Meyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? İç hastalıkları uzmanı Aytaç Karadağ ve Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#Meyve Yıkama“İlaç da tohum da Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu yani ithalatı arttıran sektörler. Bunlarda daha etkili olacağız. Yüzde 5’lik payımızı artıracağız” diyen Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “2023 sonunda 1.000 Koopbakkal ile küçük esnafı desteklemeye devam edeceğiz. Fiyatı iskontolu veriyoruz. Ürün gamını belirlerken de bir ailenin temel ihtiyaçlarını baz alıyoruz. Hem ürün gamını hem satış kanalını artırırsak enflasyona da sıkı bir şekilde etkimiz olur. Fiyatta kimsenin peşine takılmıyoruz” ifadelerini kullandı.
#Tarım Kredi KooperatifleriSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitDeprem bölgesinde hafriyat çalışmalarının tarım arazileri için ciddi sorunlara neden olabileceği belirtiliyor. Sektör temsilcileri, yıkılan alanlarda tarım ilaçlarının doğru yöntemlerle ayrıştırılması gerektiğine dikkat çekerken, “Güvenilir üretim sorunları, gıda fiyatlarını, ihracatı ve işgücünü olumsuz yönde etkileyecek” dedi.
#DepremKuşkonmaz üreticisi Aslı Aksoy, hayal ettiğinin gerçek olduğuna inanmış, yaptığı işe gönlünü, emeğini ve tutkusunu koymuş öncü kadınlardan. Eski bankacı Enise Soykan, şimdi salep ve çilek üretiyor. İktisatçı Elçin Mutlu ise Menteşe Kafaca’da istiridye mantarı ile kendisine yeni bir yol çizmiş.
#1Geçen hafta Meclis’e sunduğu Fındık Kanunu Teklifi ile ilgili açıklama yapan CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, kanun teklifinin belkemiğini yabancı kartelin tekelini kıracak “21. Madde” olarak tanımladı. Adıgüzel açıklamasında şunları söyledi:
#FındıkArıcılık ülkemizin Ege, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde yapılır. Ege bölgesinde çam balı, Doğu Anadolu bölgesinde çiçek balı, Karadeniz bölgesinde ise kestane balı üretilir. Arıcılık üretimi rakımı yüksek olan yerlerde daha verimli yapılmaktadır. Bunun nedeni ise yüksek rakımlı bölgelerde çiçek çeşitliliğinin de artmasıdır. Arıcılığın nerede ve hangi bölgede yapıldığının yanında hangi bölgede geliştiğini ve ne kadar kazandırdığını hakkında merak edilenleri ayrıntıları ile derledik.
Meyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitGerek ülke gerekse ülkede yaşayan vatandaşlar için tarım vazgeçilmez bir sektör olmaktadır. Bu sebeple tarım ile ilgilenen kişilerin verimliliği arttırma ve sürdürülebilirliği sağlama gibi sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumlulukları yerine getirebilecek uzman kişilerin yetiştirilmesi ise üniversitelerin tarım ekonomisi bölümleri ile ilgili olmaktadır. Tarımının işletmenlik kısmı ile daha çok ilgili olan bu bölüm hakkında daha detaylı bilgileri sizler için derledik.
#Tarım Ekonomisi Bölümü Nedir?Pandemi sürecinde bir çok işletme çalışmalarını durdursa da bazı işletmeler de bu süreçte doğdu. Bunlardan biri de Syrna Tıbbi Aromatik Yağlar. Kadın girişimci Hafize İlhan Özkan tarafından kurulan şirket, her türlü tıbbi aromatik bitkinin yağını çıkararak satışa sunuyor.
#SyrnaTarım sektörünün tüm paydaşlarını online bir portal üzerinde buluşturacak olan Dijital Tarım Pazarı’nın çalışma sistemini anlatan ATB Başkanı Ali Çandır, “Olağanüstü koşullar nedeniyle her şeyin hızla dijitalleştiği bu dönemde tarım sektörünü bu kapsamın dışında tutmamız beklenemezdi” dedi.
