Bilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın KöksalHenüz bir yaşında olan küçük kızın önce iştahı azaldı, sonra uykuları yok oldu ve ateş başta olmak üzere soğuk algınlığı benzeri semptomlar yaşamaya başladı. Gerçek ise kan testleri sonrası ortaya çıktı; küçük kız lösemiydi.
#Akut Lenfoblastik Lösemi13 yıl önce şarkıları ve kulakta farklı tınlayan soyadıyla dikkatimizi çekti. Yıllar içinde yerini sağlamlaştırdı, güzel şarkılara ve şiirlere imza attı. Öykü Karayel’le evliliği, baba olması, yeni şarkıları... Hep takip ettik onu. Şimdilerde, birçok kişinin tek şarkı yapmayı seçtiği dönemde ‘Kara Konular’ isimli albümünü çıkaran Can Bonomo’yla buluştuk; dünden bugüne hayatını, kayıplarını, kazanımlarını, babalığı, aşkı ve çocuksu yanlarını konuştuk: “Çok çocuktum, toydum, şimdi biraz daha az toyum ve biraz daha az çocuğum. Hiçbir zaman tam manasıyla olgun bir adam olup da ‘büyüdüm ben’ diyeceğimi zannetmiyorum.”
#Can BonomoTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacağı sürede yaptığı deneylere ilişkin bilgi vererek, “Mikro yerçekimi ortamı, bilimsel araştırmalar için Dünyada sahip olmadığımız çok farklı fırsatlar yaratıyor.” dedi.
#Alper GezeravcıTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacağı sürede yaptığı deneylere ilişkin bilgi vererek, “Mikro yerçekimi ortamı, bilimsel araştırmalar için Dünyada sahip olmadığımız çok farklı fırsatlar yaratıyor.” dedi.
#Alper GezeravcıDünya tarihinin en yalnız çocuklarını yetiştirdiğimize dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Handan Sarımehmet Kılınç, “Yapılan araştırmalarda ekran süresi ile otizm ve dikkat eksikliği, hiperaktivite arasında bağlantı kanıtlandı. Ne olur çocuklarınızı ekrandan uzak tutun ve onlara zaman ayırın” diye uyardı. Kılınç, çağımızda ebeveynlerin de yalnızlıktan kaynaklı bir krizde olduğunu ve ciddi anlamda ebeveyn rehberliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
#Sibel BAĞCI UZUNSumru Yavrucuk ve Deniz Çakır tiyatro sahnesinde buluştu. ‘Tatavlada Son Dans’ için son beş ayı birlikte geçiren ikiliyle buluştuk. Türk televizyonlarından oyunculuğa, oradan kadın olmaya uzanan bir sohbet gerçekleştirdik. Şimdiye kadar setlerde maruz kaldıklarını da açıksözlülükle anlattılar; Yavrucuk “Çok ciddi mağduriyet yaşadım”, Çakır ise “Hiç beklemediğim bir aktörden korkunç bir manipülasyon yedim” dedi.
#Tatavlada Son DansTabiata henüz çok küçük yaşta merak sarmıştı. Yaşadığı Hatay’da dağlara çıkıp bulduğu taşları incelemeyi seviyordu. Mesleğini bu yönde seçti. Türkiye’nin tanınmış jeolog hocalarından biri oldu; Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ile beraberiz. Şükrü Hoca, memleketindeki yıkımı görünce şoka girmiş: “Binayı sağlam yapıp bir de zeminle barıştırmışsanız tamamen yıkılması mümkün değil. Hasar görür ama içinden sağ çıkarsınız. Hatay’da bunu yapamamışlar. Doğa diyor ki; zeminle barışık bina yapman lazım!”...
#Şükrü ErsoyDepremlere alışık bir coğrafyada yaşıyoruz. 24 yıl önce, 17 Ağustos 1999’da da benzer acıları Marmara depreminde çektik. O gün deprem bölgesinde olanlar, sonrasında zorlu süreçlerden geçti, yaralarını sardı. Kimi şehir değiştirdi, kimi yürümeyi yeniden öğrendi ama hepsi bir şekilde hayatlarına devam etti. Bugün hâlâ depremin izlerini taşıyorlar. 6 Şubat depremzedelerine “Yalnız değilsiniz, endişelenmeyin, biz varız, o şehirleri yeniden kurarız” diye sesleniyor ve şu mesajı veriyorlar: “Hayattasınız, demek ki devam edebilirsiniz...”
