ABD, küresel iklim krizine karşı başlattığı yeni bir proje ile Dünya'ya gelen Güneş ışınlarını uzaya geri yansıtmayı planlıyor. Sıra dışı proje uzun süredir ülke gündeminde olmasına rağmen, bazı araştırmacılar güneş ışığını yansıtma kavramını ahlaki olarak 'tehlikeli' görüyor.
#Beyaz SarayYerkürenin etrafını saran içinde birçok farklı gazın bulunmuş olduğu hava tabakasına atmosfer adı verilir. Atmosfer de dünya gibi katmanlardan meydana gelmiştir. Bu katmanlar kimyasal ve fiziksel özelliklerine göre sıralanmıştır. En alt katmanda bulunan tabaka ise troposfer tabakasıdır. Peki, Troposfer nedir? Ne işe yarar? Troposfer neden ekvatorda daha kalındır? Özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
1980'lerde herkesin gündemine giren ozon tabakasındaki incelme, güneşle insan arasındaki ilişkiyi tamamen değiştirmiş; faktörlü kremler, UV ışınlarına karşı koruyan gözlükler günlük hayatın güçlü bir parçası haline gelmişti. Yıllar geçti ve insanlık bir çevre başarısına imza attı. Bilim insanlarına göre ozon tabakasının tamamen eski haline geleceği tarih netleşti ancak hâlâ bir önemli sorun var...
#Ozon TabakasıAntalya'ya 1993 yılında düşen, şehir merkezinde 5, kentin yüksek noktalarında ise 10 santimetreye kadar ulaşarak dünya çapında haber olan kar yağışı, önceki gün kendi rekorunu kırdı. İlk ölçümlere göre; son yağışta kar kalınlığı ortalaması kent genelinde 7 santimetreye kadar çıktı. İşte her kar yağdığında haber olan Antalya'nın meteoroloji arşivi karnesi ve uzmanların yorumları...
#İklim DeğişikliğiTonga'da geçtiğimiz hafta meydana gelen yanardağ patlamasını araştıran İngiliz bilim adamları, patlamada ortaya çıkan duman bulutunun yeryüzünden 55 kilometre yüksekliğe çıktığını ve duman bulutunun uzaya giden yolu yarıladığını açıkladı.
#TongaA noktasından B noktasına gitmeye çalışırken küresel ısınmayı ne kadar etkiliyoruz? Her geçen gün daha çok hissettiğimiz iklim kriziyle mücadele için pek çok çözüm üzerine düşünüyoruz. Havayolu, karayolu ve demiryolu ulaşımına karşı "çevreci" seçeneklerle büyük farklar yaratmak mümkün...
#İklim KriziRenksiz ve keskin bir kokuya sahip olan Ozon, aynı zamanda da oksijenin kimyasal bir akrabasıdır. Oksijen atmosferde oksijen atomu (O), oksijen molekülü (O2) ve ozon (O3) olmak üzere normal oksijenden daha az kararlı bir yapıya sahiptir. Ozon Tabakası nedir, hangi katmanda yer alır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Rusya ile ABD arasında silah üstünlüğü yarışı yeni aşamaya girdi. Rusya lideri Vladimir Putin’in seri üretimine başlandığını ilan ettiği hipersonik “Tsirkon” füzesiyle peş peşe atışlar yapılarak Washington’a “Uçak gemileriniz dahil tüm donanmanızı imha etme gücüne sahibiz” mesajı verildi.
#GazetehaberleriTürkçenin temel konularından bir tanesi de gerçek, mecaz ve terim anlamlardır. Bu konuların öğrenilmesi dilin iyi bir şekilde kullanılması açısından oldukça önemlidir. 6. Sınıf Türkçe gerçek, mecaz ve terim anlamlarla ilgili konu anlatımlarını derledik.
#6. Sınıf Türkçe Gerçek Mecaz Ve Terim Anlam Konu AnlatımıHalk arasında "Yumuşak doku romatizması" olarak bilinen "Fibromiyalji" hastalığı hakkında bilgiler veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Berrin Akpınar, “Fibromiyalji yani halk arasında bilinen tabiriyle yumuşak doku romatizmasının nedeni tam bilinmeyen, yaygın ağrı ve vücudun belli bölgelerindeki hassas noktalar ile karakterize kronik bir kas iskelet sistemi hastalığıdır” dedi.
#FibromiyaljiiABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) günler öncesinden ipuçlarını verdiği keşfi duyurdu ve tek doğal uydumuz olan Ay'da su bulunduğuna dair nihai kanıtlara ulaşıldığını açıkladı. Peki bu keşif ne anlama geliyor? Ay'ın üzerinde üs kurulması ihtimali arttı mı?
#AyDünya katmanlar ile çevrelenmiş ve her birinin farklı amacı olan bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümler hayatın devamlılığının sağlanabilmesi için büyük öneme sahiptir. Peki, dünyanın katmanları nedir? İsimleri nelerdir? İşte bu konu hakkında bilinmesi gerekenler.
#Dünyanın Katmanları NedirRusya'ya ait savaş uçağı, eğitim için yaptığı uçuşta stratosfere çıktı. O anlar kokpitten pilot kamerasınca kaydedildi. Rusya'ya ait ve dünyanın en hızlı savaş uçakları arasında kabul edilen MiG-31 tipi uçak, eğitim uçuşu kapsamında stratosfere kadar çıktı. O anlar pilotun kamerasınca kokpitten kaydedildi. Stratosfer, troposferdan başlayarak 50 km yüksekliğe kadar uzanır.
#RusyaDünya katmanlar ile çevrelenmiş ve her birinin farklı amacı olan bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümler hayatın devamlılığının sağlanabilmesi için büyük öneme sahiptir. Peki, dünyanın katmanları nedir? İsimleri nelerdir? İşte bu konu hakkında bilinmesi gerekenler.
#Dünyanın Katmanları Nedir?Evet, dünyanın en eski spor organizasyonlarından ‘Fransa Bisiklet Turu’, bugün 106’ncı kez start alıyor. 28 Temmuz’da sona erecek ‘Tur’da 22 takımdan 176 bisikletçi yarışırken toplamda 3 bin 640 km pedal çevirecekler. Sporcular ilk gün Brüksel’de başlayacak olan194.5 km’lik etabı kat edecek. Eurosport ekranlarından canlı olarak takip edebileceğiniz bu muhteşem organizasyonu, 10 maddeyle ele aldık.
#Fransa Bisiklet TuruYeryüzünü saran hava tabakasına atmosfer denir. Peki ya atmosferin kalınlığının yerden itibaren 560 km’ye kadar uzandığını biliyor muydunuz? Atmosferin katmanlarını belirleyen en önemli etken sıcaklıktır. Yerçekimi dolayısıyla havanın yeryüzüne yaptığı ağırlık “hava basıncı” olarak tanımlanır. Atmosferi oluşturan hava kütlesinin %99'u 32 km’nin altındadır.
#Atmosfer Nedir