TARIM SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Güncelleme Tarihi:

TARIM SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2020 10:04

Tarım sektörünün tüm paydaşlarını online bir portal üzerinde buluşturacak olan Dijital Tarım Pazarı’nın çalışma sistemini anlatan ATB Başkanı Ali Çandır, “Olağanüstü koşullar nedeniyle her şeyin hızla dijitalleştiği bu dönemde tarım sektörünü bu kapsamın dışında tutmamız beklenemezdi” dedi.

Haberin Devamı

 TARIM ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Dijital Tarım Pazarı (DİTAP), koronavirüs salgını sürecinde zorlaşan pazarlama ve tedarik sorunlarına çözüm getiriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) de desteklediği proje, tarım sektörünün tüm paydaşlarını online bir portal üzerinde buluşturmaya hazırlanıyor. Platform ile çiftçinin zorluklarla ürettiği ürününe rahatlıkla pazar bulması, ürüne standart getirilerek tüketiciye kaliteli ürün sunulması hedefiyle oluşturulduğunu belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, üreticiden halciye, kooperatiflerden ihracatçılara kadar tarım sektöründen gelirini kazanan herkesin bu portalda buluşacağını söyledi.

TARIM SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

PİYASA YENİDEN ŞEKİLLENECEK
DİTAP’ın çalışma sistemiyle ilgili bilgi veren Başkan Çandır, “Koranavirüs salgını, tarımı stratejik sektör olarak korumamız gerektiğini en acı şekilde gösterdi. Dijital pazar piyasanın online ortamda yeniden şekillenmesini sağlayacak çok önemli bir platform. Sistem sayesinde üretici ile tüketici arasında doğrudan bir bağ kurulması hedefleniyor. Tarım sektörü ve tüm paydaşları için adaletli bir sistem oluşturulduğundan olumlu etkiler doğuracaktır. Bu platformun işlemesi için hem üreticinin hem ticaretini yapanların portala sahip çıkması gerekiyor. Olağanüstü koşullar nedeniyle her şeyin hızla dijitalleştiği bu dönemde tarımı bu kapsamın dışında tutmamız beklenemez. Onun için eski sistemlerin tamamını hızla revize edip bu yeni koşullara uygun hale getireceğiz.

Haberin Devamı

ÜRÜNLERE STANDART GETİRİLMELİ
Sistemde aksamaların yaşanmaması için alınması gereken tedbirlere de değinen Çandır, “Bu dijital platformunda bazı ürünlerde işlem yapmak kolay ancak zaman içerisinde bazı ürünlerde işlem yapmanın zorlukları çıkacaktır. Bunun önüne geçmenin iki koşulu var. Birinci koşulu bu ürünlere standart getirilmesi. İkinci koşulu ise tarımda teslimatlarla ilgili iklimsel koşulların etkisini göz önüne aldığımızda teslimat tarihlerinin iyi hesaplanması. Bu çalışmalar yapılırsa doğru sonuçlar alırız” dedi.

Haberin Devamı

ÜRETİCİYE DİJİTAL PAZAR EĞİTİMİ
Bu konuda önümüzdeki günlerde üyelere yönelik bir eğitim planladıklarını da sözlerine ekleyen Çandır şunları söyledi: “Bu süreçte tarım sektörünün dijital çağa ayak uydurması daha da belirgin biçimde zorunluluk haline geldi. Tabii ki alışkanlıklarımızdan vazgeçmemiz zor ancak değişen koşullara ayak uydurmalıyız. Online pazarlama ve satış konusunda hızlı karar vermeliyiz. Borsa olarak bu pazarın büyümesinden yanayız ve pazarın büyümesi için destek vereceğiz. Platformun tarımsal üretim ve ticarete ivme kazandırmasını umuyoruz.”

DİTAP NASIL ÇALIŞACAK?
Tohumdan çatala kadar tedarik zincirinin tüm aşamalarının sağlandığı bir pazar olarak tanımlanan Dijital Tarım Pazarı (DİTAP), alıcı, satıcı ve lojistik sağlayıcıların e-devlet üzerinden sisteme giriş yapabildiği ve aynı ortamda iletişime geçebildiği elektronik bir platform olarak planlandı. Bu sözleşmeli tarım portalında bireysel tüketici, hal, manav ve zincir market ürünleri için, gıda fabrikaları da tarımsal ham madde için talep oluşturabiliyor. Bu talepler kısa mesaj yoluyla en ücra köylerdeki çiftçilere kadar ulaşıyor. Kooperatifler, birlikler, çiftçiler, üreticiler, gübre, tarımsal ilaç ve ekipman tedarikçileri, finansman şirketleri ve sigorta acentelerinin bulunduğu sistemde çiftçi, ürettiği ürünleri değer fiyattan alıcılarla buluşturabiliyor. Ayrıca DİTAP’ı kullanan tarım sektörü paydaşları bankaların tarımı destekleyici kredi paketlerinden de yararlanabiliyor.

BAKMADAN GEÇME!