#99 DepremiEşini el üstünde tutan, onların bir dediğini iki etmeyen, biraz hayatının kontrolünü eşine devretmiş erkekler genelde halk arasında "hanımcı" kavramının altında genelleniyor. Ama (kimilerine göre ideal olan, kimisine göre itici bulunan) bu görüntünün altından her zaman aynı insan çıkmayabiliyor. Dışarıda/sosyal medyada 'hanımcı' görünüp aslında bu görüntüyü kendi için avantaja çevirenler de var. Bu haberde onları mercek altına aldık...
#Aldatan EşGalatasaray ve Milli Takım'ın eski futbolcusu, eski teknik direktörü Fatih Terim'in belgeseli, bir dijital platformda yarından itibaren yayınlanacak. Hürriyet yazarı Banu Yelkovan, 'Terim' belgeseliyle ilgili görüşlerini aktardı ve belgesel ile ilgili Fatih Terim ile bir röportaj gerçekleştirdi.
#Fatih TerimMüzik yapmak bir tutku ve bitmeyen bir yol. Bu yolda kendi hikayelerini yazan müzisyenlerin hikayelerini dinlemeyi ve onları yazmayı seviyorum. Araya başka yollar başka işler girse de birlikte yol alanların en büyük tutkalı olan müzik üzerine konuşmak çok ilham verici. İşte Dengi Dengine de hikayesi olan gruplardan ve onlarla yeniden yorumladıkları Kimse Bilmez vesilesi ile bir röportaj yaptım. Bu şahane şarkıyı bir de onlardan dinleyin bu röportajı okurken.
#Kimse BilmezCOVID-19 pandemisinin ikinci yıldönümünde hepimizin aklında aynı soru: Pandemi tam anlamıyla ne zaman bitecek? Pandemi tarihçisi Doç. Dr. Nükhet Varlık “Bunun cevabı belirsiz” diyor ve ekliyor: “Şu şartlar altında ‘Acaba bir daha böyle bir pandemi olacak mı’ yerine ‘Ne zaman olacak’ diye sormak daha doğru…” m Ilgaz Gökırmaklı
#Pandemi“İnsanların kaçtığı yere gitmek, şahit olmak ve bunu insanlara aktarmak istiyordum.” Elif Akkuş tam 25 yıldır Irak, Suriye, Filistin gibi çatışmalı bölgelerde bombaların arasından seyirciye haber ulaştırmaya çalışan bir savaş muhabiri. “Gazetecinin cinsiyeti yoktur” diyor.
#Elif AkkuşOnlar son dönemin adeta ‘pop star’ları... Ekranda parlıyor, mutfaklarında döktürüyorlar. 2021’de Hürriyet’in Lezzetli Hayat ekinde köşe yazarlığına da başladılar. Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu’yla buluştuk, geçen yılın muhasebesini yaptık. Somer Sivrioğlu “Bu bölümü geçtik, mühim olan o” derken konu yeni yıl anılarına geldi. Danilo Zanna bir yılbaşı gecesi Türkiye’de nar kırmış, sonrası mı? “Nar bir patladı, bütün apartmanı boyatmak zorunda kaldık.”
#Somer SivrioğluYönetmen Umut Evirgen’in yeni filmi ‘Kimya’nın prömiyeri geçen hafta Varşova Film Festivali’nde gerçekleştirildi. Hemen ardından filmin başrol oyuncularından Belçim Bilgin’le buluşup filmi, hayatını ve ilişkisini konuştuk. Ardından Umut Evirgen’le ikinci uzun metraj filminin perde arkasını masaya yatırdık. Bilgin’in söyleşi fotoğraflarını da Evirgen çekti.
#Belçim BilginOyunculuk, sunuculuk, sosyal medya… Her alanda karşımıza çıkıyor, yeteneğiyle kendine hayran bırakıyor. Yüzü hep gülüyor, etrafına enerji saçıyor, “En son kiminle kavga edip sesimi yükselttiğimi hatırlamıyorum. Benim insan üzmek, kırmak gibi bir korkum var” diyor. Kanal D’de yayımlanan ‘Camdaki Kız’ dizisinde Muzo karakteriyle izlediğimiz Enis Arıkan’la buluştuk, dizisinden oyunculuğa, çocukluk travmalarından sürekli nasıl pozitif kaldığına pek çok konuyu konuştuk.
