Prof. Dr. Fatih Satıl, Ramazan Bayramı'nda aşırı şeker tüketimine karşı tarçının tüketilmesini önerdi, “Kahvaltıdan önce 2 dilim kabuklu limon ve çubuk tarçın ile birlikte ılık bir bardak suyu içecek olursak, hem aşırı tatlı tüketimini hem de yemeklerden sonraki kan şekerinin yükselmesini engellemiş oluruz” dedi.
#Tarçın Nasıl KullanılırRamazan ayında sık karşılaşılan sorunlardan birinin kan şekeri dengesizliği olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Çağlanur Korkmaz, iftarda sofralarda tarçına yer verilmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, "Ramazan’da kan şekerinizi tarçınlı çayla dengeleyin" dedi.
#Tarçın Nasıl KullanılırHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanTarihi çok eskilere dayanan salep, kış mevsiminde her zamankinden çok daha fazla rağbet görüyor. Evde yapılan salebin yerini ise hiçbir şey tutmuyor. Peki, salep hangi bitkiden, nasıl yapılıyor? İşte, salebin nereden geldiğini merak edenler için detaylı bilgi…
#Salep Hangi BitkiBoza Osmanlı’dan günümüze kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Özellikle geceleri tüketilmesi bir nevi gelenek haline gelen boza, fermente bir içecek olduğundan oldukça da faydalıdır. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bağışıklık dostu fermente içeceklere ilginin de artmasıyla daha da popüler bir hale gelen boza evde de yapılabilir. Sizin için evde boza yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını araştırdık ve bir boza tarifi hazırladık. Afiyet olsun…
#Boza Nasıl YapılırEgzotik Doğu’nun bize armağanı tarçın, binlerce yıldır muhteşem kokusu ve tadıyla büyülüyor insanlığı. Mutfaktan yükselen tarçınlı bir kekin kokusu kadar ‘evde’ hissettiren çok az şey var... Dünyanın bu en popüler baharatının kullanım alanı sadece tatlılarla sınırlı sanıyorsanız tariflerimi mutlaka deneyin.
#Gülay Barbaros AltanUzun yıllardır sofralardan eksilmeyen komposto yalnızca Türk mutfağında değil, yabancı ülkelerde de beğenilerek içilir. Yurt dışında bazı ufak değişikliklerle tüketiyor olsalar da esasında aynı şekilde yapılır. Kompostonun tüm inceliklerini Rüzgar Sünbül ve Lezizz rehberimizden tüm merak ettiklerinizi öğrenip, kayısı, erik, elma, vişne, armut kompostosu tariflerini denemeye başlayabilirsiniz.
#Kompostoİftar ve sahur sofraları hoşafsız olur mu? Hem sıvı hem de enerji ihtiyacımızı karşılayan bu geleneksel tat, aynı zamanda tatlı isteğimizi de bastırıyor. Hele bir de yanında pilav varsa kaşıklamaya doyum olmuyor. Yazarlarımız Sahrap Soysal ile beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit birbirinden leziz hoşaf tarifleri veriyor.
#Hoşaf TarifiMisafirlerime kurduğum sofrada iyi bir pastırma olmalı. Biz lokantada pastırmamızı kendimiz yapıyor, koruyucu madde kullanmıyoruz. Sonra bazen toz haline getirip humusun üzerine serpiyoruz, bazen de tavuk budunun içini pastırma kıtırıyla doldurup pişiriyoruz. Minik börekleri pastırmalı ve sivri biberli yapmaya bayılıyorum. Kızarmış ekmeğin üzerine ince bir dilim tereyağı ve yeni kesilmiş pastırma da sevdiğim tatlar listesinin başında geliyor. Karar veremedim, pastırmanın her halini seviyorum galiba...
#Pastırmalı YumurtaDeğerli bir arı ürünü olan kestane balı faydaları ile tüm zamanların favori besin kaynakları arasında yer alıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen kestane balı kullanımı da bir o kadar dikkat gerektiriyor. Fazla ve yanlış tüketiminin vücuda zararları bulunabileceği kestane balı doğru kullanıldığı takdirde pek çok hastalığa fayda sağlayabilir. Peki, kestane balı nasıl olur, neye iyi gelir? İşte kestane balı faydaları ve kullanımı...
#Kestane Balı‘Arancine’, ‘arancinu’, ‘arancini’, ‘arancina’... Farklı bölgelerde farklı isimlerle anılan bu pirinç topları adını, turuncu rengiyle göz kamaştıran portakaldan (arancia) alıyor. Bu hafta size mantarlısının ve bolonez soslusunun nasıl yapıldığını anlatacağım.
