Su Kıtlığı haberleri sayfasında Su Kıtlığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 819 Su Kıtlığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ülkemizde yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1313 metreküptür. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün" dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ülkemizde yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1313 metreküptür. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün" dedi.
#İbrahim YumaklıSu paylaşımı yüzünden komşu Afganistan ile gerginlik yaşayan İran’ın sınır eyaletinde sıcaklık bu hafta 43 derece. Zor koşullara rağmen İran’daki Afgan mülteciler ve istikrarsızlaşabilecek uzun sınır Tahran’ı ‘alttan almaya’ zorluyor.
#Su Kıtlığı14 kent belediyesinin oluşturduğu Marmara Belediyeler Birliği; ekonomik durum, iklim krizi, göç, doğal afetlere yönelik 'risk' haritasını oluşturdu. İlgili bakanlıklar başta olmak üzere kamu kurumlarına 'tavsiye' niteliğindeki raporda "Marmara Bölgesi için yangın söndürme uçağı alınması, su kıtlığına çözüm arayışları" gibi dikkat çeken detaylar var...
#İklim Kriziİstanbul’da her şeyin son 109 yılda yaşanan 1.5 derecelik sıcaklık artışından kaynaklandığını belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “İklim krizi küresel bir sorun ama İstanbul’un asıl sorunu aşırı nüfus artışı ve ormansızlık. İstanbul için sürdürülebilir bir ekonomi ve kent yaşamı bu şekilde mümkün değil. Zararı büyük olur” dedi. Adil Tek, “İstanbul için kuraklık artık depremden daha büyük tehlike. Yakında iklimsel kaynaklı ölümleri görmeye başlayacağız. İstanbul’da rekor sıcak günler hep son yıllarda ve bu günlerin yaşanma sıklığı artıyor. Felaket kelimesini kullanabiliriz Acil olarak sembolik 2 saatlik su kesintileri yapmamız lazım” diyor.
#GazetehaberleriDevlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Kasap, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan rezervlerde 3 aylık kaynak bulunduğunu, beklenen yağışlarla şubat ayından itibaren barajlarda doluluğun artacağını söyledi. Kasap, İSKİ Genel Müdürlüğü’yle yaptıkları çalışma sonucunda Melen dışındaki barajların da devreye alınacağını açıkladı.
#Gazetehaberleriİran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan, başkentin Tahran'dan taşınması için Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif'e talimat verdiğini açıkladı. Hürmüzgan ve Sistan-Belucistan eyaletlerinden milletvekilleriyle bir araya gelen Pezeşkiyan, “Tahran için ne yaparsak yapalım zaman kaybediyoruz" dedi.
#İranBaşlığı okuyanlar “E, kış geldi. Yağmur yağacak, barajlar dolacak” diye düşünüyor olabilir. Ancak son 10 yıldır ciddi derece kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı kurak ve yağışsız geçen bir yazın ardından yüzde 30’lar seviyesine düştü. Alibeyköy ile Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 10’un altında. Hesaplamalara göre İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı. Bence sorulması gereken şu; yağmur yağsa bile barajlar hepimize yetecek kadar dolar mı? Su stresi yaşamamak adına neler yapılmalı?
#İstanbulSon dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Temmuz ve ağustos ayında sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkarken havalar ne zaman serinleyecek? merak konusu oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu değerlendirmelerine göre Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgasının bugünden itibaren artarak devam etmesi bekleniyor. Peki, bugün hava nasıl olacak? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 14 Ağustos hava durumu raporu.
#MeteorolojiTürkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgasının bugünden itibaren artarak devam etmesi bekleniyor. Peki Marmara başta olmak üzere ülke genelinde nasıl bir hava olacak? Sonbahar ayları da çok sıcak bir döneme mi işaret ediyor? Dr. Güven Özdemir, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hava DurumuTürkiye'nin zengin tarihî mirası arasında öne çıkan antik kentlerden biri olan Termessos, Antalya'nın kuzeydoğusundaki Toros Dağları'nda, yüksek bir kartal yuvası gibi konumlanıyor. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve Roma İmparatorluğu döneminde bile büyük ölçüde el değmemiş bu kent, Büyük İskender'in fethetmeye çalışıp başaramadığı bir yer olarak dikkat çekiyor. CNN Travel editörü Barry Neild'in son ziyaretinde hayran kaldığı bu tarihi mekân, keşfetmeye istekli ziyaretçilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. İşte Termessos’un sıra dışı hikâyesi…
#SeyahatTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Kişi başı 150 litre olan ortalama günlük su tüketimimizi, 2030 yılına kadar 120 litreye, 2050 yılına kadar ise 100 litrenin altına düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.
