Uzun süredir gündemde olan Çapa Tıp Fakültesi’nin taşınma durumuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan açıklama geldi.Özellikle Kahramanmaraş’ta yaşanan depreme vurgu yapan Koca, Beylikdüzü ile Eyüp Devlet Hastanesi’nin Çapa’nın kullanımına açılacağını duyurdu. Bu gelişme sonrası Çapa taşınıyor mu? Çapa Tıp Fakültesi nereye taşınacak? sorularının yanıtı merak ediliyor. İşte, Bakan Koca’nın yaptığı açıklama
#Çapa Taşınıyor MuSOFRA Compass Group’un Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal, “İşimizin iki önemli maliyet unsuru var: Gıda ve işçilik. Her ikisinin de maliyeti son yıllarda önemli ölçüde arttı. Artık ucuz yemek satmak mümkün değil. Satanların doğru hesap yapmadıklarını ve zaman içinde nakit akışının durmasıyla piyasadan silindiklerini gördük” dedi.
#SOFRA Compass GroupBolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, kent merkezine 4 kilometre uzaklıkta D-100 Karayolu kenarında bulunan 2’nci Komando TugayKomutanlığı’nın Dörtdivan İlçesi’ne taşınması, yerine Disneyland gibibüyük bir eğlence parkı yapılması için çalışma başlattıklarını söyledi.
#BoluBolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, kent merkezine 4 kilometre uzaklıkta D-100 Karayolu kenarında bulunan 2’nci Komando Tugay Komutanlığı’nın Dörtdivan İlçesi’ne taşınması, yerine Disneyland gibi büyük bir eğlence parkı yapılması için çalışma başlattıklarını söyledi.
#BoluSağlık Bakanlığı damacana su incelemelerinde denetim açığı olduğu iddiaları üzerine yazılı bir açıklama gönderdi. Yapılan açıklamada alınan numunelerin hemen mühürlendiği, bu mühürlerin değiştirilmediği ve bazı durumlarda mühürlü numunelerin firma tarafından laboratuvara gönderildiği belirtildi.
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, “Salgın olmasa da ciddi bir enfeksiyon tehlikesiyle ülkemiz ve dünyamız yüz yüze, bunu görmek lazım. Kanatlı hayvanların toplu yok edilmesinin yanında kedi, köpek, sığır, koyun gibi diğer hayvanların da hareketlerinin sınırlandırılması lazım. Tavuk gübrelerinin zirai amaçla kullanılmaması gerekli. Kurbanlık hayvanlar da potansiyel bir tehlike olduğunu kabul etmek lazım” dedi.
Politikanın ve iş dünyasının önemli aktörlerinden Cavit Çağlar’la buluştuk. Bu yıl içinde biyografi kitabı da yayınlanan Çağlar ile hem ‘Demirelizm’i hem Türk siyasetini hem de Türkiye ile Rusya arasında yaşanan ‘uçak düşürme’ krizindeki arabulucu rolünü konuştuk... “Taviz vermem ama çözüm odaklıyım” diyen Çağlar buzların nasıl eridiğini, “Cumhurbaşkanımız iki şey dedi; özür dilemem, tazminat vermem. Karşı tarafın da mutlu olacağı söylemi bulmanız lazım, biz bulduk. Araya eski dostumuz Dağıstan Cumhurbaşkanı girdi” diye anlattı...
#RusyaYeşil sahalarla futbolcu olarak tanıştı. Henüz 20’li yaşlarında ikinci lig takımlarında başladığı antrenörlük kariyeri ise 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’nin büyük kulüplerinde devam etti. Geçen beş aydır da Birinci Lig’in yeni takımlarından Amedspor’un teknik direktörüydü… Ersun Yanal işine olan tutkusunu, “Futbol oynamak güzeldi ama bana haz vermedi, yönetmenin tatmini daha fazlaydı. 17 yaşımdan itibaren antrenör olmak istedim. Aşk denilen şey kimyasal tutulummuş. Benim de antrenörlük kimyam varmış demek; antrenörlük aurası” diye anlatıyor...
#Ersun Yanal2024 Nobel Barış Ödülü, Japon nükleer silahlarla mücadele kuruluşu Nihon Hidankyo'ya verildi. Ödülün ardından eş başkan Toshiyiku Mimaki, "Gazze’de kanlar içindeki çocuklar ebeveynleri tarafından taşınıyor. Ödülün orada çalışan insanlara verilmesi gerektiğini düşündüm" dedi. Mimaki, bu ödülün kendi kuruluşlarına verilmesini beklemediğini vurguladı.
#JaponyaDünya ahalisi bu hafta New York’ta, Birleşmiş Milletler’in 79. Genel Kurul oturumunda buluşurken biz de uluslararası ilişkilerin adeta içine doğmuş bir isimle, Prof. Deniz Ülke (Arıboğan) Kaynak ile bir araya geldik. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel dünya meselelerine göz attık. Deniz Hoca, “21. yüzyılda üç küresel kriz yaşadık: 11 Eylül, 2008-2009 ekonomik krizi ve pandemi. Dördüncü kriz dijital, siber alanda yaşanacak. Siber dünya devlet dışı aktörler için serbest bir alan. Yeni bir ‘Magna Carta’ imzalanması konuşuluyor” diyor...
