Yaz mevsimiyle birlikte tatlı ihtiyacı artarken, sağlıklı seçenekler bulmak önem kazanıyor. Beslenme uzmanlarına göre, dondurma gibi tatlılar sağlığı tehdit edebilirken, protein, lif ve antioksidanlar açısından zengin alternatifler metabolizmayı hızlandırabilir ve iştahı kontrol altında tutabilir. Diyetisyen Sophia Turner ise New York Post'a yaptığı açıklamada metabolizmayı hızlandıran ve göbek yağını yok eden 5 tatlıyı açıkladı. İşte detaylar…
#Sağlıkİki yıldır kaçmayı başarmıştım ama maalesef geçen hafta ben de COVID-19’a yakalandım. Halsiz düşünce bağışıklığımı güçlendirecek ve yer yemez enerjik hissettirecek yiyeceklerin peşine düştüm. Çareyi zencefilli içecekte, bol kuruyemişli ve sebzeli pratik tariflerde buldum.
#ZencefilPuding türleri; şeker içerikli tatlılardır. Bu yüzden diyet yapan kişilerin, kilosuna dikkat edenler, şeker hastaları gibi bireylerin dikkat etmesi gereken kimi ayrıntıları bilmesi gerekmektedir. Peki, puding kilo aldırır mı? Muzlu, vanilyalı, çilekli ve çikolatalı 1 kase puding yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamYaz aylarının yavaş yavaş etkisini gösterdiği son günlerde zayıflama yöntemleri ve besinler en çok arananlar arasında yer alıyor. Bu dönemlerde diyet yapan kişileri en çok zorlayanlardan biri de tatlı ihtiyacı ve buna bağlı olarak çikolatanın diyetteki yeri oluyor. Kakao oranı yüksek ve şeker oranı düşük olan bitter çikolata ile diyetinizi rahatlatabilmeniz aslında mümkün. Peki, bitter çikolata zayıflatır mı, her gün bitter çikolata yemek kilo aldırır mı? İşte bitter çikolata ile ilgili merak edilenler...
#Bitter ÇikolataSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıZorlu bir yılın ardından yılbaşı sofrasında ölçüyü kaçırdınız, bol kalorili yiyecek ve içeceklerle ve şüphesiz tatlılarla stres atmaya çalıştınız. Ancak yine de yenilenmek elinizde! Yeni yılın ilk günü bazı kuralları dikkat ederek, fazla kalorilerin yağa dönüşmesini engelleyebilirsiniz. Peki ama nasıl? <br><br>Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, bunun basit ama etkili bazı püf noktaları olduğunu, hemen moralinizi bozmamanız gerektiğini belirterek uyarılarda bulundu.
#Yeni YılDiyette veya diyet dışında, hayatın her anında karşı kaşıya kalabildiğimiz tatlı krizleri sanıldığı gibi çözümsüz değil. Yani her aklımıza geldiğinde bu krize yenilerek basit şeker tüketmek zorunda değiliz… Tatlı krizinin nedenleri ve bu krize karşı neler yapılabileceğini anlatan Diyetisyen Mehtap Yakut, konu hakkında oldukça faydalı bilgiler aktardı.
#Tatlı KriziHem lezzetli hem de tam bir sağlık deposu olan dut, günde bir avuç tüketildiğinde sağlığa tahmin bile edemeyeceğiniz faydalar sağlıyor. Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, dutun faydaları ve tüketiminde dikkat edilecek noktalar hakkında bilgi verdi. İşte günde bir avuç dut tüketmenin 9 faydası...
#DutYemek yemek tıpkı nefes almak gibi vücudumuzun doğal bir ihtiyacıdır. Gün içerisinde zinde kalmamızı ve günü en iyi enerjiyle bitirmemizi sağlayan, yediğimiz besinlerden aldığımız enerjidir. Vücut enerjisini besinlerden karşıladığı için yemeklerden birkaç saat sonra ara öğün yapılmadığında acıkma hissinin oluşması çok normaldir fakat yemek yendikten hemen sonra oluşan acıkma hissi tehlikelidir ve altında başka sağlık sorunları çıkabilir. Diyetisyen Dilara Demirkan Erkek konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Neden Sık AcıkırızTatlı çoğu kişinin vazgeçilmezidir. Özellikle diyetteyken yaşanan tatlı krizleri diyetinizi devam ettirmeyi zorlaştırabilir. Her sabah büyük bir heyecanla başlanan diyetler akşam üzeri meydana gelen o tatlı isteği ile sona erebiliyor. Diyetisyen Dilara Demirkan Erkek, tatlı krizlerini önlemenin yollarını anlattı.
