Plat Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından, dün düzenlenen 7. Private Label Zirvesi’nde konuşan BİM İcra Kurulu Üyesi COO ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç, zincir marketlerdeki fiyat tartışmalarıyla ilgili, “‘Sebze meyve satışı perakendeciye yasaklansın zarar etmekten kurtulalım’ diyen dernek üyeleri var. Domatesi sıfır liraya alsanız, markete gelene kadar maliyeti 7.5 liraya çıkıyor. Marketlerin de bir çalışma maliyeti var, kira, elektrik, su, personel, iletişim masrafı var. Bunun sorumlusuymuş gibi bizi göstermeye çalışanlar var. Bunun perakendedeki fiyat gelişiminden sorumlu biz olamayız. Mağazalarımızın yüzde 97’si kira. Kiradan daha fazla elektrik parası öder hale geldik. Bu yanlış algıdan ülkeyi kurtarmak zorundayız. Asıl mesele plansız üretim ve dışa bağımlılık. Ayrıca tedbir alınmazsa süt ve et konusunda 2023 daha zor geçecek” dedi.
#Galip AykaçEnflasyonun sorumlusunun tarım ve gıda olarak lanse edildiğine dikkat çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bunun gerçeği tam olarak yansıtmadığını savunarak enflasyonda gıdanın payının ulaştırmanın altında kaldığını söyledi.
#TZOBAnadolubank’ın Genel Müdürü Gökhan Günay, bankanın halka açılmak ve ortaklık gibi bir planı olmadığını belirterek, "Bizim patron (Mehmet Rüştü Başaran) bir gece rüyasında bankacılık sektöründe satışlar görüp o ruh haliyle satış kararı alırsa bilemem. Ama şu anda sermayedarımız bu konuda net. Anadolubank’ın gündeminde ortaklık ya da halka açılma yok" dedi.
HABAŞ Grubu’nun finans sektöründe faaliyet gösteren iştiraki Anadolubank, Hollanda’da kuracağı banka için hazırlıklarını tamamladı. Anadolubank Genel Müdürü Gökhan Günay, ticari bankacılık alanında faaliyet gösterecek bankanın hizmete başlaması için Hollanda hükümetinden gerekli iznin beklendiğini belirterek, "Önümüzdeki birkaç gün içinde bankamızı faaliyete sokacağız" dedi. Günay, bankanın isminin ise "Anadolubank ND" olacağını söyledi.
Psikolog-antropolog Dr. Ceylan Nur Akgün yeni kitabı ‘Annelik: Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar’da annelik kavramının tarihsel yolculuğuna bakıyor, idealleştirilen anneliğe odaklanıyor ve annelerin yaşadığı kaygı ve suçluluk duygularının nedenlerini de ortaya koyuyor. Akgün: “Romantize edilmiş ve kutsallaştırılmış annelik söylemine kapılmamak en güzeli. Anne olmak ne saçını süpürge etmek ne en mükemmeli olmaya çalışmaktır.”
#Gizem CoşkunardaAntalya'nın Alanya ilçesinde üretici Tunahan Soylu (31), 5 yıl önce Vietnam'dan getirttiği, dünyanın en büyük meyvesi olarak bilinen jackfruit meyvesini yetiştirmeyi başardı. Soylu, bu yıl meyvenin ikinci hasadını yaptı. Sınırlı üretim nedeniyle mevyeye olan talebe yanıt veremediklerini söyleyen Soylu, şimdiye kadar yetiştirdiği en büyük jackfruit meyvesinin 6,5 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.
#VietnamAntalya'nın Alanya ilçesinde üretici Tunahan Soylu (31), 5 yıl önce Vietnam'dan getirttiği, dünyanın en büyük meyvesi olarak bilinen jackfruit meyvesini yetiştirmeyi başardı. Soylu, bu yıl meyvenin ikinci hasadını yaptı. Sınırlı üretim nedeniyle mevyeye olan talebe yanıt veremediklerini söyleyen Soylu, şimdiye kadar yetiştirdiği en büyük jackfruit meyvesinin 6,5 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.
#AntalyaHER dönemde sanat ve spor, toplumları bir araya getiren köprüler oldu. Dil, din, etnik köken ya da siyasi görüş fark etmeksizin, bir konser salonunda ya da stadyumda aynı duygularla bir araya gelmek, insanları o an için aynı tarafta hissettirir. Fakat son yaşananlar, bu iki evrensel alanın bile toplumları birleştirmekte zorlandığını gösteriyor.
#1Geçen hafta düzenlediğimiz İzmir Gastro Fest’te Gıdanın Egemenliğinin ne anlama geldiğini tartışırken Doğa Derneği kurucu üyelerinden, 25 yılı aşkın süredir çalışmalarını ekoloji ve tarım alanında sürdüren, bugün kendini sadece çiftçi olarak tanıtan Güven Eken’in ‘Bir Anadolu Matematiği: Egemenlik Yerine Bereket’ başlıklı konuşması bu konuyu bir kez daha gündeme getirmeme vesile oldu.
#Müge AkgünTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünyanın farklı ülkelerinde kahverengi kokarca pandemisi yaşandığını belirterek, "Biz bununla mücadele ediyoruz. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüz ilgileniyor. Yukarıdan ilaçlayalım kökünü kurutalım gibi bir uygulama yok. Valilerimiz ile bu konuda görüşeceğiz. Kışlak mücadelesini iyi yapmalıyız ve burada halk sağlığı konusu var" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık