Tahinli fikirler

Güncelleme Tarihi:

Tahinli fikirler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2014 01:10

Çocukluğumuzun kahramanı tahini daha çeşitli kullanımlarıyla hayatımıza almaya ne dersiniz? Bu hafta, onunla neler yapabileceğimize bir göz atıyoruz.

Haberin Devamı

Tahin, Arapça'da un ve öğütme anlamına geliyor. Çok uzun süre değil, bundan 15 -20 sene önce hayatımızda sadece üç şekilde kullanılıyordu. Bakkal ve pastanelerde, pekmezle beraber satılırdı. Sanırdık ki tahin, sadece pekmeze eşlik etsin diye vardı. Tahinli çörek ve helvaysa eve götürmek için hazır aldığımız güzelliklerdi. Ailede Güneydoğulu veya Kıbrıslı yoksa, humus da evlerde pek yapılmazdı.

Sürülebilir çikolatanın zor bulunduğu dönemde bizi büyüten tahin pekmez karışımının popülerliğinin, ona alternatif ürünlerden dolayı azalması içimi sızlatıyor. Bu cumartesi pekmezin memleketinden gelen bir çocuk olarak bu değere ucundan sahip çıkmak, tahin mucizesinin farklı kullanımları için size ufak pencereler açmak istiyorum.

Çevre ülkelerde tahinin, tıpkı bizim tahin pekmez gibi günlük hayatın içinde kullanımlarının yanı sıra yıldızlaşan varyasyonları da var. Ön plana çıkanları kendimce özetlemek istedim.

Haberin Devamı

Lübnan’da hem humus hem de falafelin yanına sos olarak.

Ermenistan’da lahmacun içine konarak.

Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta limonla açıp başlı başına bir meze olarak, Güney’de ayrıca aynı meze çoğunlukla şişkebap batırmalık olarak.

Irak, İran ve çevresinde hurmadan yapılan, rab isimli pekmezi ile.

Yunanistan’da bal ve kakao ile (Hatta bundan yola çıkarak Nutella gibi kavanozlarda dahi satılarak.)

İsrail’de, Lübnan’a benzer şekilde döner kebapla birlikte.

Bu geleneklerin yanında tahinin özellikle patlıcanla özel bir ilişkisi, nohut ve fasulye gibi bakliyatlarla doğal olarak kurulmuş bir dostluğu, sumakla da onun ekşisini dengeleyerek tadını daha güzel ortaya çıkardığı bir dansı var.

EKMEK ÜZERİNE BALLI TAHİN

Tahinli fikirler

Pekmez yerine balla açılan tahin, peynirle nefis bir atıştırmalık olabiliyor. Biz biraz kakao karıştırıp biraz da harnup – keçiboynuzu tozuyla size üç versiyon yaptık. Sade: 2 çorba kaşığı tahinle 2.5 çorba kaşığı balı karıştırın. Kakaolu: 2 çorba kaşığı tahinle 2.5 çorba kaşığı bal, 2 çay kaşığı kakaoyu karıştırın. Harnup Tozlu: 2 çorba kaşığı tahinle 2.5 çorba kaşığı bal, 1 çay kaşığı harnup tozunu karıştırın. Bu karışımlardan istediğinizi güzelce ekmeğin üzerine sürüp, yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

TAHİNLİ NEFİS PİYAZ

Tahinli fikirler

1 adet soğanı piyazlık doğrayın. Üzerine ince kıyılmış 1/3 bağ maydanozu ekleyin. 1 çay kaşığı pulbiber ve 400 gram konserve fasulyeyi sudan geçirip üzerine ekleyin ve karıştırın. Ayrı bir kapta 1 limonun suyunu, 4 çorba kaşığı tahini, 12 çorba kaşığı zeytinyağını ve 1 çay kaşığı tuzu karıştırıp, salataya ekleyin. 2 yumurtayı sos tenceresine koyup üzerlerini geçene kadar soğuk su koyup, haşlayın. Su kaynadıktan sonra altını kısıp 7-8 dakika daha pişirin. Ardından soğuk sudan geçirerek soğutun ve dilimleyerek piyazın üstüne servis edin. 4 zeytinin çekirdeklerini çıkarıp, 2 veya 3’e bölüp piyazın üstüne serpiştirin. Süslemek için birkaç yaprak maydanoz serpiştirip, zeytinyağı gezdirin.

Haberin Devamı

TAHİN PEKMEZLİ BOMBA SÜT

Tahinli fikirler

Bu tarifle Nevşehir’e selam etmek isterim... Tahin pekmez karışımı kimi çocuğun çok sevdiği kimisinin de ‘çakma Sarelle’ gibi geldiği için burun kıvırdığı bir karışım. Size benzemeye çalışan, özenen çocuklarınızı sabah kahvenizi içerken “sana da kahve yaptım” diyerek ikna edip, içirebileceğiniz, inanılmaz besleyici bir içecek. 1 çorba kaşığı tahin, 4-5 çorba kaşığı pekmezi karıştırın. 1 su bardağı sütü tencerede kaynatıp, ocaktan alın. Daha baskın tahin tadı arayanlar bu oranı artırabilir. Süt köpürtme aletiniz varsa köpük yapıp, üzerine bir parça pekmez gezdirerek servis edebilirsiniz. Hazırladığınız tahin-pekmez karışımını sütün içinde eritecek şekilde karıştırın. Çocuğunuza sizinle beraber sabah sefası yapmak için verin. Kuvveten düştüyseniz bu içecek size de iyi gelecektir.

Haberin Devamı

SALATA SOSU OLARAK TAHİN

Asya mutfağında bizim tahin gibi olmayan, yağ kıvamında susam yağları vardır. Adamı deli eden bu yağdan da etkilenerek ben salatalara sos olarak tahini çok yakıştırıyorum. Tahini ya limonla sade olarak ya da yoğurt da ekleyerek açtığınızda, yeşillik ve sebze salatalarına müthiş bir tat veriyor. Sumak ekleyince adeta tahinin efendiliği ve sakinliğini ortaya çıkarıyor. Sumak ekşiliği yerine zencefil kullanınca daha Uzakdoğu olan bir tada doğru da evrilebiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!