Erzincan'da taşı işleyerek duvar inşa eden taş duvar ustası, aylık 100 bin lira kazanç sağladıklarını belirtirken çalıştıracak elemanın pek bulunmadığına dikkat çekti. Taşları işleyerek sanata dönüştüren ustalardan Şakir Alkan, “Biz bu işin sanatkârıyız. Bizden sonra gelenlere de bu işi bırakmayı istiyoruz.” dedi.
#UstaMerakla beklenen “Arap Kadri ve Tarzan” filmi için geri sayım başladı. Ahmet Mümtaz Taylan, Necip Memili, Zeynep Çamcı gibi ünlü isimlerin kadrosunda yer aldığı film için İstanbul’a yakın bir ormanda 3 aylık yoğun bir tasarım ve yapım aşamasından sonra büyük bir köy inşa edildi.
#Arap KadriLatif Demirci’nin karikatürlerini çizdiği ‘Arap Kadri ve Tarzan’ın film uyarlamasının çekimleri sırasında karikatüristin kızı Yasemin Demirci, izinlerinin olmadığını duyurmuştu. Yapımcılar ile Demirci arasında anlaşmaya varıldı. Film, 15 Aralık’ta vizyona girecek.
#Arap Kadri Ve TarzanModern toplumun gelişiminde etkili olmuş olan masonluk, en yanlış bilinen topluluklardandır. Dahası oraya dahil olmayanlar için en tehlikeli konularından biridir. John Dickie’nin ‘Kardeşlik’ adlı çalışması ortaçağ taş işçiliği loncalarından türeyen masonluğun tarihini etraflıca ele alıyor.
#John DickieSosyal medyada kanun çaldığı videoları binlerce beğeni alan Çağlar Fidan, hesabından ayrıca Osmanlı-Türk müziği ve kültürü üzerine paylaşımlar yapıyor. TRT İzmir Radyosu’nda ses sanatçısı olan Fidan’la eski İstanbul’un müzikli sokaklarında bir yolculuğa çıktık...
#Çağlar FidanSelçukluların ‘İslam’ın Kubbesi’, Osmanlıların ‘Ata Şehri’ olarak adlandırdığı Bitlis’in tarihi ilçesi Ahlat, kültürler kavşağı Anadolu’nun ihtişamlı geçmişini günümüze taşıyan noktalardan biri. Dev bir açık hava müzesine benzetilen Ahlat’ta görülmeye değer yer çok.
#SeyahatKaradeniz’in dereleri, ağaçları, dağları içinde geçen bir çocukluktan sonra İstanbul’a taşınıyor. Kıbrıs Harekatı sırasında henüz lisede... Yunan uçaklarına karşı karartma yapıldığı gecelerde kararını veriyor: Mühendis olup kendi uçaklarımızı yapmalı! Ve sonrasında Kotil için istikbal hep göklerde... İlk tercihi İTÜ Uçak Mühendisliği’ni dereceyle bitiriyor. Yıllarca mezun olduğu okulda uçak mühendisi yetiştiriyor. Bugünse, ta gençken bursunu aldığı kurumu yönetiyor… Temel Kotil ile Ankara’da bir araya geldik, eski albümleri karıştırdık..
#Temel KotilTürkiye Haber Kameramanları Derneği'nin (THKD) düzenlediği, '25'inci Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu. Demirören Haber Ajansı (DHA) Diyarbakır muhabiri Burak Emek, ödül gecesinde 'Röportaj Haber' kategorisinde 'Yılın en iyi röportaj haberi' ödülünü aldı.
#Yılın En İyi Röportaj HaberiŞanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 35 yıldır taş ustası olan Mahmut Selaniş (50), 1 ton ağırlığında 4 metre uzunluğunda bazalt taşından Cumhurbaşkanlığı forsu yapıyor. Selaniş, yaklaşık 2 hafta sonra tamamlayacağı eserini, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne göndermek istiyor.