#Deniz ÜlkeYıllar önce Türkiye güzeli olarak hayatımıza girdi Aydan Şener. Fiziği kadar kalbi de güzel, tam bir hayvansever. 2 köpeği, 20’ye yakın kedisi var. Oyuncu ama sosyal anksiyetesi olduğunu söylüyor, kalabalığı pek sevmiyor. Epeydir gözlerden uzaktı. Şimdilerde ‘Kadına Dair’ isimli kitabıyla karşımızda. Şener’le bir araya geldik kitabını, hayatı konuştuk.
#Aydan Şenerİklim krizi ile mücadelede öne çıkarılan alanlandan biri de karbon yakalama ve depolama (KYKD) teknolojileri. Tıpkı ağaçların ve okyanusların yaptığı gibi yapay teknolojilerle karbondioksit ağır sanayilerde üretim esnasında yakalanıyor ve ayrıştırılıp yeraltına enjekte ediliyor. Kaynak, Çevre ve İklim Derneği (REC) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Rifat Ünal Sayman, “KYKD pahalı ve sınırlı bir çözüm sunuyor. Türkiye’nin bunun yerine uzun vadeli yenilenebilir enerji yatırımlarına ve verimliliğe de odaklanması lazım” dedi.
#Karbon YakalamaYazar bir annenin, Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Gençlik yıllarında sevdiği ve girdiği tiyatrodan 12 Mart sonrası dönemde yazar olarak çıkıyor. İlk romanı Yarın Yarın’ın yayınlanmasının üstünden dile kolay 48 sene geçmiş… Yazar Pınar Kür’leyiz... Son zamanların çok tartışılan, ‘sanat, müzik, edebiyat bitti’ mi konusuna Kür’ün yorumu, “Yeni dönemden iyi yazarlar var ama duvarları yıkacak kişi görmüyorum. Bundan sonra edebiyat dünyasında, dünyanın herhangi bir yerinde büyük çıkış yapabilecek şey yok. Kafka’dan sonra bitti bu iş” oluyor.
#Pınar KürCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sebilürreşad Kültür ve Sanat Merkezi Açılış Programı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batı ve İsrail, kendileri için dünyayı ateşe boğdular. İsrail’in Gazze’de uyguladığı zulmü bile insan hakları, demokrasi gibi diğer tüm parıltılarla meşrulaştırmak için kullananlar bunlar değil mi?" tepkisinde bulundu. Ayrıca Erdoğan, "Çocuklarımızı inancından, kültüründen, ailesinden, benliğinden, cinsiyetinden kopartarak küresel sapkın akımların esiri yapma çabalarını boşa çıkaracağız" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYüksek ev kiraları, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde kiracısını mahkeme yoluyla çıkaramayan bir mülk sahibinin, dairenin kilidini değiştirip kapıya tahta çaktırması basına yansıdı. Peki bu durumla karşılaşan kiracıların hakları neler? Kiracılar yaşadıkları mağduriyetten dolayı tazminat hakkı elde edebilir mi? Ev sahibi dışında çilingir de suça ortak sayılabilir mi? Bunun gibi pek çok soruya Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa ile cevap aradık.
#EmlakBeyza Alkoç’un “3391 Kilometre” kitabı film oldu. Sosyal medya üzerinden tanışan iki gencin uzak mesafe ilişkisini anlatan filmin çekimleri İzmir, İstanbul ve Paris’te yapıldı. Başrollerini Derya Pınar Ak ile Ahmet Hakan Zavlak’ın üstlendiği projenin yönetmen koltuğunda ise Deniz Enyüksek oturdu. Geçen cuma vizyona giren filmi Beyza Alkoç ve Deniz Enyüksek’le konuştuk.
#3391 KilometreSene 1910’lar… Diyarbakır’ın kadim Ulu Camii’ndeyiz. Avluda, elinde gümüş bir kaşıkla tek başına bir kız çocuğu duruyor; bir yandan etrafta ailesini arıyor bir yandan gözyaşı döküyor. Kentin ileri gelenlerinden Cizrelizadeler ona kol kanat geriyor. Ama hikâyesini hiçbir zaman öğrenemiyorlar. Bu kız çocuğunun torunu bugün 8 ülkede 100’den fazla şubesi olan kafe zinciri BigChefs ile Türkiye’nin en başarılı girişimcilerinden Gamze Cizreli. Hikâyenin başladığı yerde buluştuğumuz Cizreli, “Misafir ağırlamayı ‘culinary academy’de değil, Diyarbakır’ın ‘başım gözüm üstüne’ kültüründen öğrendim” diyor.
#Bigchefs