İstanbul Başakşehir'de daha önce yarısını kullandıkları tavuğu 15 gün sonra tekrar buzluktan çıkarıp keşkek yaparak yiyen akrabalardan 2'si hayatını kaybetti. Ölüm haberinin ardından tavuktaki tehlike bir kez daha gündeme geldi. Gıda Mühendisi Dilek Özdemir, tavuk tüketimine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.
#TavukKısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda DondurmaDonmuş çiğ etler uygun olmayan koşullarda çözülmeye bırakıldığında, tehlikeli bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu yüzden çiğ etin bakteri üretmesini önlemek için bazı riskli davranışlardan kaçınmak gerekir. Et çözdürme işlemi sırasında yapılan hatalar, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabileceği gibi etin lezzetini de bozar.
#SağlıkEtin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...
#Gıda GüvenliğiAlex Messenger, henüz çocuk denecek bir yaşta hayatını değiştiren bir tecrübe yaşadı. Çıktığı doğa gezisinde bir boz ayının saldırısına uğrayan Messenger, hayatta kalmayı başardı. Peki ama nasıl? İşte film gibi bir hikâye...
#Alex MessengerZaman, hissedilenden de daha hızlı akmaya devam ediyor. Geçmiş yıllarımızı ve şahit olduğumuz değişimleri zamanın illüzyonu ile fark edemesek de geriye dönüp baktığımızda şaşkınlığımızı üzerimizden atamıyoruz. Arkanıza iyice yaslanın çünkü gelecek sizi daha da şaşırtacak. Neden mi? Abundance 360 araştırma şirketinin önümüzdeki 10 yılın meta eğilimlerini öğrendiğinizde şaşırmamak elde değil de ondan. Tüm sektörlerdeki eğilimde yapay zekanın ve nitelikli verinin öneminin vurgulandığı araştırmada teknoloji çağının hakkını verecek bir 10 yılın bizi beklediğine dikkat çekiliyor. Sizler için yakın gelecekte bizleri bekleyen değişim ve gelişmeleri 12 ana başlıkta inceledim.
#Serap GünalBEYAZ Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, Çinle ihracatla ilgili ikili anlaşmaların yapılması gerektiğini vurgulayarak, Hedef pazarlarımız arasında Çin var. Çin bizim için çok önemli. Çine direkt satış yapamadığımız için aracı ülkeler üzerinden çalışıyoruz dedi.
#Beyaz EtKan grubuna göre beslenme şekli natüropat Peter J. D'Adamo tarafından bulunmuştur. Bu beslenme prensibinde yediğimiz yemeğin kan tipimize göre kimyasal olarak tepki gösterdiği belirtiliyor. Eğer kan grubumuza uygun bir beslenme şeklini uygularsak, vücudumuzun yemeği daha verimli bir şekilde hazmedeceği söyleniyor. Bu diyeti uygulayanların kilo vereceği, daha fazla enerjisinin olacağı ve hastalıklardan korunmanın kolaylaşacağı iddia ediliyor.
#DiyetKalsiyum hapları eskiye oranla daha yaygın kullanılıyor. Fakat “kalsiyum desteklerinin oluşturabileceği sağlık riskleri” konusunda artık bazı kuşkular var. Biz doktorların da bu konuda yeterli özeni gösterdiğimizi, eczacılarımızın gerekli uyarıları yapmadıklarını belirtelim. Kısacası konu mühim!
#Sağlıklı YaşamÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, ’organik’ adı altında oldukça yüksek fiyatlara satılan tavuk etinin seri üretiminin imkansız olduğunu, dünyada ve Türkiye’de hormonlu tavuk etinin de olmadığını, her pilice tek tek hormon uygulamanın mümkün olmadığını söyledi.
Yurtiçi piyasada tüketimin artmaması nedeniyle sıkıntı yaşayan tavukçuluk sektörü, Avrupa Birliği'nin (AB) ithalat kapısını açmasını bekliyor. AB Komisyonu, geçen yıl Eylül ayında Türkiye'de yaptığı denetimlere istinaden, Türkiye'yi kümes ve av hayvanı ithalatı yapılabilecek üçüncü ülkeler listesine aldı.