AB’de kooperatif cirosu 230 milyar Euro’ya çıktı bizim tarım ithalatı patlıyor

Güncelleme Tarihi:

AB’de kooperatif cirosu 230 milyar Euro’ya çıktı bizim tarım ithalatı patlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2011 00:00

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit Çetin, Türkiye’de 1980’den beri tarımın gerilediğini ve yerini yabancı ülkelerin ürettiği ürünlerin aldığını belirterek, “Biz en güçlü olduğumuz tarımsal alanda ciddi ivme kaybediyoruz, geri çekiliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

En yüksek ithalat artışının yüzde 46 ile tarımsal ürünlerde olduğuna dikkat çeken Çetin, dünyada tarım savaşından galip çıkmanın tek yolunun kooperatifleşme olduğunu söyledi.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin kooperatifçilik için önemli bir örnek olduğunu ifade eden Cahit Çetin, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de pazar ve ihracat lideri, dünyada saygı gören, 100 binin üstünde kişiye geçim sağlayan, ticari operasyonundan kâr eden, tüketicinin sevdiği ve tam güvendiği bir marka yarattık. Her bir bağlı kooperatifimizi geliriyle giderini dengeleyebilen üretim birimi haline getiriyoruz. Pazarda başarılı olmanın yolunu 28 bin üretici, Tariş’le buldu. Kamu maliyesine aldığımızın üzerinde bir gelir sağlamayı da başardık. 10 yılda kamu maliyesine 75 milyon TL kaynak yarattık. 65 milyon liralık borcumuzu ödemek için de yeni plan bekliyoruz.”

Haberin Devamı

230 milyar Euro

Cahit Çetin, tarımın gelişmekte olan dünyanın yeni silahı olduğuna işaret eden Çetin, şunları söyledi: “Avrupa’da tarım nüfusu yüzde 14, Türkiye’den daha fazla üretiyor. AB’de tarımsal kooperatifler, yüzde 75 ortalamayla 230 milyar Euro ciroyla tarımsal ekonomiyi yönetirken, bizdeki üretim ve kooperatifler geri çekilip, yerini bu ideolojiye terk ediyor. BM, 2012’yi ‘Dünya Kooperatifçilik Yılı’ ilan etti. Dünya açlığa, krize karşı bu modelden yararlanmak isterken, Türkiye’de ne yazık ki seçim  arifesinde kimse bu konuda tek laf etmiyor.”

Sosyal güvenlik sistemi

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Yaşar Uysal da, tarımın halen Türkiye için “sosyal güvenlik sigortası” rolü oynadığını vurgulayarak, şunları anlattı: “Kentte başı sıkışan, işsiz kalan, köyde akrabalarının yanına koşuyor, en azından orada karnı doyuyor. Çiftçinin ürettiğinden para kazanabilmesinin yolu örgütlenmeden, kooperatiften geçiyor. Aksi halde köylünün tarladan 40 kuruşa sattığı salatalık, şehirde 2 liraya çıkıyor, aracılar kazanıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!