Güzellik uğruna laboratuvarlarda işkence çekip ölen deney hayvanlarının konu edildiği kısa film ‘Save Ralph- Ralph’i Kurtar’ sosyal medyada bomba etkisi yarattı. Tavşan Ralph’in yürek dağlayan hikâyesi buzdağının görünen kısmı. Parfüm için derilerine enjeksiyon yapılan, travma için kafalarına yüksekten ağırlık bırakılan, gözleri dikilip annesinden ayrılan ve istatistiklerde rakam bile olamayan yüzbinlerce laboratuvar hayvanı var... Oysa artık gelişen teknolojiyle bu deneylere gerek olmadığı biliniyor.
#Gazetehaberleri2-3 gündür sosyal medyayı sallayan SaveRalph-Ralph’i Kurtar videosu izleyenlerin yüreğini dağladı. Hâlâ izlemeyen kaldıysa özetleyeyim: Filmin konusu dermatolojik testlerde kullanılan tavşanlar. Güzellik uğruna insanoğlunun başka canlılara ne denli acı verdiğini anlamak adına oldukça çarpıcı bir film. Peki, filmi izledik, üzüldük, empati yaptık, bitti mi? Hepsi bu mu? Kişisel olarak yapabileceğimiz bir şeyler yok mu? Dahası tek sorun bu canlıların kozmetik için deneylerde kullanılıyor olması mı? İşte yanıtı...
#YAZARAYDIN'ın Efeler ilçesinde kurdukları '269' isimli vegan tasarım atölyesinde deney hayvanlarının bakımını üstlenen Zekeriya Gökçen ve Pelin Zorlukol?un, kulakları kesik ve ön bacakları kırık olarak bulunup, ölümden kurtardıkları 'Zulu' adını verdikleri denek tavşanı hayata bağlandı. Kendine ikinci bir hayat veren Zekeriye Gökçen'in bir denek tavşanının yaşadıklarını konu alan Save Ralph (Ralph'i Kurtar) animasyonundan etkilenerek sosyal medya hesabından fotoğraf ve videolarını paylaştığı 'Zulu' da Ralph gibi büyük ilgi gördü.
#ZuluBir denek tavşanının yaşadıklarının anlatıldığı Save Ralph (Ralph’i Kurtar) animasyonu bütün dünyada gündem olurken, hayvansever Zekeriya Gökçen ve Pelin Zorlukol da ölümden kurtardıkları ve ‘Zulu’ adını verdikleri denek tavşanının videosunu paylaştı. İkili, kulakları ve bacakları kesilmiş halde buldukları Zulu’yu nasıl tekrar hayata döndürdüklerini anlattı.
#GazetehaberleriKozmetik sektörü için kullanılan denek hayvanı Ralph’in yaşadığı işkenceleri konu alan Save Ralph (Ralph’i Kurtar) isimli kısa film, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Peki Türkiye’deki denek hayvanları ne durumda? Deneye Hayır Derneği Başkanı Yağmur Özgür Güven yaşananları anlattı.
#GazetehaberleriSave Ralph kısa filmi, sosyal medyanın gündemine oturdu. Klinik deneylerde kullanılan tavşanların karşılaştığı olumsuz durumu ele alan Save Ralph, kısa sürede yüz binlerce kişi tarafından izlendi. Peki, çok önemli sosyal mesajların verilmesine olanak tanıyan Save Ralph ne demek? İşte, kısa film hakkında detaylı bilgiler
#SaveSosyal medyada son günlerin en fazla tartışılan konularından biri ünlü isimlerin kürkleri. Kürk giyenleri eleştirenlere bir de "Ha kürk giymişsiniz ha et yemişsiniz..." diyenler eklenince ortalık epey karıştı. Peki hayvan hakları savunuculuğu için yeterlilik koşulu nedir? Farklı fikirleri dinledik...
#KürkKendilerini kafeslere koyan, zincirleyen, soyunan, yerlere yatıp vücutlarına kırmızı boyalar süren eylemciler onlar. Her an bir siyasinin önüne atlayabilir, bir kürk defilesinde podyumu basabilirler. Hayvan eti yenmesine, kürk ve deri üretimine, hayvanlar üzerinde yapılan deneylere karşı çıkıyor PETA.