#ArancineDoğal şifalı besinler arasında yer alan tarçınlı su zayıflatır mı sorusu kilo vermek isteyenler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Tarçın eski çağlardan beri sağlık için kullanılmaktadır. Bu nedenle tarçın lezzetli tariflerden ve bitki çaylarına mutfaklarımızda yer alıyor. Peki, tarçınlı su zayıflatır mı, ne işe yarar? İşte tarcınlı suyun faydaları...
#Tarçınlı SuDünyanın pek çok farklı ülkesine gerçekleştirdiğim çay seyahatlerimin hepsinde yanımda bir demlik ve ince belli taşıdım. Durun, hemen ‘delirmiş’ demeyin. Dünyanın en iyi üreticilerinin veya çay satıcılarının Türk çayı hakkında ne düşüneceklerini çok merak ediyordum... Gelin, 15 Aralık Dünya Çay Günü vesilesiyle sizi favori çaylarım eşliğinde bir tura çıkarayım.
#Türk ÇayıDoğal ortamda kendiliğinden yetişen ve birçok faydası bulunan bitkileri öğrenerek bu bitkilerden yararlanmak mümkün olmaktadır. Yarpuz otu da doğal ortamda yetişebilen ve kolaylıkla bulunarak birçok rahatsızlığa iyi gelen şifa yöntemi olarak geçmişten günümüze kadar kullanılmış bir bitkidir. Yarpuz otu nerelerde yetişir ve nasıl kullanılır, faydaları nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Yarpuz OtuTarçın oldukça lezzetli baharatlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle tatlılarda ve bazı yemeklerde tarçın kabuğu kullanılmaktadır. Kabuk tarçın nasıl toz haline getirilir? Tarçın tozu nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.
#Nasıl YapılırSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarSöz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaDünyada pek çok farklı özelliği bulunan tütsüler vardır. Değişik bitki çeşitleri kullanmak amacıyla hazırlanan tütsüler, aynı şekilde insan sağlığı bakımından mühim katkılar sağlamaktadır. Peki, tütsü nasıl yakılır? Evde tütsü neden yakılır? Tütsünün faydaları nelerdir? İşte tütsü ile ilgili tüm ayrıntılar.
#Tütsüİnsanların pek çoğu, inci gibi parlayan bembeyaz dişlere sahip olmayı isterler. Fakat gün içinde tüketilen içecek ve yiyecekler, dişlerin lekelenmesine ve arzu edilen beyazlıkta olmasına engel olur. Peki dişler nasıl beyazlar, dişi en iyi ne beyazlatır? Diş lekeleri nasıl temizlenir? Dişlerin beyazlaması için ne yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#DişHicri takvime göre Muharrem ayının 10. Günü hazırlanan aşurenin yapımıyla ilgili araştırmalara başlandı. Çeşitli bakliyat ve malzemelerle hazırlanan geleneksel lezzetimiz aşure için, herkes sevdiklerine en iyisini sunmak istiyor. Peki, Aşure kaç malzeme ile yapılmalı, hangi malzeme ne zaman eklenmeli? Aşurenin yapımında önemli tüyolar…
#Aşure Kaç Malzeme İle YapılmalıSivilceler, iyileşirken leke veya iz bırakarak iyileşir. Bu nedenle ciltte meydana gelen izler rahatsızlık verebilir. Stres ve sağlık beslenme gibi durumlar da sivilce oluşumu tetikleyebileceği gibi bazı cilt problemleri de buna neden olabilir. Sivilce lekelerine iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde çözüm bulunabilir. Peki sivilce lekeleri nasıl geçer? Evde sivilce izlerine ne iyi gelir? İşte sivilce oluşumunun nedenleri ve sivilce lekelerine çözüm olabilecek öneriler...
#Sivilce Lekelerine Ne İyi GelirSıcak yaz aylarının gelmesiyle birlikte pek çok sivrisinek ısırmasına maruz kalmaya başladı. Atopik cilde sahip kişilerde sadece ısırıldıkları bölgelerde değil de tüm vücutta kabarma, kaşıntı, kızarma şişlik gibi alerjik belirtiler gösterebiliyor. Sivrisinek ısırmasının neden olduğu kaşıntı, kaşıntının beraberinde getirdiği acı ve şişmeler için doğal çözümler bulunuyor. Peki, sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer? İşte sivrisinek ısırmasına doğal çözümler…
#Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir