Sultan Alparslan ölümü ile ilgili araştırmalar artışa geçti. Alparslan: Büyük Selçuklu dizisi 6 Kasım Pazartesi akşamı final yaparak ekranlara veda ediyor. Sultan Alp Arslan hayatı ve ölümü de bu bağlama merak ediliyor. Alparslan ölmeden önce ne dedi? sorusu da bu sebeple araştırılıyor. Sultan Alparslan, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ikinci sultanı olan ve Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişlerini ve mücadelesini yöneten askeri komutan ve hükümdardır. Türklerin Anadolu’ya girişinde mimar olan Sultan Alparslan, tarih açısından da oldukça önemlidir. Peki, Sultan Alparslan nasıl şehit oldu? Alparslan ölürken ne dedi, kaç yaşında öldü?
#Sultan Alp ArslanTürkçe kaleme alınan veya terennüm edilen edebiyata Türk edebiyatı denir. Avusturya’nın yazdıkları Alman edebiyatına, Belçikalı ve İsviçrelilerin yazdıkları da Fransız edebiyatına girer. Yine Avrupa dillerinde Française, English veya Deutsch kelimesi hem lisanı ifade ediyor hem de o dildeki eserlerin ve kimliğin sıfatı oluyor. Galiba bu çakallığı yapanlar Türkçe ve Türk edebiyatı ayrımlarına yaparken grameri bu şekilde kullanmak istiyorlar. Böyle bir ayrım söz konusu değildir.
#Türk EdebiyatıYeni sezonda TRT 1 ekranında izleyiciyle buluşacak Alp Arslan dizisinden ilk görüntüler geldi. Başrol oyuncuları Barış Arduç ve Fahriye Evcen'in görüntüleri ardından dizinin kadrosundaki diğer isimler merak konusu oldu. Peki, Alp Arslan dizisinden ilk görüntüler paylaşıldı -Alp Arslan dizisinin oyuncuları kimler?
#Alp Arslan DizisiBerzem Kalesi’nin tarihi ve Sultan Alparslan’ın hayatı Uyanış Büyük Selçuklu dizisiyle birlikte bir kez daha gündeme geldi. Sultan Alparslan’ın 1072 yılında Horasan seferi sırasında Berzem Kalesi komutanı Yusuf tarafından hançerlenerek şehit edilmesi üzerine, naaşı Merv’e getirilmiş ve babası Çağrı Bey’in de gömülü olduğu Cuma Camisi içindeki türbeye defnedilmişti. Peki, Berzem Kalesi nerede, nasıl fethedildi? Berzem Kalesi’nin fetih hikayesi...
#Berzem Kalesi NeredeHer yıl törenlerle kutladığımız 1071 Malazgirt Savaşı’nın yapıldığı yeri hâlâ net olarak bilmiyoruz. Milli park olarak kutlamaların yapıldığı mevcut alanın da doğruluğu yıllardır tartışma konusu. Çünkü Malazgirt’te savaş alanı arkeolojisi (battlefield archeology) henüz yapılmadı. Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği’nin organizasyonunda ondan fazla bilim insanı Malazgirt savaş alanının tespiti için bir araya geldi. Savaş alanı olarak ilan edilen bölgede arkeolojik çalışmalara başlanılacak.
#GazetehaberleriHalepliler şehirlerine nasıl dönecekler? Kalenin dibindeki Memluk cami ve hamamlarını, Osmanlı’nın büyük çarşısını, Mevlevi Dergâhı’nı kim bilir ne zaman restore edebileceğiz? Onu tahrip eden, utanmazca katleden barbarlara karşı ‘Ne yapabildik’ diye sormalıyız.
#İlber Ortaylı2019 yılı yapımı, Malazgirt Meydan Muharebesi'ni konu edinen, yönetmenliğini Özgür Bakar ve Bilal Kalyoncu'nun üstlendiği Malazgirt 1071 Bizans'ın Kıyameti filmi ekranlara geliyor. Peki, Malazgirt 1071 Bizans'ın Kıyameti oyuncuları kimler, konusu nedir? İşte filmin detayları...
#Malazgirt 1071 Bizans'ın KıyametiYeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, “1071 Malazgirt Zaferi, Anadolu'yu bizlere vatan olarak kazandırmasının yanında, o güne kadar Anadolu toprakları üzerinde egemen olan, eski Roma Medeniyeti kaynaklı kuvveti üstün tutan zihniyete sahip Bizans hükümranlığının sona ermesini ve onun yerine, hakkı üstün tutan ve millet olarak ruh kökümüzü oluşturan ‘Milli Görüş’ anlayışının bu topraklarda kalıcı olarak vücut bulmasını sağlamıştır” dedi.
