Türkiye Cumhuriyeti 100. yaşını kutluyor. Bundan tam bir asır önce Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, Birinci Dünya Savaşı sonunda yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden yeni bir ülke kurdu. Cumhuriyet’in yetiştirdiği nesiller bağımsız, onurlu, gururlu vatandaşlar olarak her alanda başarılara imza attı. Hey Gidi Yıllar sayfamıza konuk olmuş, farklı alanlardan ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden duayen isimlerin anı ve değerlendirmeleriyle Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun; daha nice başarılı 100 yıllara!
#İTÜCüneyt Arkın sınırlarımızı geçecek bir kabiliyetti. Döneminin romantik jönlerinin aksine daha savaşçı bir tipi vardı. Türk sineması bu özelliğini kullandı, isabetlidir. Büyük şöhretine ve sahnedeki çizgilerine rağmen dostlarıyla çok tevazu içinde bir ilişki götürürdü. Şüphesiz ki Türkiye’de aktörlüğü ciddiyetle götüren, uyuşuk kalıpları değiştirip hareketlendiren, unutulmayacak bir büyük adam hayatımızdan kaydı.
#Cüneyt ArkınTürkiye Sümeroloji ve Sümerolog terimlerini Muazzez İlmiye Çığ ile tanıdı. Muazzez İlmiye Çığ , Amerika’dan Almanya’dan Finlandiya’dan gelen uzmanlarla birlikte her biri Sümeroloji literatüründe birer kilometre taşı olan yayınlar yaptı. Peki, Sümeroloji nedir? Sümerolog kimlere denir? İşte Sümeroloji bilimi hakkında bilgiler
#SümerolojiSümeroloji, binlerce yıl öncesine dayanan çivi yazısını kullanan toplumlar, tarih, dil, kavimler kültür ve daha pek çok konu üzerine araştırma yapan bir bilim dalıdır. Sümeroloji nedir? Mezunları ne iş yapar? Gibi pek çok sorunun cevabını sizler için derledik.
#Sümeroloji Bölümü Nedir?Bir asırlık yüce çınarımız... Geçen ay 106’ncı yaşını kutlayan kıymetli bilim insanımız, nam-ı diğer ‘Sümer Kraliçesi!’ Kurtuluş Savaşı ve iki büyük cihan harbine tanıklık eden adeta bir canlı tarih abidesi...Peki bir ‘Muazzez İlmiye Çığ’ nasıl olunur? Hayatının en güzel yılları ne zamandı? Gençken, ona ‘Sümer Kraliçesi’ dense tepkisi ne olurdu? Muazzez Hanım anlattı, biz zamanda yolculuğa çıktık…
#HititolojiFakültenin kuruluş yasası, TBMM’de 14 Haziran 1935’te kabul edildi. Fakülte 1935 yılı sonlarına doğru ilk öğrencilerini aldı. Henüz Ankara Üniversitesi diye bir kuruluş yoktu. Başlangıçta çoğunluğu öğretmen okullarında veya burslu, yatılı liselerde yetişen gençler DTCF’ye yöneltilmişlerdi. Bunların içinde seçkin, zeki öğrencilerin mühendislik veya doğa bilimlerine yönelenlerinden de ikna ile alınanlar oldu. Halil İnalcık Hoca böyleydi.
#YAZARYKS sınav sonuçları ve tercih klazvunun yayımlanmasının ardından, üniversite adayları 4 yıllık lisans bölümlerinin taban puanları ve başarı sıralarını araştırmaya başladı. 4 yıllık programlara yerleşecek olan adaylar, AYT ve YDT puanları ile sayısal, sözel eşit ağırlık bölümlerine tercih yapacaklar. Peki, sayısal, sözel eşit ağırlık bölümleri neler? İşte, 4 yıllık bölümler taban puanları ve başarı sıraları hakkında bilgiler.
#Yks 4 Yıllık BölümleriTaban puanlar hakkında bilgi edinmek isteyen binlerce üniversite adayı, 2 yıllık ve 4 yıllık bölümler hakkında bilgi edinebilecek. Sözel, sayısal ve eşit ağırlık alanlarında 2 yıllık ve 4 yıllık bölümleri tercih edebilecek olan vatandaşlar, bu bölümleri internet üzerinden sorgulamak istiyor. İşte, sayısal, eşit ağırlık ve sözel alanlarına ait üniversite puanları hakkında detaylı bilgiler
#Taban PuanlarıÜniversite sınavı için çalışmalarına son sürat devam eden öğrenciler, sınav başvurusu esnasında sözel, sayısal ve eşit ağırlık mesleklerine göre bir değerlendirmede bulunacak. Hangi alandan sınava girileceği eşit ağırlık, sözel ve sayısal bölümleri değerlendirmelerinin ardından yapılacak. Peki, sözel, eşit ağırlık ve sayısal meslekleri arasından hangi bölümler yer alıyor? İşte, dönem ilerlerken öğrencilerin merakla araştırdığı bölümler ve meslekler listesi
#Sözel BölümleriYÖK, YKS’de lisans programlarının puan türlerini yayınladı. Puan türleri Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal ve DİL olarak LYS’ye göre çok daha sade bir hale geldi. Peki, hayalinizdeki lisans programı hangi puan türünde? Hürriyet Eğitim, 2017’de üniversitelerdeki tüm programların puan türlerini araştırdı.
