peki böyle bir durumda çıkan kiracının ev sahibinden şikayetçi olma hakkı var mı? Kıracı, taşınmak için yaptığı masrafları ev sahibinden alabilir mi?
#EmlakKira ve kat mülkiyeti hukuku kaynaklı uyuşmazlıklarda 1 Eylül’de yeni bir dönem başlayacak. Arabuluculuk Yasası’ndaki değişiklik yürürlüğe girecek. Ev sahipleri de kiracılar da kira uyuşmazlıklarına mahkemeden önce arabulucularda çözüm arayacaklar. Bu konuda gelen sorularınızı kira hukuku alanında uzman avukat Olcay Göçüm yanıtladı.
#TÜFEAnkara’dan gazeteci Erdal İpekeşen, ev sahibi-kiracı ihtilafının üzerine yakın arkadaşı Av. Esin Gürel’in gönderdiği dava dilekçesini bize iletti. Yazı, “TBK-347 sayılı kanun maddesi kiraya veren ve kiracılar için kafa karışıklığı yaratmakta ve kanun maddesinde hüküm yanlış anlaşılmaktadır. Kiracı ve kiraya veren tarafların karışıklık yaşadığı bu hususta açıklamalarımız şu şekildedir” diye başlıyor:
#Erdal İpekeşenKira artışlarındaki yüzde 25’lik sınır 1 Temmuz’da bitiyor. Hollanda, ülkede 300 bine dayanan konut açığı ve yüksek kiralara müdahale ederek “tavan fiyat” uygulaması getirmişti. ‘Hollanda modeli’, kira sorununa çözüm olur mu? Kira artışını yüzde 25’le sınırlayan yasa daha yürürlükteyken, ev sahibi kirayı üçe katlamak isterse ne yapılabilir? Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener yanıtladı...
#KiraKiracılar, “Ev sahibim kışın ortasında bu evi satar. Ben de kapıda kalırım” diye evi muhtemel alıcı ve emlakçılara göstermek istemiyor. Bu yasal mı? Kiracının böyle bir hakkı var mı? İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık’a göre kiracı, evi emlakçı ve muhtemel alıcılara göstermek zorunda.
#KiracıKira fiyatlarındaki rekor artış ve yüksek enflasyona rağmen kanunla ev kiralarına yüzde 25 artış sınırı, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Ev sahibi okurlarım, eylülde yenilenecek kira kontratlarında hâlâ yüzde 25 artış sınırının geçerli olup olmadığını soruyor. Birçok okurum da home office’ler için uygulanacak kira artış oranını merak ediyor. Okurlarımın bu sorularına gayrimenkul ve kira davalarında uzman Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan’ın yanıtları şöyle:
#KiraEmekliler, maaşını promosyon için başka bankaya taşımak için emekli maaşına konulan blokenin kaldırılmasını Yargıtay Hukuk Genel kurulu kararları uyarınca talep edebilir. Buna rağmen hemen hemen tüm bankalar kendisinden kredi kullanmış olan emeklinin maaşını başka yere taşımasına izin vermiyorlar. Bu hukuksuz tutumu takınan bankaların BDDK’ya şikayet etmelerinin yanı sıra tüketici hakem heyetlerine başvurabilerler.
#ANTALYAHayalinizdeki tatili planladınız, bavulları alıp rezervasyon yaptırdığınız otele gittiniz. Ya otel reklamdaki gibi değilse, “deniz manzaralı” diye rezervasyon yaptırdığınız oda duvar manzaralıysa... Tazminat hakkınız var mı? “Yemek kötü, oda pis” diye tüketici mahkemesine başvurulabilir mi? Ya da bir hafta tatil için ev kiraladınız. Ancak banyoda boru patladı. Hukuken ne yapabilirsiniz? Nereye şikâyet edebilirsiniz?
#TatilKonutta kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan yasa yürürlükte ama kiracı-ev sahibi kavgasını çözmeye yetmedi. Birçok kiracı ev sahiplerinin yüzde 25’in üzerinde artış istediğinden şikâyetçi. Ev sahipleri eski kira sözleşmelerinin ne olacağını öğrenmek istiyorlar. Yeni düzenlemeye göre 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen ve 5 yılı geçmeyen sözleşmelerde, kiralara yüzde 25’in üzerinde artış yapılamayacak. Bursa Barosu avukatı kira hukuku uzmanı Olcay Göçüm, “Geçici yasa ile kira sözleşmesinde beş yıllık sürenin dolması halinde de kira parasının yüzde 25 oranında artırılacağına ilişkin herhangi bir düzenleme veya sınırlandırma getirilmiş değildir. Bu nedenle beş yıllık süre dolmuş ise kiralayan yüzde 25’e bağlı kalmaz” diyor.
#Kira