Eczacıbaşı Fotoğraf Sanatçıları Dizisi’nin 10’uncu kitabı İbrahim Zaman retrospektifi, usta fotoğrafçının 60 yıllık birikiminden özenle seçilmiş örnekleri bir araya getiriyor. Zaman, gelecek için belleğin yerini tutacak bir belge olarak gördüğü fotoğrafın tarifinde ışığı daima en başa koyuyor.
#İbrahim ZamanGenç fotoğrafçı Ömer Serkan Bakır, hayatı objektifin arkasında geçen ustaları ortaya çıkarmak için kolları sıvadı. Ara Güler'den İzzet Keribar'a, Coşkun Aral'dan Gültekin Çizgen'e Türkiye'nin önde gelen 60 fotoğrafçısının peşinde iki yıl koştu, onları objektif karşısına geçmeye ikna etti.
‘Beni Ay’a Uçur’, Apollo 11 mürettebatından Neil Armstrong’un “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım” diye nitelendirdiği Ay’a ayak basma harekâtının reklam kampanyası sırasında olası başarısızlığa önlem almak için sahte bir projenin devreye girmesini anlatıyor. Scarlett Johansson, Channing Tatum ve Woody Harrelson’ın sürüklediği film vasat bir örnek olmanın ötesine gidemiyor.
#Beni Ay’A UçurGüney Kore, son yıllarda adını teknoloji alanında gösterdiği gelişmeler, ekonomik açıdan dünya liderleri arasına yerleşmesi gibi haberlerden ziyade ‘Hallyu’ yani ‘Kore Dalgası’ ile ilgili haberlerle duyuruyor. Peki bu dünyayı kasıp kavuran Kore Dalgası nedir? K-pop, K-drama, K-beauty, K-classic gibi ülkenin kültür, sanat ve sosyal hayatına dair ne varsa Kore Dalgası’nın bir unsurunu oluşturuyor. Devletin büyük desteğiyle Kore Dalgası, tüm dünyayı etkisi almış durumda.
#Güney KoreAçan çiçekler, rengârenk manzaralar, cıvıl cıvıl kuş sesleri ve tertemiz hava... Hepimizin dışarı çıkası, yürüyüş yapası, bisiklete binesi geliyor. En azından çiçekler, ağaçlar, kuşlar arasında olmak istiyoruz. Bir yandan da yeni kitaplar, albümler çıkıyor, sanat dünyası da bahar heyecanı yaşıyor. Evet pandemi var ama biz yine de hayatın, bu ayların tadını çıkarabiliriz. Nasıl mı? İşte öneriler...
#GazetehaberleriSon günlerini yaşayan Trump yönetiminde sular durulmuyor… İddialara göre ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump ve eşi Jared Kushner, güvenliklerinden sorumlu gizli servis elemanlarının evlerindeki tuvalet ve banyoları kullanmalarını yasakladı. Bunun üzerine eski Başkan Barrack Obama ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in evlerindeki tuvaletleri kullanmak zorunda kalan gizli servis elemanlarına 100.000 dolara (yaklaşık 730.000 lira) yeni tuvalet-banyo yapıldı.
#ABDAriana Grande’nin son albümü ‘Positions’, melodik anlamda güçlü bir R&B-pop örneği. Bu albümde sanatçı, son 10 yılının özetini yapmış gibi. İçinde hem sanatçıyı bugünlere taşıyan müzikal unsurlar hem de geleceğin Grande’sinin ne yöne evrileceğine dair tüyolar var.
#YazarBu sefer bir hikâyeler diyarına, bambaşka bir atmosfere, toprağın yapabileceklerini görmeye ve bir meyvenin evrilişine doğru yolculuğa çıkarıyorum sizi... Rotamız Tekirdağ! Sıcacık insanları, bozulmamış doğası, içinde güneşi saklayan ayçiçekleri ve morun en güzel tonunda lavanta tarlalarıyla güzel bir hafta sonu için kalabalıktan uzakta harika bir köşe…
#Tekirdağ28. Akbank Caz Festivali, 17 Ekim’de Akbank Sanat ve Babylon’da iki konser ile başlıyor. 28 Ekim’e kadar sürecek festival; 100’den fazla sanatçının performansıyla 37 ayrı mekanda 37 konser ile gerçekleşecek. Festival kapsamında ayrıca 3 söyleşi ve 16 atölye çalışması hayata geçecek.