#Dijital TarimFahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapan fırsatçılara seslenen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Şu koronavirüs süreci, yoğunluk, sokağa çıkma yasakları geçsin, normalleşme süreci başlasın, bakanlığım adına çok daha sert adımlar atacağız. Üretim planlaması yanında, stokçulara ve milletin sofrasına el uzatanlara da imkân vermeyeceğiz” dedi.
#Dijital Tarım PazarıTürkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, bitki koruma amaçlı mevcut fabrikalarının ihtiyacı karşılamadığını belirterek, "Bu sektörde faaliyet gösteren iştirakimiz Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret AŞ (Tarkim) vasıtasıyla Manisa'da yatırım bedeli yaklaşık 130 milyon lira olan yeni bir fabrika yatırımı planlıyoruz." dedi.
#Türkiye Tarım Kredi KooperatifleriÜrün künyesi kapsamında geliştirilen mobil uygulamayla vatandaşın satın aldığı meyve ve sebzenin üreticisi, üretim tarihi ve yeri, üreticiden tüketiciye ulaşana kadar alış-satış birim fiyatları gibi her türlü bilgiyi cep telefonundan görebileceğini belirten Pekcan, “Bu şekilde fahiş fiyat artışı varsa tespit edebilecek” dedi.
#GazetehaberleriTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan: "Hal Kayıt Sistemi (HKS) mobil uygulamasıyla vatandaşlarımız, satın aldığı meyve ve sebzenin üreticisi, üretim tarihi ve yeri, üreticiden tüketiciye ulaşana kadar alış, satış birim fiyatları gibi her türlü bilgiyi cep telefonundan görebilecek. Bu şekilde fahiş fiyat artışı varsa tespit edebilecek, vatandaşlarımız bir anlamda kendi denetimini kendisi yapmış olacak. Bakanlığımızın son dönemde fırsatçılık yapmaya çalışanlara yönelik denetim çalışmaları etkin bir şekilde devam ederken, enflasyonla mücadeleye de bu şekilde katkı sağlanmış olunacak" açıklamasında bulundu.
#Ticaret Bakanı Ruhsar PekcanTürkiye’nin su varlıkları, özellikle de tatlı su kaynakları tek tek yok oluyor. Türkiye, halihazırda ‘su azlığı’ ya da ‘su sıkıntısı’ içinde olan ülkelerden. 2040’a doğru ise nüfus artışıyla ‘su fakiri’ ülke konumuna gerilemesi öngörülüyor.TEMA’nın Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası ağustosta güncellendi. Buna göre kirlenerek, kuruyarak yok olma tehdidi altındaki su varlığı (akarsu, nehir, göl) sayısı iki yılda 59’dan 109’a yükseldi.
#GazetehaberleriBiyosistem Mühendisliği, üniversite tercihi yapacak gençlerin araştırdığı bölümler arasında yer alıyor. Yaşam tecrübesinin çok az olduğu yıllarda hayatımızı sonuna kadar etkileyecek olan meslek seçimi yaparız. Biyosistem Mühendisliği gibi hakkında pek fazla bilgiye sahip olmadığımız bölümleri genelde yazmaya çekiniriz. Bu yüzden yazacağınız her bölümü detaylı incelemeli, yeteneklerinizin ve isteklerinizin farkına varmalısınız. İşte, o bölümlerden birisi olan Biyosistem Mühendisliği hakkında bazı bilgiler
#Biyosistem MühendisliğiTRABZON'un Köprübaşı ilçesinde bir evin bahçesinde görülen 2 metre uzunluğundaki yılan, evin sahibi tarafından öldürüldü. Öldürülen yılanın, dünyanın en zehirli yılanlarından olan engerek türünün, Doğu Karadeniz'deki tek endemik çeşidi 'Hopa engereği' (Vipera kaznakovi) olduğu belirlendi. Nesli tehlike altındaki 'Hopa engereği'nin yaşam alanlarının korunması için kapsamlı eylem planı yürütülüyor.
#Yılan