Güncelleme Tarihi:
İşte Fakıbaba’nın sözlerinden satır başları:
"YAPSAK NE OLUR YAPMASAK NE OLUR"
İthalatı durdurmaları bizim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Bizim gibi büyük bir ülke İsrail gibi küçük bir ülkeye ihracat yapsak ne olur yapmasak ne olur. Bizim ihracat miktarımız 17 milyar dolar. Bizim oysa İsrail’e ihraç ettiğimiz toplam mal miktarı 270 milyon dolar. Bu bizi hiç rahatsız etmez. Hatta ve hatta şu ortamda onların durdurması ve bizim göndermemiz de bakanlık olarak da gayet uygun bir olaydır.
Daha önceden “ihracatı ben durdurdum” deseydim daha mutlu olurdum.
8 milyonluk küçük bir ülkenin ihracatına ihtiyacımız yoktur.
İhraç ettiğimiz domates var, tütün ürünleri var, şeker mamulleri var, bisküvi var. Buna benzer ürünler var.
Biz bunları başka ülkelere zaten ihraç ediyoruz. Çok önemli bir olay değil.
Bunlar kendilerini bir şey zannediyorlar. 8 milyonluk bir ülke zannediyor ki ABD her zaman bu bölgede olacak. Bizim Yahudi vatandaşlarımız var büyük saygı duyuyorum. Onlar bizim vatandaşlarımız.
İsrail hükümeti gibi davranmamız mümkün değildir. Bunlar gerçekten terörist insanlar. Yeni bir kavga başlattılar ama bu kavganın zararlısı İsrail olacak ABD olacak.
“GIDA FİYATLARI ENFLASYONUN ALTINDA”
Enflasyonu tırmandıran günah keçisi olarak gıda görülüyor. Ama veriler diyor ki gıda fiyatları enflasyonun altında.
Ette 2 büyük market zincirinde 13 bin şubede 29 ve 31 liradan satarken şimdi üçüncü önemli bir market zincirini de ilave ettik.
“DAHA FAZLA ET SATIŞI OLACAK”
Market CEO’larıyla görüştüm. Daha fazla et satışı olacak. Bu market satışları olmasa et fiyatları daha da artacak 60 liraya kadar çıkabilecekti.
TARIM İHRACATI 38 MİLYON DOLAR
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Türkiye, 2017 yılında İsrail'e 38 milyon dolar değerinde tarım ihracatı gerçekleştirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İsrail'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği tarım ithalatı da benzer bir hacimde meydana geldi: 37 milyon dolar.
2014 yılında Türkiye'nin İsrail'e tarım ve ormancılık ihracatı 40 milyon dolar, İsrail'den ithalatı 19 milyon dolar iken, yıllar içinde bu ürün grubu içinde iki ülkenin ticaret hacmi birbirine yaklaşmış.
İMALAT SANAYİ EN BÜYÜK İHRACAT KALEMİ
iki ülke arasındaki ticaret hacmine baktığımız zaman ise 2017 yılında 4,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz.
İsrail, Türkiye'nin büyüklüğüne göre ticaret ortakları sıralamasında 21. basamakta yer alıyor.
İTHALAT TUTARI 1 MİLYAR 510 MİLYON DOLAR
2017'de Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 3,41 milyar dolar, İsrail'den ithalatı ise 1,51 milyar dolar şeklinde meydana geldi.
Yine 2017 verilerine göre Türkiye'nin İsrail'e gerçekleştirdiği en büyük ihracat kalemi 3,3 milyar dolar ile imalat sanayi.
Ekonomi Bakanlığı'na göre Türkiye ile İsrail arasında imzalanan ve 1 Mayıs 1997 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nı takiben iki ülke arasındaki ticaret hacmi yıllar içinde artış gösterdi.
Yine Ekonomi Bakanlığı'na göre Türkiye'nin İsrail'e ihracatında en önemli ürünler binek otomobilleri, demir çelik ürünleri, izole edilmiş kablo ve teller, mücevherci eşyası ve aksamı, plastik eşyalar, konfeksiyon ürünleri, beyaz eşya, seramik ürünleri ve çimento.
İsrail'in Türkiye'ye ithalatında ise petrol yağları, propilen polimerler, siklik hidrokarbonlar, elektrik enerjisi üretim grupları ve etilen polimerler öne çıkıyor.