Dünyanın en çok oynanan dijital oyunlarından God Of War’ın tanıtım amacıyla piyasaya sürülen yemek kitabında, Türkiye’den de mercimek köftesi yer aldı. Mercimek köftesini kitaba ekleyen ise oyunun geliştirici ekibinde yer alan Göksu Uğur’du. Göksu annesinin kendisi için özel olarak hazırladığı tarifi yazdı.
#Mercimek KöftesiHer yıl konyada kutlanan ve bir gelenek haline gelen Şivlilik geleneği 2024 tarihleri merak ediliyor. Şivlilik, Konya ilinde her yıl Regaip Kandili'nin gündüz saatlerinde çocukların mahallelerindeki evleri dolaşarak çerez topladıkları kültürel bir etkinliktir. Şivlilik gününde komşulara pişi, haşhaşlı veya tahinli çörek gibi yemekler, çocuklara ise kuru üzüm, kırık leblebi, kurutulmuş meyve veya gofret, çikolata gibi paketli ürünler dağıtılmaktadır. Şivlilik, üç ayların başlangıcı ve Regaip Kandili dolayısıyla kutlanmaktadır. Peki, Konya Şivlilik geleneği kutlamaları 2024 başladı mı, ne zaman başlayacak?
#Şivlilik 2024 Ne Zamanİtiraf edeyim; birkaç ay önce İzmir’e taşınmamın en büyük nedenlerinden biri, istediğim kalitede malzemelere, üreticilere daha yakın olabilmekti. Havra Sokağı’nın bitmeyen hareketi, pazarları, peynircisi, turşucusu ve elbette mis gibi kokan zeytinyağıyla burada alışveriş bir başka!
#İzmirPandemi nedeniyle birçoğumuz annemizden uzaktayız. Bazı dükkânlar kapalı, kargo firmalarının yoğunluktan siparişleri yetiştirememe sorunu var. Anneler Günü’nde onun için uzaktan yapabileceklerinizi derledik. Eğer anneniz yanınızdaysa bu sene en şanslı sizsiniz, ona sımsıkı sarılmak belki de en güzel hediye...
#GazetehaberleriTahin, bilindiği gibi susamın preslenerek püre haline getirilmiş özünün ve yağının bir arada olduğu hali. Sağlığımız için kalsiyumdan vitamine faydalı yağlardan doğal enerjiye kadar pek çok faydası var. Daha çok kahvaltılarda pekmezle karıştırılarak tahin-pekmez karışımı halinde yenir. Humusun ana malzemesi olan nohutla buluşup nefis bir mezeye dönüşür. Tahinin kullanıldığı en sevilen mezelerden biri de "tahin piyazı" olarak bilinen daha çok Hatay'dan Antalya'ya uzanan Akdeniz bölgesinde haşlanmış kuru fasulye veya nohutla yapılan çeşididir. Adana'da tahinli marul cacığı, maydanoz cacığı da yapılır. Tahini bir miktar su ve biraz limon suyu ile karıştırarak kıvamını açıp yani koyuluğunu inceltip yeşil salatalarınıza sos olarak kullanabilirsiniz.
#Gülhan KaraNokul çok sevilen ve nasıl yapıldığı birçok kişi tarafından merak edilen bir hamur işi. Bafra, Sinop, Isparta gibi birçok farklı yöreye mal edilen nokulun lezzeti tüm Türkiye’yi etkisi altına almış durumda. Aralarında ufak tefek farklılıklar olsa da bütün yörelerin nokulu aşağı yukarı aynı şekilde yapılıyor. İşte “Nokul nasıl yapılır?” diye merak edenler için nefis bir nokul tarifi…
#NokulKapalıçarşı yalnız İstanbul’dan değil ülkenin ve dünyanın her köşesinden insan manzaralarının kadrajınıza girdiği sürpriz dolu bir mekân. Çarşı sadece alışveriş düşkünlerinin değil gurmelerin de keyif alacağı bir yer. Buradaki lezzet mekânları gerçekten efsane… Esnafın söylediği şu: “Kapalıçarşı’da kötü yemek olmaz, yapan da barınamaz.” Buyurun birlikte gezelim…
#KapalıçarşıPera Palas Otel’in Alman şefi Maximilian J.W. Thomae (44), Türk modern mutfağı denince akla ilk gelen isimlerden. Rakılı dondurma, ıstakozlu mantı, çikolatalı baklava ya da asma yaprağına çorba hep onun marifeti. 18 yıldır İstanbul’da yaşayan ve yemek kültürümüzü Osmanlı mutfağına kadar inceleyen Thomae, Knorr’un modern tavuk suyunun tanıtım yüzü oldu. Ünlü şefle Türkiye macerasını ve yemek kültürümüzü modernleştirmesi üstüne konuştuk.
Pratik bir anlatımla Türkiye’nin en ünlü aşçılarının hazırladığı, yapılışının her adımının ayrı ayrı fotoğraflandığı, kullanılan her malzeme ve aletin gösterildiği “Türk Mutfağı” ilavesinde yemek tariflerini hem Türkçe, hem Almanca bulabilirsiniz.3 Kasım salı günü Hürriyet ile ücretsiz verilecek Türk Mutfağı ilavesindeki yemekler:
Yılbaşı sofraları için hazırlıklar başlarken, yılbaşı yemekleri arayışları sevdiklerine görkemli sofralar hazırlamak isteyenler tarafından merak ediliyor. Peki, yılbaşı sofrasında neler olmalı? İşte sizler için hazırladığımız hindi tandırdan, balkabağı çorbasına ve yılbaşı mezeleri ile mükellef bir yılbaşı menüsü!
#Yılbaşı MenüsüDepremler sebebiyle bu ramazan biraz buruk geçecek belki ama sofralar yine birlik ve beraberlik için kurulacak. Peyniri, zeytini, mercimeği, pirinci derken iftar ve sahur alışverişini tamamlamak için az bir süre kaldı. Tüm bu ürünleri afet bölgesinden satın alarak oradaki yerel üretici ve kooperatiflere destek olabiliriz. Jürimize favori adreslerini sorduk...
#Deprem BölgesiÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaMasterChef İzmir boyozu ile izleyenleri ekranlara konuk ediyor. İzmir'in meşhur boyoz tarifi merak edilen tarifler arasında zaman zaman yerini alıyor. Peki, İzmir boyozu nasıl yapılır, içinde ne var? İşte, boyoz tarifi ve kolay yapılışı...
#İzmir BoyozuPastane ürünlerini çok seviyorsanız size bir sürprizim var. O çok sevdiğiniz pastane ya da fırın lezzetlerini aslında evinizde de aynı tadı yakalayarak yapmanız mümkün. Bu hafta sizle hepinizin çok sevdiğini düşündüğüm, sadece kahvaltıların değil her saatin gözdesi olan açma tarifini paylaşacağım.
#Poğaça