#Fatih ErbakanMalazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümü etkinlikleri başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ahlat'ta Malazgirt Zaferi kutlanacak. Türk tarihinde kazanılan en önemli zaferlerden olan Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071’de bugünkü Muş ilinin Malazgirt ilçesi yakınlarında Sultan Alparslan yönetiminde Selçuklu Devleti ile Doğu Roma İmparatorluğu arasında yapıldı. Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, "Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe" olarak biliniyor. Peki, Malazgirt Savaşı ne zaman, kaç yılında oldu? İşte, Malazgirt Zaferi tarihi ve konu hakkında bilgiler.
#Malazgirt Zaferi TarihiMalazgirt Zaferi'nin 950. yıl dönümü kutlanıyor. Türklere Anadolu'nun kapısını açan Sultan Alparslan'ın diyarı Muş'un Malazgirt ilçesinde, şanlı zaferin 950. yıl dönümü için hazırlıklar başladı. Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, "Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe" olarak bilinir. Tarihin en önemli taşlardan biri olan Malazgirt Zaferi sosyal medyada da paylaşılan mesajlarla hatırlatılıyor. Peki, Malazgirt Zaferi ne zaman gerçekleşti? İşte Malazgirt Zaferi mesajları ve sözleri
#Malazgirt Zaferi Ne Zaman?Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'ye açılan kapatma davasındaki 604 sayfalık iddianamesinde, HDP'nin devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği belirtildi. 580 şüphelinin eylemleriyle yer aldığı iddianamede aralarında Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Pervin Buldan'ın da olduğu bazı isimlere siyaset yasağı, HDP'nin ödenecek hazine yardımlarından tamamen yoksun bırakılması istendi.
#YargıtayBüyük Selçuklu döneminden kalma, uzun yıllar boyunca toprağın altında keşfedilmeyi bekleyen Rey Medresesi, günümüze kadar gelmeyi başarmış en eski yapılardan biridir. Bu tarihi yapı hakkında geniş kapsamlı malumatları ve yakından görmek isteyenler için medresenin konum bilgilerini derledik.
Kutalmışoğlu Süleyman Şah ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu ve ilk hükümdarı Süleyman Şah, Selçuk Bey’in torunu Kutalmış’ın oğludur. Süleyman Şah’ın babası Kutalmış, Sultan Alparslan karşısında giriştiği savaşta yenilgiye uğrayıp kaçarken atından düşüp ölmüştür. İşte Kutalmışoğlu Süleyman Şah ile ilgili bilgiler
#Kutalmışoğlu Süleyman ŞahGazne devleti, Alp Tekin tarafından 963 senesinde kuruldu. Afganistan'da kurulan devlet, ilk Türk-İslam devletlerinden birisidir. Gazne devleti tarihi, kuruluşu nasıl oldu, kurucusu kimdir, hükümdarları kimler, sınırları nereye kadar uzanır ve yıkılışı gibi soruların yanıtları derledik.
#Gazneliler Devleti TarihiTarihte kurulmuş ve daha sonra çeşitli sebeplerden ötürü yıkılmış olan, kurulduğu dönemde dahi büyük imparatorluklar haline gelmiş Türk devletleri bulunmaktadır. Türk tarihinde ki en büyük devletlerden olan Büyük Selçuklu Devleti de bu devletlerden birisidir. Büyük Selçuklu Devleti dönemin en güçlü devletlerinden birisi olmuştur. Peki, Büyük Selçuklu Devleti tarihi nedir? Büyük Selçukluların kurucusu, hükümdarları, sınırları ve yıkılışı hakkında bilgiler nelerdir? İşte Büyük Selçuklu Devleti hakkında tüm detaylar.
#Büyük Selçuklu Devleti TarihiÇobanoğulları Beyliği, Kuruluş Osman dizisiyle bir kez daha gündeme geldi. Çobanoğulları Beyliği'nden olan Hazal Hatun, Kuruluş Osman 24. Bölümde kadroya dahil olmuştu. Dündar Bey'in ilk eşi Hazal Hatun'u deneyim oyuncu Yeşim Ceren Bozoğlu canlandırıyor. Peki, Çobanoğulları Beyliği kimdir? Kuruluş Osman’da geçen Çobanoğulları hakkında bilgi
#Çobanoğulları Beyliği Kimdir?