Mardin’deki mülteci kadınların içler acısı hali, yerel halkın işsizlik sorunu teşvik etti, yaşananlara duyarsız kalamayanların çalışmalarıyla ‘Topraktan Tabağa Kooperatifi’ kuruldu. Onlarca kadının ürettiği sabunlar ve bölgedeki çiftçiden alınanlarla üretilen gıda ürünleri e-ticaret sayesinde 81 ilde alıcı buluyor. Bu yıl açılacak sabun fabrikası ve restoranla bölgeye ve istihdama katkı daha da artacak.
#MardinKilis'te Oylum Höyük'te yürütülen kazı çalışmalarında ulaşılan 4 bin yıllık zeytin çekirdeklerinin izinden giden Kilisli kadınlar, erkeklerin 'yapamazsın, edemezsin' sözlerine kulak asmayıp İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın (İKA) desteğiyle Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında güçlerini birleştirdi.
#İkaManchester’de Vogue Fashion Night Out defilesiyle başlayan hikayesine pek çok ‘ilk’i sığdırmış olan moda tasarımcısı Zeynep Kartal, sosyal sorumluluk projeleriyle adından söz ettiriyor. Kartal ile İstanbul’da buluştuk, 15 Temmuz sonrası İngiltere Parlamentosu’nda düzenlediği defilenin yankılarından Türkiye’nin fasondan tasarıma uzanan moda öyküsüne, defilelerine ve projelerine dair her şeyi konuştuk.
#ManchesterManchester’de Vogue Fashion Night Out defilesiyle başlayan hikayesine pek çok ‘ilk’i sığdırmış olan moda tasarımcısı Zeynep Kartal, sosyal sorumluluk projeleriyle adından söz ettiriyor. Kartal ile İstanbul’da buluştuk, 15 Temmuz sonrası İngiltere Parlamentosu’nda düzenlediği defilenin yankılarından Türkiye’nin fasondan tasarıma uzanan moda öyküsüne, defilelerine ve projelerine dair her şeyi konuştuk.
#Tülay DemirGüneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan kadınların sorunlarının farkına varıp bunların çözümü için inisiyatif kullanabilmeleri, kadını güçlendirerek fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlayan 'Duygusal iyileştirme Sohbetleri' başlıyor.
#Duygusal İyileştirme SohbetleriJaponya olarak destekledikleri projelerle Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’nin ve mültecilerin bulunduğu kentlerdeki yükü hafifletmeyi amaçladıklarını belirten Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, “Türkiye ve Japonya coğrafi olarak uzaktır. Fakat iki devlet tek yürektir” dedi.
#GaziantepAĞRI'nın Doğubayazıt ilçesinde dilencilik yapan Suriyeli kadınlar arasında çıkan kavga cep telefonu ile kaydedildi. Kavga eden kadınlardan biri otombil altında kalarak yaralandı. Ayağından yaralanan kadın tedavisinin ardından taburcu edildi.
#AğrıMeclis Göç ve Uyum Alt Komisyonu’na Türkiye’deki Suriyeli kadınlar araştırmasını sunan Prof. Dr. Özlem Cankurtaran’a sığınmacılar arasındaki yüksek doğum oranı soruldu. Suriyeli kadınlarla bu konuyu konuştuğunu söyleyen Prof. Dr. Cankurtaran “Ölümle yüzleşme soyun tükeneceği korkusu yaratıyor” dedi.
#Meclis Göç Ve Uyum Alt KomisyonuDEAŞ kabusu sonrası uluslararası camia ‘Radikalleşme nasıl engellenir? Bunda, kadınların rolü nedir?’ gibi sorulara yanıt arıyor. ORSAM, ‘Radikalleşmeyle Mücadelede Kadınların Rolü’ başlıklı bir araştırma yaptı. Sonuçlarını, raporda imzası bulunan akademisyenler Başak Yavçan ve Gülriz Şen’le konuştuk.
#KadınTürkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ve uluslararası yardım kuruluşu Care International, Gaziantep, Hatay, Kilis, Şanlıurfa’da yaşayan ve iş fikri olan Suriyeli ve Türk kadınları mikro kredi desteğiyle işveren yaptı. Altı aydır uygulanan pilot proje kapsamında 589’u Suriyeli, 199’u Türk olmak üzere 788 kadına 500 ile bin 500 lira mikro kredi verildi ve bu kadınların evlerinde iş kurmaları sağlandı. Program kapsamında bugüne kadar 860 bin liralık mikro kredi sağlandı.
#Türkiye İsrafı Önleme VakfıGaziantep'te kurulan kadın kooperatifi, kültürlerarası iletişimi artırmak amacıyla Suriyeli kadınlara yemek eğitimi veriyor. Atölye çalışmalarıyla yöresel lezzetleri öğrenen kadınlar, "Zekeriya Usta" olarak bilinen Mehmet Özsimitçi'den Gaziantep mutfağının ünlü lezzetleri arasındaki katmer yapımının inceliklerini öğrendi.
#Antep MutfağıTürkiye’de 1 milyon 667 bin 192 Suriyeli mülteci kadın var. İçlerinden Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan 53’üyle sohbet ettik. İstanbul, Bursa, Mardin ve Eskişehir’de... Bu kadınlarla bizi üç kurum buluşturdu: BM Nüfus Fonu, Hayata Destek Derneği ve bu konuda çalışan İstanbul Arel Üniversitesi. Bazıları bize evini açtı, aileleriyle tanıştırdı. Diğer röportajları bu kuruluşlara ait merkezlerde gerçekleştirdik. Aralarından “Bizi Suriye’ye geri mi göndereceksiniz” diye soranlar oldu. Bu yüzden evlere psikologlarla gittik. Onlardan Türkiye’deki yaşamlarını dinledik. Ve anladık ki Türkiye’de kadın olmak zor ama Suriyeli kadın olmak daha da zor. Hayata bir de onların gözüyle bakmanız umuduyla...
#SuriyelilerCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın desteğiyle modacı Zeynep Kartal’ın Suriyeli sığınmacı kadınlarla hazırladığı tasarımlar Londra’da sunulacak. Modacı Zeynep Kartal’ın, Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacı kadınlarla beraber yaptığı tasarımlar, Londra Moda Haftası çerçevesinde düzenlenen özel bir etkinlikte, 16 Şubat 2019’da Londra saati ile 20.00’de Londra Presentation Studio’da tanıtılacak.
#Zeynep KartalBM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kalkınma Programı (UNDP) Avrasya Direktörü Mirjana Spoljaric Egger, Türkiye ziyareti sırasında Hürriyet’e konuştu: “Türkiye’nin mültecilere yaptığı katkıların eşi benzeri yok. Mülteciler altyapıya ve yerel yönetim sistemlerine yönelik çok baskı oluşturuyor ve yetkililer madalyonun iki tarafıyla da başa çıkmak zorunda.”
#GazetehaberleriTürkiye’de yaşayan kadın sığınmacıların oluşturduğu sanat sergisi, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'nde Yenikapı metro istasyonunda açıldı. Üç aylık bir sanat girişimi olan proje, Avrupa Birliği’nin finanse ettiği, Türkiye’de yaşayan sığınmacıları kapsayan yardım programının bir parçası.
#5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü“Bizim askerimiz Suriye’de savaşırken onlar nargile içiyor... Ucuza çalışıp Türkleri işsiz bırakıyorlar... Nitelikli olanları Avrupa’yı, eğitimsizler Türkiye’yi seçiyor... Bu kadar fakirlerse neden çok çocuk yapıyorlar...” TÜBİTAK ile birlikte ‘1003 Entegrasyon Projesi’nin startını veren Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi’nden Doç. Dr. Şebnem Köşer Akçapar’a göre bu düşüncelerin çoğu Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili yanlış bir algıdan besleniyor ve suç oranları sanıldığının aksine çok düşük: “Büyük kısmı burada yaşamaya devam edecek. 5-9 yaş arası 478 bin çocuk var. Bunların bir kısmı burada doğdu, bir kısmı çok küçükken geldi. Suriye ile ilgili hiçbir hatıraları yok. Bir an önce entegrasyon şart.”
#Şebnem Köşer Akçapar