Vegan ya da bitkisel süt, son dönemde, hayvansal gıdalarla beslenmeyen ancak süt açığını kapatmak isteyen tüketicilerin odak noktasında yer alıyor. Badem ve soya gibi ürünlerden elde edilen vegan süt ürünleri, sağlık açısından ise tartışma konusu oluyor. Popüler bir şekilde bu alternatif sütler sağlıklı ve besleyici olarak tanıtılsa da uzun vadede etkilerini ve sonuçlarını kapsayan çok kısıtlı sayıda araştırma bulunuyor. Peki, bitkisel süt, inek sütünün yerini tutar mı? Vegan süt faydaları ve zararları nelerdir? İşte, Uzman Diyetisyen Zehra Bora Kara'nın o konu hakkındaki görüşleri
#Vegan SütChef Rüzgar SÜNBÜL Basit malzemeli tatlılar söz konusu olduğunda akla ilk gelen seçeneklerden biridir Aniden bastıran tatlı krizlerinde oldukça basit malzemelere sahip oluşu ve son derece pratik yapımıyla her daim ilk tercih edilenlerden biri olur. İşte, Trabzon hurması ile hazırlayabileceğiniz birkaç LEZİZZ tarif önerisi...
#Trabzon HurmasıDubai’nin fıstıklı künefe çikolatası tüm dünyaya hızla yayılmaya başladı. Sosyal medya aracılığıyla bir anda popüler olan çikolata ülkemizde de rağbet gördü. Bu yeni tadı denemek için dükkanların önünde kuyruk oluşturanlar ve ufak bir tablete 50 dolar verenler var. Peki bu çikolatanın sağlığa faydaları ve zararları neler? Çok çabuk küflenecek bir ürün mü? Satın alırken ya da evde yaparken nelere dikkat etmeli?
#SağlıkOnkoloji alanında uzmanlaşmış Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Nichole Andrews, kanser riski hakkındaki yanlış bilgilerle mücadele etmek için bir uzak durulması gereken besinler listesi hazırladı.
#Kansere Neden Olan BesinlerABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Gıda Takviyeleri Dairesi Direktörü Stefan Pasiakos, gıda takviyeleri söz konusu olduğunda sadece ülkesinde değil dünyada en yetkin isimlerden biri. Görevi kamuoyunu takviyeler konusunda bilgilendirmek olan Pasiakos, kendi tercihlerini anlattı.
#SağlıkKefir, sağlık trendlerinde yükselişte… Özellikle Avrupa’da perakende sektörü verilerine göre, kefir ilgisi giderek artıyor. Ünlü beslenme uzmanı Tim Spector da kahve ve süt yerine artık kefir gibi fermente süt ürünlerini tercih ettiğini açıkladı. Peki kefirin faydaları neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Pek çok içecek yerine sadece kefir tüketmek doğru mu?
#SağlıkÇağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#Beslenme“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarFırın sütlaç, mutfağımızın geleneksel sütlü tatlılarından biri. Hafif olmasının yanı sıra lezzetiyle herkesin zevkle tükettiği fırın sütlacın yapımı çok kolay. Soğuk soğuk ve üzerindeki tarçınıyla da tadına doyum olmuyor. Peki fırında sütlaç nasıl yapılır? İşte tam kıvamında ve ölçülü fırın sütlaç tarifi... Şimdiden afiyet olsun...
#Fırın Sütlaç Nasıl YapılırFilm gecelerinin vazgeçilmezidir patlamış mısır. Ocakta patlayan o mısırların sesi her yaştan insanı heyecanlandırır. Yüzyıllar öncesine dayanan bu leziz atıştırmalığın yağ ve tuz oranını azaltınca günümüz diyetisyenleri ara öğün olarak öneriyor. Hem çok lezzetli hem de çok kolay yapılan, 7‘den 70’e herkesi büyüleyen bu atıştırmalık hakkında öğrenmek isteyeceğiniz her şey burada. Mısır patlatmanın püf noktaları nelerdir? Mısır patlatırken nelere dikkat edilmeli? Hangi mısır daha iyi patlar? Hangi tencereler mısır patlatmak için uygun? Hangi yağlar tercih edilmeli? Bütün bu soruların cevapları hemen aşağıda...
#Mısır Patlatma TeknikleriHepimiz bayılıyoruz, yememek için kendimizi zor tutuyoruz. Ama ‘Bir ısırık alıp bırakacağım’ dedikten sonra kendimizi kaybediyoruz ve sonrası pişmanlık... Çikolata, çok lezzetli bir atıştırmalık ama içerisinde yağ ve şeker olduğu için sağlıksız olduğu düşünülüyor ve gönül rahatlığı ile tüketilemiyor. Özellikle kilo problemi olan kişilerin rüyalarını süsleyen çikolata, acaba sağlıklı bir gıda olabilir mi? Uzmanlar doğru çikolata türünü seçtiğiniz sürece bu soruya ‘evet’ yanıtını veriyor.
#ÇikolataUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda TakviyesiKalıtsal faktörlerden güneş ışığı ve hava sıcaklıkları gibi dış etkenlere kadar birçok şey, sağlığımız üzerinde büyük etkiye sahip. Beslenme de bu etkenlerden biri. Bu bağlamda yaşlanma karşıtı besinler sık sık gündeme geliyor. Çin’de yapılan yeni bir araştırma da çayın yaşlanmayı yavaşlatmaktaki rolünü ortaya koydu. Peki çay bunu nasıl başarıyor? Günde kaç bardak tüketmek gerekiyor? Tüm çay türleri aynı etkiyi yapıyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkFazla kilo, pek çok uzmana göre sağlığı tehdit eden unsurların başında geliyor. Fazla kilonun, kalp damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok hastalığa zemin hazırladığı sıklıkla söyleniyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiliz Diyetisyenler Derneği, ezberleri bozan bir açıklamada bulunarak kadınların ve 60-65 yaş üstü bireylerin ‘biraz fazla kilolu’ olmasını tavsiye etti. Peki bu tavsiyeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? ‘Biraz fazla kilolu olmak’ açıklamasındaki kilo miktarı tam olarak ne olmalı? Vücut yağı nasıl faydalar sağlıyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkKalp hastalıklarının ortaya çıkışında pek çok etken bulunuyor. İlk başta akla fiziksel hareketlilik, sigara-alkol tüketimi ve stres gibi faktörler gelse de en önemli unsur beslenme şekli! Bitkisel beslenmenin önleyici etkilerini araştıran bilim insanları, kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterole karşı artık Portfolio (portföy) diyetini öneriyor. Yeni yapılan çalışmayla bir kez daha etkisi kanıtlanan diyet, sağlık için sihirli bir çözüm olarak yorumlanıyor. Peki Portfolio diyeti nasıl oluyor da kalp hastalıklarını önlüyor? Diyette hangi besinleri tüketmek gerekiyor? Popüler diyetlerin tahtını sallamaya aday olan Portfolio diyetini Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkBazıları için stresli ve üzüntülü anların rahatlatıcısı; mutlu, keyifli anlarınsa kutlama aracı… Dolayısıyla bir anda tamamen şekerden uzaklaşmanızı bekleyemem. Ama size şeker yerine kullanabileceğiniz doğal seçenekler önerebilirim. Sağlıklı ve leziz tatlıların sırrı bu yazıda...
#Berrin YiğitABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki aşırı acı tüketmekciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor. Peki yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülüyor mu? DSÖ’nün verileri ışığında konuyu uzmanlarla masaya yatırdık…
#Sağlık