#Tatlı KriziKültürümüzün önemli bir parçası olan kuru meyvelerin tüketimi, son yıllarda popüler hale gelen sağlıklı beslenme merakı ile doğru orantılı olarak artış gösteriyor. Paketli ürünler yerine tüketilen kuru meyveler sadece tatlı ihtiyacınızı karşılayıp ağızınızı tatlandırmakla kalmayıp vücudunuza pek çok yarar sağlıyor.
#Kuru İncirOruç tutarken uzun açlık sonrası tatlı ihtiyacı artıyor. Uzmanlar iftardan sonra tatlı yemek isteyenler için ağır şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlıları ve meyveli tatlıları tavsiye ediyor. Siz de iftar sonrası sofranızı süsleyecek hafif tatlı tarifleri arıyorsanız listemize bir göz atmalısınız.
#Sütlü Tatlı TarifleriEmzirme döneminde sütün verimliliği ve kalitesi çok önemlidir. Peki, annenin sağlıklı beslenerek bu dönemde kilo verebilmesi mümkün mü? Emzirme döneminde sütün kalitesini arttırmak için neler tüketilmeli? Emzirme döneminde tatlı ihtiyacı nasıl giderilmeli? Uzman Diyetisyen Fatma Yiğitoğlu sağlıklı bir emzirme dönemi için annelere tüyolar veriyor.
#Emzirme Dönemimde Diyet Yapılır Mı?Her ne kadar zararlı olduğu bilinse de pek çok insan gününü tatlı yemeden geçirmiyor. Tatlı isteği bazen ise kriz haline gelebiliyor. Hal böyle olunca kilo alımı kaçınılmaz olabiliyor. Ancak pek çok kişinin doğru yönetemediği tatlı krizini aşmak bazı önerilerle mümkün. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt Büşra Mutlu, tatlı krizlerini atlatmanın yolları hakkında bilgi verdi.
#Ara Öğün ÖnerileriGenellikle balığın ardından tüketilen helva kültürü, bu geleneğe denk gelen bireylerin sorguladığı konu oldu. Balık yedikten sonra genellikle ihtiyaç duyulan tatlı ihtiyacı, çoğu kesim tarafından helva ile karşılanmaktadır. Peki, balıktan sonra neden helva ikram edilir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Balığın Üstüne Helva Neden YenirAdet Öncesi Sendrom (PMS), kadınlarda menstruasyondan ortalama bir hafta önce hem ruhsal hem fiziksel belirtilerle kendini göstermeye başlıyor. Bu dönemde karın bölgesinde şişlik, göğüslerde hassasiyet, iştah ve ağırlık artışı, tatlıya düşkünlük, sivilce problemi, depresyon, gerginlik, asabi ruh hali ve öfke sorunu gibi şikayetler yaşanabiliyor. Bu şikayetler menstruasyon bitimiyle sona eriyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Merve Yüksek, regl dönemi şikayetlerinden doğru beslenme ile korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.
#AnanasYeni annelerin en çok merak ettiği konuların başına ‘emzirme dönemi beslenme’ geliyor. Hiçbir besinde karşılığı bulunmayan anne sütü, bebeklerin gelişimi için çok önemli. Peki emzirme döneminde beslenme nasıl olmalı? Anne sütü nasıl çoğalır? Diyetisyen Elvan Odabaşı, anne sütü ve emzir dönemi beslenmeyle ilgili önemli önerilerde bulundu.
#Emzirme DönemiBesinlerin beyin fonksiyonları üzerinde yarattığı etkilere değinen Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, hindi eti, çikolata, bal, fındık, muz, yeşil yapraklı sebzeler gibi gıdaların mutluluk hissi verdiğini söyledi.
#ÇikolataDiyete başlayan birinin yaptığı ilk değişiklik karbonhidrat tüketimini kesmektir. Kilo almaya neden olan ve belli bölgelerdeki yağ birikiminin sorumlusu olarak her zaman ekmek ve türevleri suçlanır. Ancak karbonhidratı kesmek, özellikle kadınların psikolojisini ciddi şekilde olumsuz etkiler.
#Serotonin İhtiyacı