#Puan TürüLYS sonuçları ardından gözler puan türlerine çevrildi. Türkçe-Sosyal (TS) puan türüyle tercih yapacak olan vatandaşlar, TS-1 ve TS-2 bölümlerini incelemeye başladı. LYS’den barajı aşmayı başaran üniversite adayları, TS-1 ve TS-2 puanıyla alan üniversiteleri analiz ederek tercihlerini yapmaya çalışıyor. Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor. İşte 24 hakkını Türkçe-sosyal bölümleri arasından seçecek olanlar için TS-1 ve TS-2 bölümleri!
#TS1 Bölümleriİsim babası Mustafa Kemal’den duvarlarına imzasını atan mimar Bruno Taut’a, Muhsin Ertuğrul’dan diğer tüm efsane hocalarına kadar modern Türkiye’yi var eden pek çok ismin emeğinin geçtiği bir eğitim ekolü Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi. Kısaca DTCF... Mezunları, bugün ülkenin kültür sanat hayatına yön veren isimler. Bu isimlerden biri de tiyatro bölümü mezunu, yazar Murathan Mungan. Bu hafta başında yayımlanan 686 sayılı KHK ile beş öğretim görevlisini kaybederek fiilen kapanma noktasına gelen okulunu, savunulması gereken bir kültür sanat kalesi olarak tarif ediyor.
#AnkaraDünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık geçen hafta aramızdan ayrıldı. İnalcık’ı ölümünden yaklaşık bir yıl önce evinde ziyaret etmiş, 100’üncü doğum gününü kutlamıştık. İşte 13 Eylül 2015’te Hürriyet Pazar’da yayımlanan röportajdan bir bölüm...
#Halil İnancıkBugün Anneler Günü. Hepinize kutlu olsun. Bugün için ‘annelerin annesi’ bir kadını huzurlarınıza getirmek istedim. Hepimizin hayranlık duyduğu cesur bir kadını. Evet, o Muazzez İlmiye Çığ... Sümer ve Hitit kültürlerinin en önemli araştırmacılarından biri. 13 kitap ve birçok bilimsel makale yazdı. Ve şu an 102 yaşında. Şapkasıyla, takılarıyla, rujuyla, makyajıyla, bakımlı tırnaklarıyla... Asaletiyle... Bilgisiyle... Ve sempatikliğiyle... Her zaman büyüleyici. Ve aman Allahım o nasıl bir enerji... Yerinde duramıyor!
#AYŞE ARMANBKM’den tanıyoruz onu, ardından da “Ankara’nın Dikmen’i”nden... Bülent Emrah Parlak’ın aşkı yaşama şekli de ifadesi de farklı. Kadın onun başının tacı. Kadına haklarını vermeden insan haklarından bahsedilemeyeceğini söylüyor ve bu konuda veryansın ediyor. Parlak, Seninle dergisine konuştu.
#Ankara’Nın Dikmen'iO şarkılarıyla Türkiye’yi tespih yapmış sallarken, biz de aslında yaşam öyküsüne çok benzeyen konuların anlatıldığı dizileri ekranlarda reyting şampiyonu yaptık. Çünkü tıpkı bahsettiğim dizilerin senaryosundaki gibi onun hikayesinde de ağalar, aşiretler, çocuk gelinler, kan davaları var... Henüz 6 yaşındayken üzerlerine tam 167 kalaşnikof mermisi sıkılmış. “Bizi annemin duaları kurtardı” diyor o günü anlatırken... Yaşadığı travma, bütün ilkokul yılları boyunca uğraşacağı bir kekemelik illeti bırakmış diline. Ama mücadele ruhu da sinmiş genlerine. Hiç vazgeçmemiş hayattan. Artık hepimiz tanıyoruz onu, ismi Ferman Toprak... Pek bilmediğimiz perde arkasında kalan bir hikayesi var Ferman’ın. İşte o arabesk film tadındaki hayatı...
Anayasa’da ikinci resmi dil olması istenen Kürtçe, televizyonlarda, gazetelerde günlerdir tartışılıyor. Kürtçeyi yüceltmek isteyenler karşı taarruzla konuyu, “Güneş Dil Teorisi”ne getirip Atatürk’ün düşünce yapısını ve Kemalist devrimin tarihsel konumunu küçük düşürmeye gayret ediyor. Gerçekten “Güneş Dil Teorisi” hurafe miydi? Düşünsel kaynakları nelerdi? Atatürk’ü hangi yabancı bilim adamları etkiledi?