Güncelleme Tarihi:
ŞAHRAP SOYSAL'IN TARİFİ
ERİK HOŞAFI (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 250 gr erik kurusu (sarı kuru üzüm veya kuru mürdüm kullanabilirsiniz)
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 6 su bardağı su
- 7-8 adet karanfil
NASIL YAPARIM?
- Kuru erikleri bir kaba alın, üzerine bol su ilave edip 2-3 saat kadar bekletin.
- Suyunu süzdüğünüz üzümleri bir tencereye aktarın.
- 6 su bardağı su ve tane karanfilleri de ekleyip orta ısılı ateşte sık sık karıştırarak pişirmeye başlayın.
- Su kaynayınca şekeri ilave edin ve yine sık sık karıştırarak 8-10 dakika daha pişirin.
- Hoşafı iyice soğuyunca kâselere pay edip servise sunun.
KURU KAYISI HOŞAFI (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 250 gr kuru kayısı
- 100 gr kuru İzmir üzümü
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 6 su bardağı su
NASIL YAPARIM?
- Kayısıların her birini iri iri doğrayın. Üzümlerle birlikte iyice yıkayın.
- Tencereye aldığınız kuru meyvelerin üzerine 6 su bardağı soğuk su ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapatıp 4-5 saat buzdolabında bekletin (Vaktiniz varsa 1 gece bekletmeniz en iyisi). Meyveler iyice yumuşayıp şişecek.
- Yumuşayan meyvelerin üzerine toz şekeri ilave edip orta ısılı ateşte şerbet kaynayıncaya kadar pişirin.
- Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını kısın.
- Hoşafı 30 dakika daha pişirip ocaktan alın Soğuyunca servise hazır.
BERRİN YİĞİT'İN TARİFİ
İradenin güçlendiği, ruhun dinlendiği ve bedenin arındığı ramazan ayındayız. Sevdiklerimizle bereketli iftar sofralarında bir araya geliyoruz. Bu sofralarda benim favorim, hem sıvı hem de enerji ihtiyacımızı karşıla-yan hoşaflar... Tatlı isteğini bastırmak için birebir, üstelik şişkinliğe ve hazımsızlığa da çok iyi geliyor. Geleneksel hoşaflarda toz şeker kullanılır. Ama ben size yerken içinde ilave şeker olmadığını fark edemeyeceğiniz, birbirinden nefis tarifler vereceğim.
İlk önerim, kabızlık problemi yaşayanlara... Tencerede 1 litre su kaynatın. 2 su bardağı kadar kuru eriği doğrayıp çekirdeklerini çıkarın ve tenceredeki suya katın. 1 avuç kadar kabuğu soyulmuş, çiğ badem de ekleyip 10-15 dakika pişirin. Buzdolabında güzelce soğutup kâselere pay ettikten sonra hava sıcaklığına bağlı olarak dilerseniz buz küpleri ilave ederek servis edebilirsiniz. “Demir eksikliğim var” diyenlere de özel bir hoşaf tarifim var. Üzüm hoşafını herkes bilir ama bu sefer kurutulmuş siyah üzümle yapacağız. Tencerede yine 1 litre su kaynatın. 1 su bardağı çekirdekli kuru üzüm ekleyip üzümler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp biraz soğuduktan sonra yarım çay bardağı pekmez ve yarım çay barda-ğı limon suyu ilave edin. Pekmez ve kuru üzüm bitkisel demir kaynaklarıdır. C vitamini kaynağı olan limon suyuyla buluştuğunda demir emilimini arttırır.
Ana yemeklerin yanına çok yakıştırdığım kuru incirli vişne hoşafını da denemenizi isterim. İncirleri kü-çük küçük doğrayıp tencereye alın. 1 litre su, biraz dondurulmuş vişne ve 1 çay bardağı kadar elma suyu ekleyip pişmeye bırakın. İncirler yumuşadığında ocaktan alıp içine çubuk tarçın ekleyin, nefis bir aroma katacaktır.
Taze meyve de katabilirsiniz
Hoşaf yaparken kuru ve taze meyveleri karıştırdığım da oluyor. Bunlardan biri ayvalı kayısı hoşafı. Ay-vaları soyup küp küp doğrayın; 4-5 adet karanfil ve yine küp küp doğranmış kuru kayısılarla birlikte kayna-yan suda pişirin. Ben buzdolabında soğutup taze nane ve reyhanla süslüyorum, ferah bir tat veriyor.
Hoşaflar sadece ramazanda değil, sıcak yaz aylarında da sofralarınızdan eksik olmasın. Ana yemekle-rin yanına leziz bir eşlikçi olarak yer alsın; hem serinlik versin hem de şifa olsun.