Güncelleme Tarihi:
MECLİS Mülteci Hakları Alt Komisyonu’nda mültecilerle ilgili sorunun eğitim boyutu tartışıldı. Komisyon Başkanı AK Parti Milletvekili Atay Uslu, her yıl 70 bin Suriyeli bebeğin dünyaya geldiğini vurguladı. Uslu’nun verdiği bilgiye göre Türkiye’de ilköğretim çağında yaklaşık 835 bin Suriyeli çocuk bulunuyor. Bu çocukların 524 bini korunma merkezlerinde ve devlet okullarında eğitim görüyor. Halen 300 bin dolayında Suriyeli çocuk eğitim alamıyor. Toplantıda sunum yapan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal da Türkiye’deki 182 üniversitede 7.2 milyon öğrenci bulunduğunu, 108 bin yabancı öğrenci arasında 15 bin mevcutla Suriyelilerin ilk sırada olduğunu açıkladı. Suriyeli akademisyen sayısı da 392.
Prof. Mandal toplantıda, “2010 yılından beri sınav yok. Yabancı uyruklu öğrencilerin tümü için geçerlidir bu. Tabii ki her üniversite kendi sınavını yapıyor. Kişi geliyor, elinde hiçbir şey yok ve olması da mümkün değil. Diyor ki: ‘Ben elektrik - elektronik mühendisliğinde 3’üncü sınıf öğrencisiyim.’ Benim burada tek yapabileceğim şey, beyanını alıyorum, sınav yapıyorum” dedi. Prof. Mandal, Suriyeli öğrencilerin Gaziantep ve İstanbul’dan sonra en fazla Karabük’te bulunmasıyla ilgili de “Çok merak ediliyor; ‘Karabük’ün bölgeyle hiçbir alakası yok, nasıl böyle bir şey oluyor’ diye? Sebep, Suriyeli hocalar en fazla orada. Hoca aynı zamanda referans noktasında öğrenciyi çekiyor” diye konuştu.
YASA ÇIKARIN, GEREĞİNİ YAPALIM
‘Geçicilik’ konusunda ise komisyonda şu diyalog yaşandı:
Atay Uslu: Düşünün, her yıl Türkiye’de doğan bebek sayısı 70 bin. Uzun süre Türkiye’de kaldıktan sonra yani 70 bin, 100 bin Suriyeli öğrenci eğitim sistemini tamamlarsa 7 - 8 yıl sonra liseden mezun olmaya başlayacaklar.
Prof. Hasan Mandal: Bu ‘geçici statü’ ne demek? Kaç yıl demek geçici? Bu kişilerin artık sadece gidecekleri ülkenin inşası değil, Türkiye’de de kalacakları gibi bir politika yükseköğretime yansıtılmalı.
Ruhi Ersoy (MHP Osmaniye Milletvekili): ‘Siz yasayı çıkartın, biz gereğini yapalım’ diyorsunuz yani.
Prof. Hasan Mandal: Aynen öyle.
Atay Uslu: Türkiye’de geçici koruma statüsü, başındaki ‘geçici’ kelimesi dışında bir geçicilik taşımıyor artık.
Prof. Hasan Mandal: Aynen öyle. Geçici oldukları sürece sanki başka bir tarafta öğrenci gibi görünüyor. Artık Türk öğrencilerle benzer güçlüklere veya kolaylıklara sahip olması lazım.
SON 24 SAATTE NELER OLDU?