Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan ‘Türkiye’deki Suriyeli Mülteci Akademisyen ve Üniversite Öğrencileri Araştırması’na göre, Suriyeli öğrenciler kendileri için umutlu olsa da ülkeleri için umutsuzlar. Gençlerin yaşadıkları sorunların başında maddiyat, kaynakların yetersizliği ve koordinasyonsuzluk geliyor. Yüzde 27’si “Asla dönmeyeceğim” diyor. Suriyeli akademisyenler ise sahip oldukları statü nedeniyle zorluk yaşarken, alanlarıyla ilgili çalışamamaktan ve Türkçe bilmemekten yakınıyor.
#SuriyeliMeclis Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Atay Uslu, Türkiye’de her yıl 70 bin Suriyeli bebeğin dünyaya geldiğini söyledi. Uslu’nun verdiği bilgiye göre Türkiye’de ilköğretim çağında yaklaşık 835 bin Suriyeli çocuk bulunuyor. 300 bin dolayında Suriyeli çocuk ise eğitim alamıyor.
#GazetehaberleriYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Türk Yükseköğretim Sisteminde Suriyeli Öğrenciler Uluslararası Konferansı” sonrasında gerçekleştirilen eş zamanlı çalıştaylarda Türk Yüksek Öğreniminde mevcut ve yakın gelecekte Yüksek öğrenime dahil olacak öğrencilerin yüksek öğretim sistemine entegrasyonunun ve uyum sorunlarının çözümlerinin tartışıldığını söyledi.
#YÖKYüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç, Türkiye’de 15 bine yakın Suriyeli öğrencinin üniversitelerde öğrenim gördüğünü söyledi. Suriyeli öğrencilerin en fazla olduğu üniversiteleri açıklayan Prof.Dr. Saraç, ilk sırada Gaziantep Üniversitesi’nin, ardından İstanbul Üniversitesi’nin geldiğini belirterek 3’üncü sırayı ise şaşırtıcı şekilde Karabük Üniversitesi’nin aldığını bildirdi.
#YÖKBoğaziçi Üniversitesi, Risk Altındaki Akademisyenler Konseyi CARA, İstanbul İsveç Başkonsolosluğu, İstanbul İsveç Araştırma Enstitüsü ve Norveç Büyükelçiliği ile işbirliği kapsamında Suriyeli akademisyenlerin sorunlarının tartışıldığı bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahibi olduğu, "Suriye’nin Entelektüel Sermayesinin Ayakta Tutulması: Değişimin Aktörleri Olarak Akademisyenler" konulu toplantıya 30’ya yakın Suriyeli akademisyen katıldı.
#Suriyeli AkademisyenlerRisk Altındaki Akademisyenler Konseyi CARA’nın düzenlediği toplantıda, 2011’den itibaren ‘YÖK Online Portal Başvuruları’na 1667 Suriyeli akademisyenin başvuru yaptığı, 328’ine çalışma izni verildiği ve şu andaki başvuru sayısının 285 olduğu belirtildi. Diğer akademisyenleri Türkiye kaybetmiş oldu. Suriyeli akademisyenler, karşılaştıkları en büyük sorunun dil olduğunu söylediler.
#CaraYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK'ün ülkelerindeki savaş ve iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye göç eden yabancı akademisyenler için hayata geçirdiği Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi'ne (YABSİS) ilk iki günde başvurunun 5 bine ulaştığını bildirdi.
#YÖKYÖK, savaş ve iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye göç eden yabancı akademisyenler için yeni bir web tabanlı projeyi hayata geçiriyor. Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi (YABSİS) adı verilen portal ile Türkiye’de çalışmak isteyen akademisyenlerle, üniversite ve araştırma merkezlerinin buluşturulması hedefleniyor.
#YÖKÖnceki hafta sonu 97 yaşında hayatını kaybeden dünyaca ünlü hukukçu, akademisyen, düşünür, Suriyeli Issam El Attar (Abu Aiman) Almanya’nın Aachen kentinde dün toprağa verildi. Yağmura rağmen Avrupa ülkelerinden cenazeye yoğun katılım oldu. Cenazede Issam El Attar’ın oğlu Ebu Eymen yaptığı kısa konuşmada babasının cenaze defni için gelenlere teşekkür etti.
#Prof. Issam El AttarİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "İYİ Parti olarak çok önemli bir iddia koyduk. O da şu: Birinci parti çıkacağız ve ben başbakan olacağım. 14 Mayıs akşamı, helal oylarınızla İYİ Parti birinci çıkacak. Sayın Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı olacak ve 15 Mayıs'tan itibaren yemin olsun ki Sinan Ateş'in katillerinden hesap sorulacak" dedi.
#İyi PartiMillî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Akşehir ziyareti sırasında şehit aileleri ve gazilerle yemekte bir araya geldi. Bakan Akar 24 Temmuz 2015'ten bugüne 35 bin 786 teröristin etkisiz hâle getirildiğini belirtirken, "Bunlar kundaktaki bebeklere dahi kurşun sıkmış alçaklardır" dedi.
#Hulusi Akarİçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Prof. Dr. Bengi Başer’in sosyal medya üzerinden ortaya attığı iddialara cevaben, “Bu hanımefendinin iki problemi var: Zeka ve cehalet. Okuduğunu anlamayacak kadar akıl fukarası, insanlığı utandıracak kadar cahil. Söylediği 8 milyon Suriyeli seçmen yalanını savunamayacak kadar cesaretsiz” dedi.
#İçişleri BakanlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. Türkiye-Afrika Zirvesi kapsamında Türkiye’de eğitim gören Afrikalı gençlerle buluştu. Programda Afrikalı bir öğrenci Mehmet Akif Ersoy’un 'Zulmü Alkışlayamam' şiirini okudu. Şiiri dinleyen Erdoğan, 'Maşallah benden iyi okuyorsun bu şiiri, ben bu şiirler birincilik almıştım' dedi. Erdoğan ayrıca, 'Milletimizi faize ezdirmeyeceğiz, inşallah en kısa zamanda da enflasyon aşağı inmeye başlayacak' ifadelerini kullandı.
#İstanbulVeda turuna çıkan Almanya Şansölyesi Angela Merkel dün İstanbul’da Huber Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti. Bir saatlik baş başa görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel göç konusunda AB’nin Türkiye’ye desteğinin sürmesi gerektiğine dikkat çekti. Erdoğan da Merkel’e göç krizinin çözümüne yönelik samimi çabaları için teşekkür etti.
#Angela MerkelKripto para herkesin gündeminde. Yardım kuruluşları bile hem daha şeffaf hem de daha kolay olduğu için acil durumlarda ihtiyaç sahiplerine kripto parayla yardım gönderilmesi üzerine projeler geliştiriyor. Ancak kontrolsüzlük yeni bir tür sömürgeciliğe davetiye çıkarıyor.
#Yazar