Adana usulü taş kadayıf sevilen şerbetli tatlılarımız arasında yer alıyor. Yassı kadayıf olarak da bilinen taş kadayıf hamuru evde hazırlandığı gibi yufkacılardan da temin edilebiliyor. Peki, Adana usulü taş kadayıf nasıl yapılır? İşte, evde kolay taş kadayıf tarifi ve malzemeleri...
#Taş KadayıfYassı kadayıf olarak da bilinen taş kadayıf şerbetli tatlılarımızın en sevilenlerinden biridir. Kadayıfınızın hamurlarını arzu ederseniz yufkacılardan alabilir, arzu ederseniz de evde kendiniz yapabilirsiniz. Peki, Adana usulü taş kadayıf nasıl yapılır? İşte, evde kolay taş kadayıf tarifi ve malzemeleri...
#Taş KadayıfNefis bir Karadeniz tatlısı olan pepeçura tarifi son günlerde televizyon programlarında sıklıkla karşımıza çıkıyor. Ana malzemesi siyah üzüm olan pepeçura yapımı da bir o kadar pratik. Peki, pepeçura nasıl yapılır, nerenin tatlısı? İşte, mis gibi pepeçura tarifi ve malzemeleri...
#PepeçuraÜlkemizde hemen her yörenin kendine has bir kadayıf tatlısı var. Kilis’in ‘cennet çamuru’ meşhur, Tokat’taysa gömlek kadayıf seviliyor. Adana’dan Hatay’a bu özel ürünün çeşitlerine baktık. Ünlü tatlıcı Nadir Güllü’den de kadayıf yapımının püf noktalarını aldık. Oğlu Murat Güllü’dense dünya mutfaklarındaki modern örneklerini anlatmasını istedik.
#Kadayıfİlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana MutfağıGeçen hafta GastroRize festivali vesilesiyle Rize’deydik. Kentin lezzet elçilerinin hikâyelerini dinledik, yerel ürünlerin menülere adaptasyonunu tartıştık, Maximilian Thomae gibi tecrübeli bir şeften çayın yemekte farklı farklı kullanımını şaşkınlıkla öğrendik... Oralara gitmişken elbette Rize’ye has lezzetlerin etrafında bir tur atmadan, ustalarla hasbihal etmeden de dönmek olmazdı.
#YazarDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriO Antep, Şam fıstığı diye bildiğiniz fıstığın yüzde 60’ı burada üretiliyor. Yine Türkiye’nin yüzde 70 buğdayı bizden çıkıyor. Ama Gaziantep bizim sadeyağı alıyor, buğdayı alıyor, fıstığı alıyor, baklavayı yapıyor, oluyor Gaziantep baklavası. Ustalar onlardaydı. Ama artık biz de varız, yemeklerimizin lezzetini göstereceğiz. Burası 12 bin yıllık tarihi, mutfağı olan bir şehir.
#ŞanlıurfaGezmenin amacı çeşitlidir. Kimi tarihin peşine takılır, kimi mavi denizle kucaklaşmak için yola çıkar, kimi yeni yerleri keşfedebilmek için gaza basar. Son zamanlarda bu gezginlere bir de lezzetli yemeklerin peşinde koşturanlar eklendi. Bu yeni grup için kilometre, yolun uzunluğu, zorluğu hiç önem taşımıyor. Yeter ki yolun sonunda lezzetli yemekler olsun. Bu da bir tür keşif.