Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba TRT Haber’de açıklamalarda bulundu. Fakıbaba, İsrail'in Türkiye'den tarım ithalatını durdurmasının makro açıdan Türkiye için bir anlam ifade etmediğini önemli bir olay olmadığını söyledi. Fakıbaba, "İthalatı durdurmaları bizim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Bizim gibi büyük bir ülke İsrail gibi küçük bir ülkeye ihracat yapsak ne olur yapmasak ne olur" dedi.
#İsrail2011’de ihracat yüzde 18.5 artarak 134 milyar 954 milyon dolar, ithalat da yüzde 29.8 artışla 240 milyar 833 milyon dolara çıkarak rekor kırdı. Dış ticaret açığı, 2011’de yüzde 47.7 artarak 105 milyar 879 milyon doları buldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 56’ya geriledi.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit Çetin, Türkiye’de 1980’den beri tarımın gerilediğini ve yerini yabancı ülkelerin ürettiği ürünlerin aldığını belirterek, “Biz en güçlü olduğumuz tarımsal alanda ciddi ivme kaybediyoruz, geri çekiliyoruz” dedi.
İhracat, mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 artarak 8 milyar 890 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde ithalat yüzde 11.8 artarak, 12 milyar 967 milyon dolara yükseldi. Böylece dış ticaret mart ayında 4 milyar 76 milyon dolar açık verdi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünyanın farklı ülkelerinde kahverengi kokarca pandemisi yaşandığını belirterek, "Biz bununla mücadele ediyoruz. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüz ilgileniyor. Yukarıdan ilaçlayalım kökünü kurutalım gibi bir uygulama yok. Valilerimiz ile bu konuda görüşeceğiz. Kışlak mücadelesini iyi yapmalıyız ve burada halk sağlığı konusu var" dedi.
#İbrahim YumaklıHer yıl 300 ila 400 yeni yatırımcının girdiği atçılık sektörü, hara ve at yatırımlarıyla büyüyor. Yıllık at yarışı ciro büyüklüğünün yaklaşık 50-60 milyar TL olduğu tahmin edilen Türkiye’de yılda 200 ila 250 at ithal ediliyor. Piyasa değeri milyonlarca lirayı aşan atların, yıllık bakım maliyetleri ise 60 bin lirayı buluyor.
#Atçılık SektörüVietnam ve Brezilya gibi önde gelen kahve üreticilerinin yaşadığı kuraklığın ucu, Türkiye’deki beyaz yakalıya kadar ulaştı. Küresel kahve fiyatları rekor seviyelere çıkınca, yurtiçinde bir bardak karton kahvenin fiyatı 150 lirayı aştı. Sektör temsilcileri, hem fiyatların geldiği seviye hem de evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla kahve demleme ekipmanları ile kahve makinesi satışlarında sert artışlar olduğunu anlattı. Kahve zincirlerinde satılan bir bardak espresso kahve çeşidi 70 TL’den başlarken; evde bir bardak Americano, cappuccino, latte ya da mocha içmenin maliyeti 22 liraya geliyor.
#Kahve