Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, müfredat taslağıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Yılmaz, "Şu ana kadar her gruptan, her kişiden görüş geliyor. 150 binin üzerinde müfredatla ilgili görüş aldık. Bunların her biri yolumuzu aydınlatacak, mevcut müfredat taslağımızı daha da iyileştirecek. Şubatın sonunda halkımızın hepsinin memnun olacağı, 'Güzel bir müfredata sahip olduk, emeği geçenlere teşekkür ederiz' diyebilecekleri bir çalışmayı milletimizin önüne koyacağız" dedi. Bakan Yılmaz, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi taslak öğretim programı çalışmalarının devam ettiğini ve en kısa sürede taslak müfredatın açıklanacağını söyledi.
#İsmet YılmazBilim Akademisi’nin, taslak müfredatla ilgili hazırladığı ‘Yarın için Bugünden’ başlıklı çalışmada evrim teorisinin lise biyoloji programından çıkarılması eleştirilerek, “Bu konuyu müfredattan çıkarmak fizik eğitimini Newton yasalarını anlatmadan aktarmaya ya da bir binayı kolonları olmadan inşa etmeye benzer” yorumu yapıldı.
#Bilim AkademisiMilli Eğitim Bakanlığı’nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait “Türkiye Yüzyılı Maarif Model” kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak. Bakanlığın açıkladığı modelden bazı çarpıcı detaylar şöyle:
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ başlığıyla hazırlanan yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için MEB’in internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek.
#MüfredatMEB, okulöncesinden lise son sınıfa kadar 13 yıllık eğitim süreçlerinde öğrencilere pek çok konuda yol göstermesi hedeflenen ‘Sınıf Rehberlik Programı’ hazırlayarak görüşe açtı. Programda ana konular ‘akademik gelişim’, ‘kariyer gelişimi’ ve ‘sosyal duygusal gelişim alanı’ olmak üzere üç grupta toplandı.
#MebTürkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle vizyonu değişen Akademi’nin kapılarını Hürriyet’e açtı. Özdemir, yeni dönemde ‘güven veren adalet için etkin bir eğitim’ vizyonuyla yepyeni bir müfredatla en az bir yabancı dili olan, uzman ve uygulamayı bilen çok iyi hâkim-savcılar yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
#GazetehaberleriMEB, özel yetenekli öğrenciler için tam zamanlı eğitim aldıkları okullarda uygulanmak üzere, okul öncesi dönemden lise eğitimi sonuna kadar uzanan yeni öğretim programları hazırladı. Bu çerçevede hazırlanan 28 taslak öğretim programı, öğretmenlerin ve akademik çevrelerin görüşüne açıldı.
#MEBMEB ders kitaplarının incelenmesinde ilk kez ‘yapay zekâ’ taramasına geçti. Türkiye’nin ilk yerli yazılım programının yapay zekâ özelliği, FETÖ’cü üslubu, argo kelimeleri, cinsiyetçi söylem, ırkçılık ve intihali kıskaca aldı. Yapay zekâ yeni müfredat için başvuran 993 taslak kitabın 100’den fazlasında ‘sakınca’ buldu, 12 kitap yasaklandı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, yapay zekânın FETÖ’cü üslubu taradığını ve bu nedenle birçok yayınevinin ders kitabının reddedildiğini söyledi.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, AA Editör Masası’na konuk oldu. 2023 Eğitim Vizyonu’yla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, merkezi sınavda öğrencilerin sürprizle karşılaşmayacağını söyledi. Bakan Selçuk, 'Seneye sınav daha az stresli, ne olduğu belli olan, çocukların neye çalışacağını bildiği bir düzen söz konusu' dedi.
#MEBMEB Müsteşarı Yusuf Tekin, canlı yayında LGS ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tekin, sistem değişikliğinin öğrenciler üzerindeki sınav baskısını kaldırmak için yapıldığını belirterek tercih süresiyle ilgili, “Hiçbir öğrenci istemediği, tercih etmediği okul türüne yerleştirilmeyecek. Böyle bir zorlamayla karşı karşıya kalmayacaklar” dedi.
#Yusuf TekinTBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu Taslak Raporu'nda, bağımlılıkla mücadele kapsamında yer alan önerilere göre, eğitim kurumunda güvenlik kamera sisteminin kurulması ve riskli olduğu belirlenen okullarda dış çevre güvenliğinin izlenmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı ile yürütülen çalışmalar hızlandırılacak. YÖK, eğitim fakültelerinin müfredatında bağımlılıkla mücadele konusunu ele alacak. İlk ve orta öğretim okullarında ders saatleri dışında kalan zamanlarda öğrencilerin spor, müzik, resim, dans gibi alanlarda profesyonelleşmeleri sağlanacak. İnternet ve bilişimin problemli kullanılmasını önlemek amacıyla, teknolojinin bilinçli kullanımıyla ilgili müfredat oluşturulacak.
#YÖK2 Nisan, Otizm Farkındalık Günü. Birleşmiş Milletler (BM) otizmin hızlı artışı karşısında kamuoyunun dikkatini çekmek için bu günü ilan etti. Tohum Otizm Vakfı’nın verilerine göre, dünyada her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor. Yine dernekten alınan bilgilere göre, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 142 bin otizmli birey olduğu tahmin ediliyor. Bunların 352 bini 0-18 yaş grubu arasında okul çağındaki çocuk ve gençler. Ancak okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 30 bin 50. Oysa otizmin tek tedavisi erken tanı ve sürekli yoğun özel eğitim. Peki, bu eğitime ulaşmak o kadar kolay mı? Hayır. Farkındalık günlerinde yükselen duyarlılık maalesef bu çocuklar okul kapısına geldiğinde kayboluyor. Ailelerin eğitim mücadelesi yıllar sürüyor. Okul ve adliye kapılarını aşındırarak bu mücadeleyi veren ve diğer otizmliler için de yol açan ailelerle konuşuk.
#OtizmERG’nin ‘Eğitim İzleme Raporu 2016-2017’ye göre, 2019’da bitirilmesi planlanan ikili eğitim için yeterli bütçe ayrılmadı. TEOG yerine gelecek sistemin ekonomik durum ve başarı arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurması önemli. Ayrıca PISA 2015’ten edinilen bulgulara göre, batı ile doğudaki öğrenciler arasında neredeyse iki okul yılı gibi ciddi bir fark olduğu vurgulandı.
#EğitimCHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, milli eğitim sisteminin, ‘AKP teşkilatlarının, tarikat ve cemaatlerin, vakıf ve derneklerin, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve yandaş sendikaların’ oyuncağı haline getirildiğini öne sürdü.
#Lale KarabıyıkMilli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı yeni müfredatı alanında uzman isimler değerlendirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nesrin Özören, evrim anlatılmadan antibiyotik direncinin açıklanamayacağını belirterek, “Darwin’in adı geçiyor. Varyasyon, mutasyon gibi kavramlar var. Yamalı bohça gibi” dedi. Müfredat için görüşlerinin dikkate alınmadığını belirten uzmanların yorumları şöyle:
#Müfredat