#Akbank Caz FestivaliFransız modacı Yves Saint Laurent’ın Paris’teki müzesindeydik. Marakeş bağımlısı, Proust hayranı, resim meraklısı entelektüel bir modacıydı o. Gerek gündüz gerekse gece için çizdiği elbiselerin yanı sıra, tiyatro ve sinema dünyasına da sayısız kostüm üretti. Başta Catherine Deneuve olmak üzere çok sayıda yıldız ismin vazgeçilmez adresiydi onunki. Büyük Fransız modacı Yves Saint Laurent’ın Paris’te kendi adını taşıyan müzesi, bir döneme damgasını vurmuş bir efsane ismin kreatif dünyasına keşif yolculuğu adeta...
#MüzeSinema dünyasına adını altın harflerle yazdıran Türker İnanoğlu, birçok yapımın altında imza atmıştır. Yeşilçam'a damgasını vuran birçok yapımın altında imzası yer alan Türker İnanoğlu, 1960 yılında faaliyete giren Erler Film'in de kurucusudur. İşte, Türker İnanoğlu hakkında merak edilen tüm detaylar
#Türker İnanoğluHindistan şehirlerinden Agra nasıl tüm dünyada Tac Mahal ile özdeşleştiyse, Endülüs şehirlerlerinden Granada da Elhamra Sarayı’yla tanınıyor. 13-15’inci yüzyıllar arasında inşa edilen Mağribi sarayı, işlemeli duvarları, bahçeleri, havuzlarıyla pek çok sanat eserine konu oldu. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Şair Federico García Lorca’nın, ressam José Guerrero’nun, besteci Manuel de Falla’nın şehrinde şimdilerde sanat kadar gastronomi de öne çıkıyor.
#GranadaBizim kuşak için İstanbul Film Festivali’nin anlamı bir başkaydı. O, bizim ilk göz ağrımızdı. Sinemanın bambaşka bir sanat olduğunu, perdenin farklı bakış açılarına, farklı ifade biçimlerine sahip yönetmenlerle daha da renklendiğini o bize hatırlattı, belki de öğretti. Üstelik festival bizim için en önemli eğitim-öğretim kurumu niteliğindeydi, öyle ki her derslerimize farklı farklı öğretmenler girerdi. Bir yıl Fassbinder, başka bir yıl Angelopoulos, öteki yıl Szabo, daha öteki yıl Scola, bitmedi Rosi, Solanas, Tarkovski, Pasolini olurdu hocalar…
#İstanbul Film FestivaliO şarkılarıyla Türkiye’yi tespih yapmış sallarken, biz de aslında yaşam öyküsüne çok benzeyen konuların anlatıldığı dizileri ekranlarda reyting şampiyonu yaptık. Çünkü tıpkı bahsettiğim dizilerin senaryosundaki gibi onun hikayesinde de ağalar, aşiretler, çocuk gelinler, kan davaları var... Henüz 6 yaşındayken üzerlerine tam 167 kalaşnikof mermisi sıkılmış. “Bizi annemin duaları kurtardı” diyor o günü anlatırken... Yaşadığı travma, bütün ilkokul yılları boyunca uğraşacağı bir kekemelik illeti bırakmış diline. Ama mücadele ruhu da sinmiş genlerine. Hiç vazgeçmemiş hayattan. Artık hepimiz tanıyoruz onu, ismi Ferman Toprak... Pek bilmediğimiz perde arkasında kalan bir hikayesi var Ferman’ın. İşte o arabesk film tadındaki hayatı...