Güncelleme Tarihi:
Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar Başmüşavirliğince düzenlenen "Suriyeli Akademisyenler Toplantısı", Türk Kızılayının ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yetiş, toplantıda yaptığı konuşmada, "Sınırların yeniden çizildiği bir süreçte, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, ümmet olarak da bu coğrafyanın kadim halkları olarak da ortak inanç temelinde yeniden buluşmamızın aslında zemini oluşuyor" dedi.
Buna "yeniden inşa süreci" olarak bakmak gerektiğini belirten Yetiş, "Toplumsal inşa, elbette ki o toplumun özellikle entelektüel anlamda birikimli olan öncü insanlarıyla mümkün olabilecektir" diye konuştu.
Toplantıdan önceki hazırlık sürecinde, 25 ilde bazı sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yaklaşık 550 Suriyeli akademisyene ulaşma imkanlarının olduğunu anlatan Yetiş, 315 civarında akademisyeni üniversitelerde istihdam ettiklerini söyledi.
"Suriyeli akademisyenlerin bilgileri portalda toplanacak"
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) aracılığıyla bir web sayfası çalışması yürüttüklerini dile getiren Yetiş, sistemle ilgili şu bilgileri verdi:
"10 Şubat'tan itibaren Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak sistemi açmış olacağız. Amacımız, dünyanın neresinde olursa olsun Suriyeli akademisyen arkadaşlarımızın bu web sitesine girmek suretiyle bilgilerini paylaşması ve bu verilerin bir portalda toplanmasıdır. Sonra bunları ilgili üniversitelerimizle paylaşarak, açılan bölümlerde ihtiyaç duydukları hocalara daha kolay erişmelerini arzu ediyoruz. Ayrıca bugün alacağımız kararlardan biri de şu, YÖK ve üniversite temsilcilerinin bulunduğu, Suriyeli akademisyenler içinden 5 kişinin de olacağı dar, çekirdek bir kadro oluşturalım istiyoruz. Bu kadro düzenli olarak bir araya gelip, bu süreci yönetsin istiyoruz."
Suriye Geçici Hükümeti Sağlık Bakanı ve Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkanı Muhammed Vecih Cuma ise Suriye'de açlıktan ölümlerin yaşanmaya başladığına dikkati çekti.
Ülkelerinde hastanelerin vurulduğuna ve bir insanlık dramı yaşandığına işaret eden Cuma, "Maalesef uluslararası toplum, sessiz ve seyirci kalıyor. Ama Türkiye ve Türk halkı bize gönüllerini, vicdanlarını açmıştır ve insanlığın onurunu korumaktadır. Tüm bu sıkıntılara rağmen inşallah insanlık kazanacaktır" dedi.
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu da Suriyeli akademisyenlerin birikimlerinden faydalanmak istediklerini söyledi.
Hatiboğlu, "Sizlerin ülkemiz bilimsel çalışmalarına zenginlik katacağına inanıyoruz. Akademisyenlerin istihdam edilmesine yönelik kolaylıklar sağlanmalıdır. Bu konuda üzerimize düşen görevleri ivedilikle yerine getirmeye çalışacağız" diye konuştu.
Türk Kızılayı Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu da toplantıya ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını vurguladı.
Kriz başladığından beri Suriyeliler için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirten Güllüoğlu, "Umarım insanın insana daha fazla değer kattığı projelerde birlikte oluruz" dedi.
Toplantıya, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Abdullah Çavuşoğlu, üniversite rektörleri, YÖK temsilcileri ve 35 Suriyeli akademisyen katıldı.