Plat Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından, dün düzenlenen 7. Private Label Zirvesi’nde konuşan BİM İcra Kurulu Üyesi COO ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç, zincir marketlerdeki fiyat tartışmalarıyla ilgili, “‘Sebze meyve satışı perakendeciye yasaklansın zarar etmekten kurtulalım’ diyen dernek üyeleri var. Domatesi sıfır liraya alsanız, markete gelene kadar maliyeti 7.5 liraya çıkıyor. Marketlerin de bir çalışma maliyeti var, kira, elektrik, su, personel, iletişim masrafı var. Bunun sorumlusuymuş gibi bizi göstermeye çalışanlar var. Bunun perakendedeki fiyat gelişiminden sorumlu biz olamayız. Mağazalarımızın yüzde 97’si kira. Kiradan daha fazla elektrik parası öder hale geldik. Bu yanlış algıdan ülkeyi kurtarmak zorundayız. Asıl mesele plansız üretim ve dışa bağımlılık. Ayrıca tedbir alınmazsa süt ve et konusunda 2023 daha zor geçecek” dedi.
#Galip AykaçEnflasyonun sorumlusunun tarım ve gıda olarak lanse edildiğine dikkat çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bunun gerçeği tam olarak yansıtmadığını savunarak enflasyonda gıdanın payının ulaştırmanın altında kaldığını söyledi.
#TZOBAnadolubank’ın Genel Müdürü Gökhan Günay, bankanın halka açılmak ve ortaklık gibi bir planı olmadığını belirterek, "Bizim patron (Mehmet Rüştü Başaran) bir gece rüyasında bankacılık sektöründe satışlar görüp o ruh haliyle satış kararı alırsa bilemem. Ama şu anda sermayedarımız bu konuda net. Anadolubank’ın gündeminde ortaklık ya da halka açılma yok" dedi.
HABAŞ Grubu’nun finans sektöründe faaliyet gösteren iştiraki Anadolubank, Hollanda’da kuracağı banka için hazırlıklarını tamamladı. Anadolubank Genel Müdürü Gökhan Günay, ticari bankacılık alanında faaliyet gösterecek bankanın hizmete başlaması için Hollanda hükümetinden gerekli iznin beklendiğini belirterek, "Önümüzdeki birkaç gün içinde bankamızı faaliyete sokacağız" dedi. Günay, bankanın isminin ise "Anadolubank ND" olacağını söyledi.
Tarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#PestisitYeni yıl öncesi, alışverişin tam da hızlandığı bir dönemde, Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncelledi. İyi de yaptı. Sucuk ve dana kaburga yerine domuz eti, kıymalı pide ve börek yerine sakatat, bal yerine şeker, zeytinyağı yerine tohum yağı ve baharatta yabancı madde yemişiz. Gördük ki özellikle de sucuk, kıyma, zeytinyağı ve bal gibi ürünlerde sahtecilik had safhada. Kanser geçmişi de olan bir tüketici olarak, “İyi de onu yeme bunu yeme peki ne yiyeceğiz” şaşkınlığına düşmüş durumdayım. Yok mu bu sahtecilerden korunmanın bir yolu? Ve dahası ne ceza alıyorlar? İfşa edildiklerinde üretim ve satış duruyor mu? Hepsini sordum.
#SucukSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkePsikolog-antropolog Dr. Ceylan Nur Akgün yeni kitabı ‘Annelik: Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar’da annelik kavramının tarihsel yolculuğuna bakıyor, idealleştirilen anneliğe odaklanıyor ve annelerin yaşadığı kaygı ve suçluluk duygularının nedenlerini de ortaya koyuyor. Akgün: “Romantize edilmiş ve kutsallaştırılmış annelik söylemine kapılmamak en güzeli. Anne olmak ne saçını süpürge etmek ne en mükemmeli olmaya çalışmaktır.”
#Gizem CoşkunardaAntalya'nın Alanya ilçesinde üretici Tunahan Soylu (31), 5 yıl önce Vietnam'dan getirttiği, dünyanın en büyük meyvesi olarak bilinen jackfruit meyvesini yetiştirmeyi başardı. Soylu, bu yıl meyvenin ikinci hasadını yaptı. Sınırlı üretim nedeniyle mevyeye olan talebe yanıt veremediklerini söyleyen Soylu, şimdiye kadar yetiştirdiği en büyük jackfruit meyvesinin 6,5 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.
#VietnamAntalya'nın Alanya ilçesinde üretici Tunahan Soylu (31), 5 yıl önce Vietnam'dan getirttiği, dünyanın en büyük meyvesi olarak bilinen jackfruit meyvesini yetiştirmeyi başardı. Soylu, bu yıl meyvenin ikinci hasadını yaptı. Sınırlı üretim nedeniyle mevyeye olan talebe yanıt veremediklerini söyleyen Soylu, şimdiye kadar yetiştirdiği en büyük jackfruit meyvesinin 6,5 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.
#AntalyaHER dönemde sanat ve spor, toplumları bir araya getiren köprüler oldu. Dil, din, etnik köken ya da siyasi görüş fark etmeksizin, bir konser salonunda ya da stadyumda aynı duygularla bir araya gelmek, insanları o an için aynı tarafta hissettirir. Fakat son yaşananlar, bu iki evrensel alanın bile toplumları birleştirmekte zorlandığını gösteriyor.
#1Geçen hafta düzenlediğimiz İzmir Gastro Fest’te Gıdanın Egemenliğinin ne anlama geldiğini tartışırken Doğa Derneği kurucu üyelerinden, 25 yılı aşkın süredir çalışmalarını ekoloji ve tarım alanında sürdüren, bugün kendini sadece çiftçi olarak tanıtan Güven Eken’in ‘Bir Anadolu Matematiği: Egemenlik Yerine Bereket’ başlıklı konuşması bu konuyu bir kez daha gündeme getirmeme vesile oldu.
#Müge AkgünTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünyanın farklı ülkelerinde kahverengi kokarca pandemisi yaşandığını belirterek, "Biz bununla mücadele ediyoruz. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüz ilgileniyor. Yukarıdan ilaçlayalım kökünü kurutalım gibi bir uygulama yok. Valilerimiz ile bu konuda görüşeceğiz. Kışlak mücadelesini iyi yapmalıyız ve burada halk sağlığı konusu var" dedi.
#İbrahim Yumaklı