#Enis ArıkanBundan iki yıl kadar önce İngiltere'nin başkenti Londra'da akıllara durgunluk verecek bir olay yaşandı: Genç bir adam binlerce fit yüksekte seyir halindeki bir uçaktan düştü. Bugün hala aydınlatılamayan bu olayla ilgili aşağıdaki satırları okuyunca ağzınız açık kalacak.
#KenyaÇok izlenen dizilerin yapımcısı, Timur Savcı ile sıfırdan başlayışını, hayallerinin peşinde koşmasını, geçtiği yolları, zorlukları, hiçbir şeyin onu durdurmayışını, başarısını, televizyon dünyasını, dizileri, filmleri konuştuk. (Melike Birgölge)
#Timur SavcıSean Penn’in hayat kurtarmanın etik bir zorunluluk olduğunu düşünerek başladığı aktivizm hareketi, bugün toplumların felaketler karşısında toparlanabilmeleri için çalışan dev bir organizasyon haline geldi. Amerika’da 1 milyonun üzerinde Covid-19 testi yapılmasını sağlayan CORE (The Community Organized Relief Effort) organizasyonu, dünyanın çeşitli yerlerinde de krizlerden ve felaketlerden etkilenen savunmasız insanlar için hizmet veriyor. Hollywood’un en etkili ve başarılı aktörlerinden Sean Penn ile görüntülü olarak konuştum. İki Oscar’lı oyuncu, hayatını adadığı yardım faaliyetlerini anlattı.
#BARBAROS TAPANO, Dr. Ayşegül Çoruhlu. Nevi şahsına münhasır bir biyokimya uzmanı. İşi, insan biyokimyası. Biz onu ‘Alkali Diyet’le tanıdık. Şimdi ‘Sirkadiyen Beslenme’yle huzurlarımızda. Hep tanışmak istiyordum, fırsat bugüneymiş. Zeki, bilgi, ilgili, meraklı ve muzip biri. Bir de çok fit. Allah’ım o nasıl bir bedendir. Röportaja üç kıyafet ve kolunda iki saatle geldi. Bana iç saatimizi ve dış saatimizi anlatabilmek için. Ben dinlediklerimden etkilendim. Tabii ki çok soru sordum, bir güne sığmadı, Salı da devam edecek.
#Ayşe ArmanO, Dr. Ayşegül Çoruhlu. Nevi şahsına münhasır bir biyokimya uzmanı. İşi, insan biyokimyası. Biz onu ‘Alkali Diyet’le tanıdık. Şimdi ‘Sirkadiyen Beslenme’yle huzurlarımızda. Hep tanışmak istiyordum, fırsat bugüneymiş. Zeki, bilgi, ilgili, meraklı ve muzip biri. Bir de çok fit. Allah’ım o nasıl bir bedendir. Röportaja üç kıyafet ve kolunda iki saatle geldi. Bana iç saatimizi ve dış saatimizi anlatabilmek için. Ben dinlediklerimden etkilendim. Tabii ki çok soru sordum, bir güne sığmadı, Salı da devam edecek.
#Ayşegül ÇoruhluKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un eşi Pervin Ersoy’un hayata geçirdiği “Her Şehri Ünlüsüyle Geziyoruz” projesi Denizli’den start aldı. Planlama çalışmaları uzun süredir devam eden projenin ilk adımında kentin ünlü isimleri Tuba Ünsal ve Ebru Akel’in yanı sıra Özcan Deniz, Aslı Hünel ve Asuman Dabak da vardı. Denizli-Pamukkale turuna ben de katıldım, ünlülerle projeye dahil olma süreçlerini ve gözlemlerini konuştum.
#Tülay Demir OktayKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un eşi Pervin Ersoy’un hayata geçirdiği “Her Şehri Ünlüsüyle Geziyoruz” projesi Denizli’den start aldı. Planlama çalışmaları uzun süredir devam eden projenin ilk adımında kentin ünlü isimleri Tuba Ünsal ve Ebru Akel’in yanı sıra Özcan Deniz, Aslı Hünel ve Asuman Dabak da vardı. Denizli-Pamukkale turuna ben de katıldım, ünlülerle projeye dahil olma süreçlerini ve gözlemlerini konuştum.
#Tülay Demir