Küresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Kişi başı 150 litre olan ortalama günlük su tüketimimizi, 2030 yılına kadar 120 litreye, 2050 yılına kadar ise 100 litrenin altına düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ülkemizde yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1313 metreküptür. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün" dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ülkemizde yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1313 metreküptür. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarladan rafta oluşan fiyat farkına karşı, gündelik tüketimde yeri olan sebze-meyve ürünlerinin tüketilen yerlere yakınlığını sağlamaları gerektiğini söyledi. Yumaklı, bu amaçla Balıkesir Gönen'de dünyanın en büyük jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı organize sanayi bölgesini kuracaklarını belirterek, "Bütün büyük şehirlere çok hızlı bir biçimde orada üretilen ürünlerin sevki söz konusu olabilecek. Tarımdaki en büyük girdi maliyetlerinden bir tanesinin enerji olduğunu düşünürsek sadece turizm amaçlı kullandığımız jeotermal enerjinin tarımda enerji oluşturmakta kullanılması bize çok ciddi bir maliyet avantajı da sağlayacak" dedi.
#İbrahim YumaklıMEMLEKET Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, “Memleket Partisi olarak huzur vadediyoruz, huzur. Hakkaniyet vadediyoruz. Hukuk devleti vaat ediyoruz. Biz tüketim, israf ve borçlanma sarmalından kurtulmayı vadediyoruz. Bağımsız bir Merkez Bankası kuracağız diyoruz. Kurullar özerk olacak diyoruz" dedi.
#ZONGULDAKHürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, AK Parti'nin seçim beyannamesini CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'ya değerlendirdi. Selvi, "KOBİ bankacılığıyla KOBİ'lere daha uzun vadeli krediler getirilecek. KOBİ bankacılığı bir ilk olacak bu açıdan." ifadelerini kullandı.
#AK PartiSulak alan tanımı çok çeşitli alanları içine alır; bataklıklar, turbalıklar, taşkın düzlükleri, nehirler, göller, tuzlalar, mangrovlar, deniz çayırı yatakları, mercanlar, gelgit anında altı metreden derin olmayan deniz kıyısı alanları doğal sulak alanların yanı sıra, atık su arıtım gölcükleri ve rezervuarlar gibi insan yapımı alanlar da sulak alandır.
#Doç.Dr. Efsun DindarRuhsatsız kuyuların ve yapay göletlerin domino etkisi yaparak birçok gölü haritadan sildiğini söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Başkanı Erol Kesici’ye göre, açılan kaçak su kuyuları ve su politikalarındaki yanlışlar, Göller Yöresi’ni adım adım felakete doğru götürüyor.
#Kaçak KuyuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1. Su Şurası"na Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir" dedi. Erdoğan, 19 yıl boyunca su alanındaki amaçlarının her bir vatandaşın temiz suya erişimini sağlamak, bereketli toprakları su ile buluşturmak, su kaynaklarını korumak ve verimli kullanmak olduğunu, şimdi de suyun geleceğini planladıklarını ve yol haritasını oluşturduklarını söyledi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBakan Pakdemirli, "Bu ayın son haftasında, tüm sonuçlar değerlendirilerek, nihai belgemiz olan Birinci Su Şurası Sonuç Belgesi, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna açıklanacaktır. Ardından hiç vakit kaybetmeksizin, 2019 yılında 15 yıl aradan sonra düzenlediğimiz 3. Tarım Orman Şurasında yaptığımız gibi Eylem planımızı oluşturup, faaliyetlere başlayacağız" açıklamasında bulundu.
#Birinci Su Şurası Sonuç Belgesi1986’dan beri faaliyetini sürdüren Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri günümüzde 1070 MW kurulu gücüyle ülkemizde tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 2’sini sağlamasının yanı sıra tüm Muğla bölgesi ve ilçelerinin ana elektrik üretim ve dağıtım merkezi olarak ülkemiz ve bölge adına son derece hayati bir görev yapmaktadır.
#YAZARTBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu iklim raporu taslağı hazırladı. Çalışmasını tamamlamak üzere olan komisyon, yağışların betonu aşamadığı şehirlerde su kıtlığına karşı bugünden ‘yağmur hasadına’ başlanmasını önerdi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, suyu korumakla vatanı korumak arasında hiçbir fark görmediklerini belirterek, “Su kaynaklarının azalması bizim gibi kişi başına kullanılabilir su miktarı bakımından su stresi çeken bir ülke için çok ciddi riskler içermektedir. Su kanunu hazırlıyoruz” dedi. Erdoğan dün Beştepe’de düzenlenen ‘Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni’nde özetle şu mesajları verdi:
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 'Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedeflerimize daha hızlı ulaşabilmek ve su yönetimindeki çatışmaları önlemek amacıyla Meclis'te bir 'Su Kanunu' hazırlıyoruz" açıklamasında bulundu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 'Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedeflerimize daha hızlı ulaşabilmek ve su yönetimindeki çatışmaları önlemek amacıyla Meclis'te bir 'Su Kanunu' hazırlıyoruz" açıklamasında bulundu.
#Cumhurbaşkanı