Yılın 300 gününü ışıl ışıl geçiren, dünyanın hem en küçük hem en fazla kültürel-tarihsel mirasa sahip ülkelerinden biri. İtalyan filozof Tommaso Campanella’nın kurguladığı ütopyaya verdiği adı hatırlatıyor bana bu ülke. Çünkü gidince ister istemez ağzımdan “Güneş ülkesi” sözleri dökülüveriyor. Bu yaz ben Malta’da gölgede bile 35 derecede gezdim; artık gerisini siz sevgili okurların tasavvur gücüne bırakıyorum!
#MaltaYıl boyunca eksik olmayan güneşi, Akdeniz sıcaklığının her yere yayılan havası, sahil boyunca uzanan birbirinden güzel parkları, geniş bulvarları, koyları ve nefis doğası ile anlatılacak öyle çok şeyi var ki… Ama benim bu kez konum, biraz tarih biraz damak tadı. Farklı uygarlıklardan kalan izlerle geçmişe gidip, yerel lezzetlerin izini sürerek bugüne döneceğimiz bir Mersin keşfine ne dersiniz?
#Mersin Gezi RehberiBugünlerde yazı karşılayan Sao Paulo, farklı ülke ve kökenlerden kişileri buluşturan kültürel bir mozaik. Japonya dışında en fazla Japon’un bulunduğu kent. Brezilya’da zenginlik, dinamizm, hırs ve keyfin adresi. Gökdelenleri, caddelerinde işe koşturan takım elbiselilerle ilk bakışta işkolik bir şehir izlenimi uyandırsa da yanılmayın, Sao Paulo aslında tarihin, modanın ve eğlencenin de adresi. Geçmişte Türkiye’den 30 saati aşan yolculuklar İstanbul’dan direkt uçuşlarla 14 saate indi.
Modern toplumun gelişiminde etkili olmuş olan masonluk, en yanlış bilinen topluluklardandır. Dahası oraya dahil olmayanlar için en tehlikeli konularından biridir. John Dickie’nin ‘Kardeşlik’ adlı çalışması ortaçağ taş işçiliği loncalarından türeyen masonluğun tarihini etraflıca ele alıyor.
#John DickieÜlkemizde gezilecek görülecek çok yer var ama bazıları yılın bu zamanı çok daha güzel. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kış bastırmadan mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaSöylencelerin gerçeğe dönüştüğü, üç büyük dinin kutsal kabul ettiği mekânların ev sahibi, efsanevi Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın gözdesi Tarsus, Türkiye’de turizmin vitrinine çıkmaya hazırlanıyor. Nasıl mı? Müthiş lezzetleri, doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle…
#TarsusKuzey Ege her mevsim sevdiğim yerleri saklar koynunda. Sahilini ayrı, dağ köylerini ayrı severim. Her zaman romantik ve sade bir havası vardır. Pandemi nedeniyle yıldızı daha bir parladı çünkü uçağa, otobüse binmekten kaçınan tatilcilerin rotası oldu. Ben de bu hafta Kuzey Ege kıyılarının en sevdiğim noktalarından ikisini anlatacağım.
#Cunda AdasıAB’nin en küçük üyesi olmasına karşın tarihi, kültürü, nüfusuyla kalabalıkların adası Malta. Sicilya’nın 80 kilometre güneyinde, yüzölçümü Gökçeada’dan biraz büyük. Fenike, Kartaca, Roma, Bizans, Arap, İspanyol, Fransız egemenliğine girse de en çok şövalyeler ve İngilizler iz bıraktı. Tarsuslu Aziz Pavlus, ressam Caravaggio, Napolyon gibi ünlüler misafiri oldu. Mutfağı İtalyanlardan etkilenmiş. Barok katedrallerden postmodern binalara kadar mimarisi ise Batı çizgisinde. İşte 36 saatte Malta gezi rehberi...
#MaltaŞubatta Kapadokya’nın gökyüzü kristal kadar berraktır. Doğu ufkunda tüm heybetiyle yükselen Erciyes, elinizi uzatsanız dokunacak kadar yakınlaşır. Uçhisar ya da Avanos’tan dağları seyretmek düş gücünü kışkırtır. Hititler’e kadar uzanan, efsanelerle dolu bir serüvene sürüklenirsiniz.
Akdeniz kıyısında yazı karşılamaya hazırlanan Tarsus, efsane kahramanlarının şehri. Kimliği hâlâ tartışılan şair Sardanapal 2500 yıl önce Tarsus’a dikilen heykelinin kaidesinden “Ey yolcu, ye, iç ve yaşamaya bak; gerisi boş” diye sesleniyor gezginlere. Anısına dünyanın dört bir yanında katedraller inşa edilen Aziz Pavlus, Roma’da kendisini ölüme mahkum eden yargıca “Tarsusluyum, hiç de önemsiz olmayan bir kentin vatandaşıyım” demişti gururla.
Türkiye’yi daha iyi anlamak için Suriye’ye bakmak lazım. Osmanlı tarihinden izler, eski medeniyetlerin ortak mirası, Türklere duyulan sıcak yakınlık, geçmişimizi hatırlatan sosyal dokusuyla sihirli bir ayna gibi. Her adımda karşınıza Türkiye ile benzerlikler çıkıyor. Suriye çok önemli bir tarih ve kültür zenginliğe sahip. 20 milyon nüfusun yüzde 20’si Hıristiyan. Müslüman mahallesiyle dip dibe duran Hıristiyan yapıları tarihi birlikteliği ayakta tutuyor. Hıristiyanlar ile Müslümanlar sorunsuz bir arada yaşamayı başarmış.
Aziz Pavlus, Hz. İsa’nın 12 havarisinden biriydi. Mersin’in Tarsus ilçesinde doğmuş, eğitim görmüş, mektupları İncil’e kaynak olmuştu. Vatikan, 2008’i Aziz Pavlus ve Evrensel Birlik Yılı ilan etti. Aziz Pavlus Yılı, 21 Haziran’da Tarsus’ta farklı dinlerin liderlerinin katılacağı törenle başlayacak. 29 Haziran’da Vatikan’da 2000’inci doğum günü kutlaması yapılacak. Antik çağda sayısız düşünüre ev sahipliği yapan Tarsus’a yıl boyunca dünyanın dört bir yanından 500 bin kişinin gelmesi bekleniyor.
Verimli Çukurova Ovası’ndan gelen ürünlerin dünyaya açıldığı kapı olan Mersin, Türkiye’nin en büyük limanlarından birine sahip. Sahil boyunca uzanan birbirinden güzel parklar, geniş bulvarlar ve Akdeniz’in sıcaklığı Mersin’in akla ilk getirdiklerinden, İ.Ö 6300’lere uzanan Yümüktepe ise şehrin zengin tarihi geçmişinden güzel bir yansıma. Adana’ya 67, Tarsus’a 29 km. mesafedeki Mersin her sene uluslararası bir müzik festivaline ev sahipliği yapıyor.