Güncelleme Tarihi:
Issam El Attar’ın ölümüyle ilgili Müslüman Alimler Birliği Başkanı Dr. Ali el-Karadaği, “Kardeşim, müfekkir, büyük bir dava adamı ve lideri olan Issam El-Attar, 17 Mart 1981’de Hafız Esed tarafından suikasta uğrayan eşi Benan El-Tantavi’yi kaybetmenin üzüntüsü ve acısıyla boğuşan bir adamdı, Allah ona rahmet eylesin” dedi. İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün, oğlu Ebu Eymen’i telefonla arayarak başsağlığı diledi. Almanya Müslümanları Merkezi Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek de “Her zaman en karanlık gecelerde bir deniz feneri, güpegündüz dayanılacak sağlam bir sütundu; sadık bir arkadaş, harika bir dinleyici ve bilge bir danışmandı. Onun kalbi, dünyadaki Müslüman cemaatimizin dertlerine, acılarına ve ıstıraplarına karşı sonsuz şefkatle doluydu. Bizi her zaman birlik ve barıştan yana durmamız ve asla pes etmememiz konusunda uyardı; her birimizi bunun için çalışmaya, her durumda ve her zaman beceri ve bilgimizi geliştirerek topluma iyilik yapmaya teşvik etti” ifadelerini kullandı.
ARAP DÜNYASININ SEZAİ KARAKOÇU
Trabzonlular Başkanı Salih Altınışık ise “Aachen Üniversitesi’nde okurken İssam El-Attar’ın Aachen’daki Bilal Camisi’nde cumayı kılmaya gider sohbetini ilgiyle takip ederdim. Vaazlarını dinlerdik. Önemli bir düşünür, İslam bilincinin Avrupa’da filizlenmesi için yarım asırlık bir çalışması var. Ben onu hep Arap dünyasının Sezai Karakoçu gibi gördüm. Rahmete kavuştuğunu duyunca Almanya Türk topluluğuna hizmet etmiş Hasan Özdoğan ve Şarafettin Özkan hocalarımızla koştuk geldik, oğluna başsağlığı diledik. Çileli ama örnek dolu kullukla geçen bir hayat sürdü. Allah gani gani rahmet eylesin” dedi. Aachen’ın yerel gazetesi Aachener Zeitung “El-Attar, Aachen sınırlarının çok ötesinde İslam dünyasında tanınmış bir şahsiyetti. Cenazesinde muazzam kalabalık katıldı” diye haberi verdi.
ISSAM EL-ATTAR KİMDİR?
Suriye’deki ‘Müslüman Kardeşler’in eski genel sorumlusu olan Issam El Attar Şam’da doğdu. Kendisi İslam hukuk alimlerinden oluşan bir aileden geliyor. Attar ailesi gibi İslam hukuku eğitimi aldı. 1960’da Müslüman Kardeşler Partisi’nden Suriye Parlamentosu’na seçildi. Baas Partisi’nin darbesi 1963’te Suriye’deki siyasi durumu çarpıcı biçimde değiştirdi. El-Attar’ın Mekke’ye yaptığı hac ziyaretinin ardından ülkeye girişi yasaklandı. Yaklaşık 50 yıldır sürgün hayatı yaşayan Issam El Attar, 1975 yılında Aachen’da Bilal Camii’ni açtı. 17 Mart 1981’de eşi Banan Tantawi, evlerinin silahla taranması sonucu vurularak öldürüldü. Basında çıkan haberlerde katillerinin Suriye gizli servisinin ajanları olduğu ifade edildi. El-Attar, biri kız, biri erkek olmak üzere iki çocuk sahibiydi.