Berzem Kalesi nerede, nasıl fethedildi? Berzem Kalesi’nin fetih hikayesi

Güncelleme Tarihi:

Berzem Kalesi nerede, nasıl fethedildi Berzem Kalesi’nin fetih hikayesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2020 16:06

Berzem Kalesi’nin tarihi ve Sultan Alparslan’ın hayatı Uyanış Büyük Selçuklu dizisiyle birlikte bir kez daha gündeme geldi. Sultan Alparslan’ın 1072 yılında Horasan seferi sırasında Berzem Kalesi komutanı Yusuf tarafından hançerlenerek şehit edilmesi üzerine, naaşı Merv’e getirilmiş ve babası Çağrı Bey’in de gömülü olduğu Cuma Camisi içindeki türbeye defnedilmişti. Peki, Berzem Kalesi nerede, nasıl fethedildi? Berzem Kalesi’nin fetih hikayesi...

Haberin Devamı

Sultan Alp Arslan, 200.000 kişilik bir ordu ile Karahanlılar üzerine bir sefer düzenler. Batı Karahanlılar üzerine düzenlediği askerî sefer sırasında Ceyhun Nehri’ni geçtikten sonra Berzem adlı kalenin komutanı Yusuf el-Hârezmî tarafından hançerlenir. Aldığı yaranın tesiriyle 24 Kasım 1072 günü hayatını kaybeden Sultan Alp Arslan, ölmeden önce veliahtı ve oğlu Melikşah’ın yerine geçmesini vasiyet eder ve oğlu tarafından Merv şehrinde defnedidi. Fakat Yusuf, Sultan Alp Arslan‘ın ordusuna karşı daha fazla direnemeyeceğini anlayınca teslim oldu.

BERZEM KALESİ NEREDE?

Berzem Kalesi, Türkmenistan'ndaki Merv şehrinde Ceyhun Nehri'nin kenarında yer almaktadır. Merv şehri ise, Türkmenistan sınırları içinde tarihi İpek yolu güzergâhı üzerinde kurulmuş, Karakum Çölü'nde bir vaha şehridir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!