Bartın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastahenesi'nde doğum sancıları 'gaz sancısı' sanılarak müdahale edilmeyen 36 yaşındaki H.K.'nin tuvalette meydana getirdiği erkek bebeği öldü. H.K. kendisi ile ilgilenmediklerini ileri sürdüğü ebe Ö.B.K ve hemşire ebe T.Ö. hakkında suç duyurusunda bulundu. Bartın Valiliği, 'doğumun yatakta veya tuvalette olmasının bebeğin yaşayabilirliği açısından herhangi bir öneminin olmadığı' yönündeki bilirkişi görüşü doğrultusunda iki sağlık görevlisi hakkında soruşturma izni vermedi.
#Son DakikaYenidoğan çetesinin çökertilmesinin ardından mağdur olan ve yaşanan süreçten şüphelenen aile sayısına gün geçtikçe yenisi ekleniyor. Olayda adı geçen Medilife Hastanesi'nde 4 buçuk yıl önce bebekleri sorunsuz doğduğu söylenen ve saatler sonra 21 günlük yoğun bakıma alınan aile, "Serepnal Palsi" teşhisi konulan çocukları için şikayete hazırlanıyor. Acılı anne Nurdan Yalçın, ilk günden beri akıllarında soru işareti olduğunu ifade etti.
#Yenidoğan ÇetesiYenidoğan çetesinin çökertilmesinin ardından mağdur olan ve yaşanan süreçten şüphelenen aile sayısına gün geçtikçe yenisi ekleniyor. Olayda adı geçen Medilife Hastanesi'nde 4 buçuk yıl önce bebekleri sorunsuz doğduğu söylenen ve saatler sonra 21 günlük yoğun bakıma alınan aile, "Serepnal Palsi" teşhisi konulan çocukları için şikayete hazırlanıyor. Acılı anne Nurdan Yalçın, ilk günden beri akıllarında soru işareti olduğunu ifade etti.
#Yenidoğan ÇetesiSon yıllarda baba adaylarının, eşlerine destek olmak için doğumhaneye girdiğini ve bunun sosyal medyada sıkça paylaşıldığını görüyoruz. Peki babaların doğuma girmesi gerekir mi? Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde eşlerinin doğumunda yanında olanlar ile eşlerini yanında olmaya ikna edemeyenlerle konuştuk. Konunun her iki taraf açısından artı ve eksilerini ise Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman ile mercek altına aldık.
#SağlıkHamilelik ve doğum konusunda endişeli olmak son derece normal. Neredeyse her hamile kadın, doğum sırasında yaşanabileceklere dair bir dereceye kadar endişe duyuyor. Ancak bir kesim için bu endişeyle başa çıkmak çok daha zor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde bilim insanlarının "tokofobi" adını verdiği doğum korkusuyla başa çıkmakta zorlanan kadınları dinledik.
#SağlıkOp. Dr. Aysun Savaş Efesoy, korona virüs testi pozitif çıkan gebelerde ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk gibi hafif belirtiler olabileceğini belirterek, "Neyse ki bu belirtilerin görülme sıklığı toplum ile benzer oranlardadır ve Covid-19 pozitif gebelerin yüzde 88’inde belirti izlenmemektedir" dedi.
#HamileKadın Hastalıkları, Perinatoloji ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şenol Kalyoncu, özellikle daha önce doğum yapmış hamile kadınlara ‘suda doğum’ uygulamasını tavsiye etti. Kalyoncu, suda doğumun hem bebek hem de anne için daha stressiz ve sancısız gerçekleştiğini söyledi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUBebek bekleyen çiftlerin en merak ettiği konulardan biri "Hamilelikte cinsellik yaşanmalı mı?" sorusudur. Kulaktan dolma bilgiler nedeniyle pek çok çift bebeğe zarar veririz korkusuyla bu dönemde cinselliğe ara verir. Peki, hamilelikte cinsel ilişkiye girmek gerçekten bebek için zararlı mı? Hamilelikte hangi cinsel ilişki pozisyonları tercih edilmeli? Bu dönemde yaşanan cinsel isteksizliğe karşı neler yapılabilir? Baba adayının dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?
#Gebelikte Cinsel İlişkiSezaryen ile doğum kararı gebelik muayeneleri esnasında verilebileceği gibi, doğumu suni sancı ile başlatma girişimi başarısız olduğunda, ya da doğum eylemi başladıktan sonra doğumun birinci ya da ikinci evresinde verilebilir. Şu unutulmamalıdır: Bebeğin vücudu çıkana kadar herhangi bir dönemde normal doğumdan vazgeçilerek bebeğin sezaryen ile doğması kararı verilebilir!
#SezaryenGünümüzde daha çok bilinçli ebeveynler tarafından tercih edilen normal doğum, annenin hızla doğal yaşantısına dönerek doğum kilolarından kısa sürede kurtulmasını, bebeğin ise sezaryen ile dünyaya gelen yaşıtlarına göre hayata daha kolay adapte olmasını sağlıyor.
#Doğum Çeşitleriİnsanoğlu var olduğu günden beri milyarlarca kez yinelenen ama aslında her biri diğerlerinden çok farklı eşsiz bir mucize: Doğum... Ve nasıl ki her insanın parmak izi kendine özgü ise doğum anı da kendi parmak izimiz gibidir. Mucizeler kolay gerçekleşmez, bir anda oluvermezler. Peki, ne oldu da milyonlarca yıldır varlığımızı borçlu olduğumuz bu olağanüstü olay son yıllarda günümüz kadınları için korkulu rüya haline geldi? Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Dr. Öğr. Gör. Yusuf Olgaç, adım adım normal doğuma giden mucize sürece dikkat çekti.
#Vajinal DoğumŞüphesiz ki hamilelik bir kadının başına gelebilecek en mucizevi deneyimdir. Ancak bu durum çoğu zaman güzel olduğu kadar endişeleri de beraberinde getiriyor. Doğum zamanı yaklaştıkça anne adaylarındaki heyecan ve endişe gittikçe artıyor. Hamileliğin son zamanlarında doğumun nasıl olması gerektiği oldukça önemli bir konu. Son yılların trendi ise suda doğum.
#Acısız DoğumBartın Devlet Hastanesi’nde doktor hatası nedeniyle son 4 yılda 1 bebeğin öldüğü, 7 bebeğin de sakat kaldığı öne sürüldü. Temizlik görevlilerinin bile katıldığı doğumları ebelerin yaptırdığını, belgelerde ise doktor yaptırmış gibi gösterildiğini iddia eden aileler, suç duyurusunda bulundu
#Bartın Devlet HastanesiSÜLEYMANPAŞA BELEDİYESİ, TEKİRDAĞ TABİP ODASI VE TEKİRDAĞ İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ İŞBİRLİĞİ İLE SAĞLIK HAKKINDA ÖNEMLİ İPUÇLARININ VERİLDİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTILARINA "DOĞUM ÖNCESİ-GEBELİK" KONUSUYLA DEVAM EDİLDİ.