#ŞanlıurfaDünyanın en seçkin mimari anıtlarından olan Tac Mahal, Hindistan'ın Agra kentinde bulunuyor. Jumna Nehri’nin hemen yanı başına inşa edilmiş olan Tac Mahal UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan ve görenleri kendine hayran bırakan bir eser. Hikâyesi de bir o kadar etkileyici...
#Tac MahalKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye genelinde ‘Yaşayan İnsan Hazinesi Ulusal Envanteri’ne 45 kaydın yapıldığını açıkladı. Listede kispetten nazar boncuğuna, zakirlikten Eşme kilimi ustalığına kadar farklı alanlarda çalışan ustalar yer alıyor.
#GazetehaberleriBATMAN'ın Gercüş ilçesinde taş ustası Abdülhalim Şaşmaz (44), avlanması yasak olan sülün, turaç, keklik ve bıldırcın gibi kuş türlerini besleyip doğaya salıyor. Doğanın hayvanlarla güzelleştiğini anlatan Şaşmaz, "Hobi olarak bu kuşları besleyip, daha sonra doğaya kazandırmak istiyorum. Amacım bu kuş türlerinin nesillerinin tükenmemesidir. Doğa bu canlılarla daha da güzelleşiyor" dedi.
#BatmanManisa’nın Akhisar ilçesindeki Thyateira Antik Kenti’nde yürütülen Roma Caddesi’nin günümüze kazandırılması çalışmaları kapsamında 2’nci etaba geçildi. İlk etapta 5 ayaklı sütun ayağa kaldırıldı. İkinci etapta ise 7 ayaklı sütun ayağa kaldırılacak
#SeyahatDevşirme asker kayıtlarından etnik gerçekler pek çıkmaz. Rumeli ve Anadolu’dan devşirildiği belirtilir. Sinan’ın her zaman akrabalarıyla ile ilişkisi vardı ama bu isimlerin Kapadokya’nın hangi gayrimüslim zümresine dahil olduğu bilinmiyor. Şurası bir gerçek: Bu imparatorluk olmasa böyle bir mimar da olmazdı. Zaten olamadığı da görülüyor. Bazı şeyler ve bazı adamlar belirli dönemlerin ürünüdür.
#YazarGECEYE gölge düşürmedi, ama Hasan Işıklı’nın, 32. Uluslararası İzmir Festivali için hazırladığı Avrupa Kültür Mirası Özel Projesi “Büyüklere Masallar – Yolculuk” gösterisi, “uçan halının ıslanması tehdidi” yüzünden, Kemeraltı’ndaki “Abacıoğlu Hanı Avlusu”ndan, AASSM Küçük Salon’a alınmak zorunda kalınmasa, izleyenlerin ayakları, daha kolay yerden kesilecekti sanki. “Zaman, mekân, imkân” üçlüsü, bu özgünlüğü aldı elimizden.
#İzmirGiresun’daki Alucra İlkokulu’nun ilk öğrencilerinden olan 96 yaşındaki Kezban Nine, bundan 86 yıl önce Atatürk’e okumak için bir şiir ezberlemişti. Ancak Atatürk okula gelemeyince bu hayali yarım kaldı. İşte o şiir Ata’sıyla 86 yıl sonra Anıtkabir’de kavuştu. Kezban Nine, şiiri Ata’nın kabri başında gözyaşları içinde okudu.
#Kezban NineHüsamettin Koçan’la Aslıhan Lodi’nin gerçekleştirdiği nehir söyleşi, “Bir Dağda Mucize Yaratan Ressam: Hüsamettin Koçan” adıyla Doğan Kitap’tan çıktı. Büyük bir güven ve sevgi ortamında geçen çocukluğun ardından İstanbul, Güzel Sanatlar, örgütlenme, evlilik, üretim derken doğduğu topraklarda, Bayburt’un Bayraktar Köyü’nde kurduğu Baksı Müzesi’yle köklerine sahip çıkan bir adamın öyküsü bu. Muazzam bir insan ve tabiat sevgisi akıyor kitabın sayfalarından.
#Melis ALPHAN