#İbrahim YumaklıUnilever Food Solution son iki yıldır farklı ülkelerden sayıları 1600’ü bulan şefin çalışması ve öngörüleriyle ortaya çıkan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’na imza atıyor. Raporun Türkiye lansmanı da 14 Mayıs’ta İstanbul’da yapıldı. Gecenin onur konuğu Darjeeling Express restoranın sahibi, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı şef hakları savunucusu, bu yıl Times Dergisi’nin Dünyanın En Etkili 100 İnsanı Listesinde yer alan Asma Khan’dı. Ünlü şefle 26 Mart’ta UFS’nin Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’da düzenlenen ‘2024 Geleceğin Menüleri Trend Raporu’ açıklanması sırasında da beraberdik. Markanın Türkiye ve Afrika Bölgesi’nden sorumlu Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin, Asma Khan’ı İstanbul’a davet edince ortak arkadaşımız Gamze İneceli aracılığıyla bu buluşma gerçekleşti. Yoğun programı nedeniyle İstanbul’da sadece 12 saat kadar kalan Asma Khan’la röportaj yapma fırsatı bulduk.
#Asma KhanKonya Büyükşehir Belediyesine bağlı Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü, yağışların yetersiz olması nedeniyle su kıtlığı yaşandığını açıkladı. KOSKİ'den yapılan açıklamada, "Bahar döneminde de mevsim normallerinin altında yağış olduğu için su kıtlığı yaşanıyor. Eğer böyle devam ederse Konya gibi suyun kıymetli olduğu şehrimizde katı önlemler alabiliriz. Tüm hemşehrilerimizi suyu tasarruflu kullanmaya davet ediyoruz" denildi.
#Konyaİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkTarım ve Orman Bakanlığı, 2100 yılına kadar Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğine yönelik çalışmasını tamamladı. Buna göre, 2030’a kadar ülkenin su kaynakları yüzde 20, 2100 yılına kadar ise karla kaplı alanlar yüzde 44 azalacak. Kişi başı günlük ortalama, 229 litre olan su tüketimi, hanelerde ve bireysel su kullanımında verimliliğin artırılmasıyla 2030 yılında 120 litreye kadar düşecek. Bakanlık tarafından paylaşılan bilgilere göre madde madde bizi bekleyenler...
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sanayide su kullanımını yüzde 50 düşürmeyi hedefleyen işbirliği protokolüne imza attı. Endüstriyel Su Verimliliği Eylem Planı ile 152 adet sektörel su verimliliği rehberi hazırlandı. Plana göre rehbere uyulursa sektörlerde su tüketimi yüzde 37 ila yüzde 52 arasında azalacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yılbaşı öncesi çok alışverişi yapılan ve yılbaşında çok tüketilen; kuruyemiş, unlu mamüller, beyaz et ve içecek, üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik Eş Zamanlı Denetim Programına başlıyoruz" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ülkemizde yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1313 metreküptür. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün" dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ülkemizde yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1313 metreküptür. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün" dedi.
#İbrahim YumaklıCumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Su Verimliliği Seferberliği" çalışmalarına ilişkin sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. Erdoğan mesajında, "Seferberlik doğrultusunda belirlenen hedeflere ulaşmak için gereken tek şey, topyekûn mücadele. Suya vefa göstermezsek, veda edeceğiz." ifadelerini kullandı.
#Emine ErdoğanTARIM ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı kuraklık ve mevcut su durumu karşısında uygulanacak önlem ve planlar ile ilgili adımları ‘Su Verimliliği Seferberliği’ konulu toplantıda aktarıldı.
#TARIM Ve Orman Bakanlığı7 Ekim’de başlayan İsrail-Filistin savaşında 17 gün geride kalırken, yoğun bombardıman altındaki Gazze’de büyük bir insani felaket yaşanıyor. İsrail’den saldırıların dozunu azaltmaya yönelik bir sinyal gelmedi. Dünya ise sivil kayıplarını önlemek konusunda aciz kaldı.
#Hamas